Marea soprană, Maria Slătinaru Nistor.
La moment aniversar, multi putem vorbi despre marea noastră soprană, Maria Slătinaru Nistor. Unii o cunosc după renumele de primă mare voce a României, cu o carieră glorioasă pe tărâmurile lumii internationale. Privilegiatii i-au fost parteneri pe scenele românesti sau pe importante scene ale lumii sau în sălile de concert unde au răsunat vaste creatii vocal-simfonice. Impresia este statornică în memorie, asa cum mărturisea dirijorul francez Alain Pâris cu care a cântat multe spectacole în Franta: „Maria, elle est inoubliable.”
O voce melodioasă, inconfundabil, specială chiar când rosteste cuvinte. Vorbesc la fel despre Maria Slătinaru și cei are au avut beneficiul unei relatii de colegialitate, uneori de prietenie admirativă. Pe aici undeva mă aflu si eu, bucuros de câte ori ne putem vedea, asa cum eram surprins întotdeauna de imaginile cântului acestei voci ample, expresive, cu un timbru unic, care a strălucit pe marile scene ale lumii, dintre care amintim selectiv Staatsoper din Viena, Teatro Liceu din Barcelona, Teatro La Fenice din Venetia, Metropolitan Opera din New York, Grand opera din Paris, teatrele din Bordeaux, Berna, Berlin, München, Hamburg, Basel, Strasbourg, Bruxelles, Florenta, Verona, Las Palmas, Tokyo, San Francisco, Dallas, Montreal, Melbourne...
În câteva cuvinte, o retrospectivă a acestui destin începe cu cele două maestre care au format-o ca artistă la Conservatorul din Iasi - Florica Măries, la cel din Bucuresti - Arta Florescu.
Premiile concursurilor internationale au marcatintrarea în marea carieră, - „Ceaikovski”-Moscova, Toulouse-Franta, „George Enescu”-Bucuresti, Verviers-Belgia, Francesco Vinas-Spania.
După debutul pe scena lirică bucuresteană cu Elisabeta din Don Carlos ilustra soprană cucereste publicul de pretutindeni cu marile roluri de soprană dramatică în creații verdiene Nabucco,Trubadurul, Forta destinului,Simon Bocanegra, Falstaff, pucciniene Boema,Manon Lescaut, Turandot, Mantaua, Boema, Fata din Far West, Tosca de Puccini, mozartiene Nunta lui Figaro, Flautul fermecat, wagneriene – Olandezul zburător,Tannhäuser, Walkiria, Lohengrin, staussiene – Arabella, Elektra, titluri unicat precum Fidelio de Beethoven, Faust de Gounod, Dama de pică – Ceaikovski, Andrea Chenier de Giordano, Cavalleria Rusticana de Mascagni, Gioconda de Ponchielli.
În paralel cu master clases la Montreal-Canada, Basel-Elvetia, Milano-Italia, din 1990 Maria Slătinaru a devenit Maestră de canto la Universitatea Natională de Muzică și participări la numeroase jurii internaționale și naționale
Timp de aproape două decenii, am avut privilegiul de a comenta productiile clasei Maria Slătinaru Nistor, desfăsurate pe scena Universitătii si în alte spatii scenice deschise belcantoului. Interesul s-a dovedit din ce în ce mai mare prin atractivitatea ocaziei de a urmări cum Maestra, cu o intuitie dublată de tezaurul de cunostinte, răbdarea si experientă personală, primea glasuri si le transforma, an de an, în voci de operă si concert. Ceea ce face si acum, cu aceeasi iubire cu care a slujit propriile sale roluri.
|