Nihil Sine Deo- Pasoptisti de Seama ai Revolutiei de la 1848 – 8-9 Iunie.
Pe meleagurile Romanatene, in Celei, s-a nascut Popa Radu Sapca. Sapca avea sa fie erou de seama - si cel care a sfintit steagurile revolutiei pornite la Islaz. Aceasta revolutie a fost primul pas in lupta romaniilor pentru dobindirea independentei nationale. La aceasta revolutie au participat si alti revolutionari printre care Popa Stoica din Farcas - Caracal. In 1843 s-a infiintat “Societatea Fratia” care cuprindea revolutionari romani ca: Nicolae Balcescu, A. G. Golescu, Ion Heliade Radulescu, Cristian Tell, Stefan Golescu, Generalul Gheorghe Magheru si bineinteles, Popa Radu Sapca. Toti revolutionarii pasoptisti au impartasit acelease teluri si sperante: sa fie uniti in cuget si simtiri pe pamintul romanesc mostenit din mosi stramosi.
In Franta, Germania si Italia erau nemultumiri a le populatiei, pe plan intern pentru bogatiile tarilor si repartizarea acestora catre populatie. Nicolae Balcescu a venit in tara cu idei pentru o adevarata democratie si independenta. Statele invecinate nu doreau o miscare de revolutie si eliberare. Imperiul Otoman patrundea in tara-jefuia satele si chiar le incendiau. In multisecularul sat Celei, locuitorii mobilizati de Popa Radu Sapca au jucat un rol de seama in organizarea si declansarea revolutiei de la Islaz. In scurt timp s-au atasat miscarii revolutionare si alti locuitori din Caracal, Craiova, Islaz si Bucuresti.
Torta revolutiei a fost aprinsa la Islaz in ziua de 8 iunie 1848 de catre Popa Radu Sapca, cel care a sfiintit drapelul revolutiei, si a facut slujba religioasa. Programul Revolutiei a fost intocmit de Nicolae Balcescu si cuprindea: 1. Independenta administrativa si legislativa pe temeiul tratatelor lui Mircea si Vlad V. Neamestec al unei mari puteri din afara in cele dinauntru intru a le sale. 2. Egalitatea drepturilor politice 3. Contributie generala 4. Adunarea generala, compusa de reprezentanti ai tuturor starilor societatii (pe vremuri spuneau “sotietatii”) 5. Domn responsabil ales pe cinci ani si cautat in toate starile “sotietatii”. 6. Imputinarea listei civile; eradicarea (“aridicarea” cum spuneau pe vremuri) de orice mijloc de corupere (“corumpere”). 7. Responsabilitatea ministrilor si a tuturor functionarilor in functia ce ocupa 8. Libertatea absoluta a tiparului (adica a presei) 9. Orice recompense sa fie de la patrie, prin reprezentantii sai, iar nu de la Domn. 10. Dreptul fiecarui judet de a-si alege conducatorii (“dregatorii”) sai, drept care precede (“purcede”) din dreptul poporului intreg de a-si alege domnul. 11. Garda (“ Vardie” se spunea pe vremuri) Nationala 12. Emancipatia manastirilor inchinate 13.
Emancipatia clacasilor ce se fac proprietar prin despagubire 14. Desrobirea tiganilor prin despagubire 15. Reprezentant al tarii la Constantinopul, dintre romani 16. Instructie egala si intreaga pentru tot romanul, de ambele sexe 17. Desfiintarea rangurilor titular ce nu au functii 18. Desfiintarea pedepsei degradatoare cu bataia 19. Desfiintarea atat in fapta cat si in vorba a pedepsei cu moartea 20. Asezaminte penitenciare (“penitentiare” se spunea pe vremuri) unde sa se spele cei criminali de pacatele lor si sa iasa imbunatatiti 21. Emanciparea israelitilor si drepturi politice egale pentru compatriotii de alta credinta 22. Convocarea in data a unei adunari (“adunate” generale extraordinare constituante, alese, spre a reprezenta toate interesele sau meseriile natiei, care va fi datoare a face constitutia tarii pe temeiul acestor 21 articole decretate de poporul roman Datorită devotamentului său, popa Radu Şapcă a fost ales ca membru semnatar al guvernului provizoriu..
După aceste evenimente, capii revoluţionari au înaintat domnitorului Bibescu o adresă prin care anunţau ridicarea poporului român la revolutie, să consfinţească şi să aprobe noua Constituţie "care este întemeiată pe vechile legi şi obiceiuri".La 11 iunie 1848 Nicolae Balcescu arata ca Gheorghe Bibescu a demisionat din calitatea de domnitor al tarii si s-a format un guvern sub presedentia Mitropolitului Neofit. La Bucuresti s-a format guvernul provizoriu din: St. Golescu, Nicolae Plesoianu, Cristian Tell, Ion Eliade Radulescu. Popa Sapca nu a facut parte din guvernul provizoriu, dar a sustinut proiectul revolutionar in calitate de năstravnic (administrator) al Mănăstirii Sadova. In ziua de 13 Septembrie 1848 in Dealul Spirii prin “baie de sange” din partea Otomanilor, Revolutia a esuat. Pe 30 septembrie 1848 au fost arestati capii miscarii revolutionare si au urmat zile grele pentru o parte dintre ei, fiind exilati. In anul 1854 Domnitorul Barbu Stirbei a acceptat reintoarcearea in tara a celor din exil. Capii miscarii revolutionare s-au intors din exilul de la Brussa in 9 iunie 1855.
Popa Radu Sapca a mai slujit la biserica din Celei, la Manastirea Hotarani ( 1863), Manastirea Cozia ( 1864), Manastirea Brancoveni ( 1867) si a incetat din viata la 3 iulie 1876. Prin cele de mai sus rememoram vrednicia eroilor neamului la 170 de ani. Glorie eterna martirilor neamului care s-au luptat pentru credinta, dreptate, adevar si independenta! Ne plecam in fata lor!
Consatean al Preotului Radu Sapca, Vasile Vanta.
Bibliografie: 1: Gherasim Cristea- Episcopul Ramnicului si Argesului “ Un pasoptist de seama, Protul Radu Sapca” Editura Episcopia Ramnicului si Argesului 1988 2: Vasile Vanta - Figuri de Luptatori in “ Albina” nr 28 – iulie 1948 (mas) la 100 de ani
|
Vasile Vanta. / Oakville 5/17/2018 |
Contact: |
|
|