Sfăntul François de Montmorency-Laval sau Monseigneur de Laval
S-a născut la 30 aprilie 1623 la Montigny-sur-Avre (Franţa) şi a murit la 6 mai 1708 in Québec (Noua Franţă), este primul episcop al Quebecului şi intemeietorul Seminairului din Québec1. A fost declarat sfănt de papa Francusc la 3 aprilie 2014 prin canonizare echipolentă. Este sărbătorit la 6 mai, ziua decesului sau.
A fost un constructor asiduu şi a luptat pentru drepturile autohtonilor. Era împotriva vănzării de băuturi alcoolice care îi faceau pe oameni săraci. A fost un om total devotat cauzei şi foarte ingenios în realizarea a ceea ce şi-a propus. Cănd François de Laval a sosit în Québec în 1659, teritoriul care acum este provincia Québec făcea parte dintr-o zona numită Canada sau Noua Franţă. Acest teritoriu se întindea de la golful Hudson pănă la Luisiana şi din Acadia pănă la cămpiile din estul canadian. Fiind membru al Consiliului souveran creat de regele Louis XIV în aprilie 1663, Monseigneur de Laval a fost de două ori guvernator provizoriu în 1663 şi în 1682.
Tatăl său era membru al marii nobilimi franceze iar familia Montmorency erau « baroni ai regatului». La 8 decembrie 1658, este numit vicair apostolic al Noii Franţe şi episcop in partibus al Petrei ( Iordania ) în abaţia Saint-Germain-des-Prés din Paris. Soseşte în Québec la 16 iunie 1659.
Ca urmare a direcţiilor consiliului din Trent, el întemeiază comunitatea de preoţi seminarul din Québec la 26 martie 1663 care va fii compus din marele seminar din Québec si în 1668 din micul seminar din Québec. În 1665 îl uneşte cu Seminarul Misiunilor straine din Paris redenumindu-se Seminarul Misiunilo Străine care exista si astăzi. Toate parohiile erau ataşate la seminarul din Québec. El dorea ca preoţii sa fie mobili şi disponibili tot timpul pentru a sluji toată comunitatea. Pentru a dota seminarul din Québec el achiziţionează din 1664 pănă la 1668 senioria Beaupré din resurse personale. În 1668, deschide o reşedinţă pentru viitorii preoti, micul Seminar din Québec, care va deveni dupa cucerirea engleză în 1765, un colegiu deschis tuturor.
Se crează de papa Clément X în 1674, dioceza Québec iar Francois devine primul episcop înainte ca Anglia să obţina Canada prin tratatul de la Paris din 1763. Dioceza include toate teritoriile franceze şi regiunile încă ne-explorate de europeni din America de Nord, cu excepţia coloniilor britanice din Noua Anglie şi a celor spaniole din Florida, Mexic şi California. Deci este acoperit aproape jumătate de continent de la golful Hudson la mlaştinile (bayous) din Luisiana. Preot fără odihnă el călătoreşte de patru ori în Franţa în condiţii dificile.Merge cu canoea, pe jos în vasta sa dioceză de la raul Sfăntul Laurentiu pănă în Acadia şi pănă la Mississippi, azi în Statele Unite, pentru a vizita pe oameni la ei acasă. Se îngrijeşte de membrii « Primelor Naţiuni » şi laudă demnitatea lor. Îi acuză pe comercianţii care fac trafic de alcool ca să îi exploateze. Îi ameninţă pe traficanţii de apă de foc ( alcool) cu excomunicarea.
În 1680, la 12 aprilie la St-Josse la Paris, donează toate bunurile sale comunităţii preoţilor din Seminarul din Québec. Se stinge la Québec 20 de ani mai tărziu, la 6 mai 1708. Este declarat « fericitul » de către papa Ioan-Paul II la 22 iunie 1980 şi este canonizat de papa Francisc la 3 aprilie 2014.
În 1993, corpul său este mutat în catedrala Notre-Dame din Québec. Corpul său se găseşte acum în capela funerară deasupra mormăntului fiind o reproducere în granit a unei hărţi vechi a Noii Franţe.
|
Dana Mateescu / Richmond Hill 5/3/2018 |
Contact: |
|
|