Monday, Mar 31, 2025
Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestinã
Note de carierã
Condeie din diasporã
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouã
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastrã
Traditii
Limba noastrã
Lumea în care trãim
Pagini despre stiintã si tehnicã
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002


Profesorul Silviu Puscasu ( 10 mai 1927 - 4 septembrie 2007 Toronto)

Dragostea este ca sãnãtatea; cât timp existã, nu îti dai seama de ea“, spunea Ivan Turgheniev. Asa este si cu oamenii. Numai dupã ce pleacã de lângã noi, dupã ce pleacã dintre noi le simtim lipsa. Atunci începem sã cãutãm în memoria noastrã informatii despre ei, dar constatãm, cu surprindere, cã datele se amestecã sau sunt vagi. Memoria documentelor scrise are altã putere. În urmã cu aproape zece ani am participat la întocmirea unui „Dictionar de personalitãti din Oltenia“ în care erau înscrise si persoane aflate printre noi, iar informatiile au fost culese direct de la sursã. În aceste zile l-am rãsfoit. Multi au plecat dintre noi. Unul dintre ei este Silviu Puscasu.

Incursiune în biografie

Silviu Puscasu s-a nãscut în Craiova, pe 10 mai 1927. Tatãl sãu, Marin Puscasu, a fost învãtãtor, apoi director la Scoala „Ion Eliade Rãdulescu“ din Craiova. Mama sa, învãtãtoarea Eliza Puscasu, nãscutã Schindler, era pasionatã de picturã si pian. O vreme a cântat la orga Bisericii Catolice din Craiova.
A urmat, între 1934 si 1938, cursurile primare sub îndrumarea pãrintilor sãi, apoi a fost admis în clasa I de liceu la „Fratii Buzesti“, pe care l-a absolvit în 1946. În acelasi an s-a înscris la concursul de admitere la Facultatea de Electromecanicã din Timisoara. S-au înscris 400 de candidati, dar tânãrul craiovean a ocupat pozitia a doua, remarcându-se prin pregãtirea sa temeinicã. Sectorul energetic era în plinã dezvoltare, asa cã, parcã intuind rolul pe care îl va juca Oltenia în energetica româneascã, a optat pentru specializarea „Transportul si Distributia Energiei Electrice“.

Primii pasi în învãtãmântul universitar

În iunie 1950, a obtinut diploma de inginer. A fost repartizat la Întreprinderea Regionalã de Electricitate Orasul Stalin, nume pe care l-a avut o vreme vechiul Brasov. În decembrie 1950, a fost angajat ca asistent la Facultatea de Mecanizare a Agriculturii din cadrul Institutului Agronomic din Craiova, înfiintat cu doar trei ani înainte. Din mai 1951 ocupã functia didacticã de sef de lucrãri. În anii aceia, prioritatea economicã era legatã de electrificare: electrificarea industriei, a agriculturii, a transporturilor. În aceste conditii, în 1951 s-a înfiintat la Craiova Institutul de Masini si Aparate Electrice, care cuprindea Facultatea de Electrotehnicã, iar apoi, din 1953, si Facultatea de Electrificare a Industriei, Agriculturii si Transporturilor. Pregãtirea profesorului Silviu Puscasu se potrivea cu cerintele învãtãmântului ingineresc craiovean, asa cã din septembrie 1952 pânã în septembrie 1958 a functionat în cadrul acestui institut.
În 1970 si-a sustinut, la Timisoara, teza de doctorat cu tema „Contributii la studiul comportãrii tuburilor fluorescente în regim de alimentare cu frecventã variabilã“.
A scris douã cãrti de referintã: „Izvoare moderne de luminã“ si „Mãrimi si regimuri electrice nesinusoidale“, la care se adaugã peste 120 de lucrãri stiintifice publicate în tarã si strãinãtate si numeroase contracte de cercetare stiintificã.

Radioamator si excursionist

În anii ’50 s-au dezvoltat în România activitatea de radioamatori, dar si electronica. Silviu Puscasu, pasionat de electronicã, a devenit si radioamator, asa cã în 1958 obtine diploma de emitãtor categoria a III-a, indicativ YO7 - 136. Pasiunea pentru electronicã si radio i-a condus pasii profesionali si spre Studioul de Radio Craiova, unde a fost, o vreme, inginer-sef si multi ani colaborator fidel.
În septembrie 1958, Institutul de Masini si Aparate Electrice este desfiintat, iar Silviu Puscasu se transferã, cu activitatea didacticã, la Institutul Politehnic din Timisoara. Timp de doi ani, pânã în 1960, a fãcut naveta sãptãmânalã Craiova - Timisoara. În acesti doi ani si-a fãcut multi prieteni la Timisoara, unul dintre ei, profesorul Eugen Seracin, alpinist pasionat, cu care a fãcut multe excursii în muntii României.

Cadru didactic la Institutul Pedagogic

În 1960 se înfiinteazã Institutul Pedagogic din Craiova, asa cã revine la Craiova. Experienta acumulatã în acesti ani, dar si calitãtile sale l-au impus printre cadrele didactice universitare de la Craiova. Asa se face cã între 1963 si 1968 a fost seful catedrei de Electrotehnicã si cunostinte industriale. În paralel a ocupat si functia de Decan al Facultãtii de Fizicã si Chimie (martie 1963 - martie 1964) si prorector al Institutului Pedagogic (martie 1964 - septembrie 1966).

Etapa Universitatea din Craiova

Între timp s-a înfiintat Universitatea din Craiova, iar Silviu Puscasu devine, în 1966, conferentiar. Timp de doi ani a fost unul dintre primii prorectori ai Universitãtii din Craiova: septembrie 1966 - martie 1968. Apoi, timp de 12 ani, a fost seful catedrei de Bazele electrotehnicii, transformatã în septembrie 1980 în catedra de Electromecanicã prin reunirea cu catedra de Masini, aparate si actionãri electrice. Catedrã mare si eterogenã, din care am fãcut si eu parte. Îmi amintesc de disputele pe teme stiintifice, dar si tactul cu care profesorul Silviu Puscasu a stiut sã le dirijeze spre un final creativ. Domnia sa se ocupa, atunci, de criogenie sau mai bine spus de electrotehnica la temperaturi foarte scãzute. Si acum, la Craiova, discipolii Domniei sale continuã aceastã activitate.
Din mai 1981 pânã în octombrie 1984 a fost Rector al Universitãtii din Craiova. În acea perioadã a fãcut multe. Eu sunt dator sã spun cã m-a sprijinit sã aduc, în 1982, la disciplina de „Utilizarea calculatoarelor în actionãri electrice“, un calculator M18 de la Fabrica de calculatoare din Bucuresti. La vremea aceea mai era un singur calculator în Facultate, la sectia de calculatoare. Mai multe persoane s-au implicat pentru a face aceastã achizitie, dar Domnia sa, în calitate de Rector, a aprobat sã construiesc în laboratorul de Actionãri electrice douã spatii vitrate, foarte moderne. Aceste spatii existã si acum si sunt utilizate tot pentru ca studentii sã învete despre calculatoare. Cu acest calculator, câtiva colegi si-au finalizat tezele de doctorat, altii au învãtat ABC-ul meseriei. A sustinut concret pregãtirea practicã a studentilor de la Universitatea din Craiova. Îmi amintesc de interesul cu care studia realizãrile practice ale studentilor cãutând produse inovative pentru Atelierul de productie al Facultãtii de Electrotehnicã.
Dupã 1984 a revenit la Facultatea de Electrotehnicã în calitate de sef al catedrei de Electrotehnicã si Electromecanicã pânã în 1990. În acel an s-au produs mutatii radicale, dar Silviu Puscasu a rãmas sef al catedrei de Electrotehnicã.
Canada - sens unic

S-a retras definitiv din activitatea didacticã în anul 2000, în Canada. Cu sigurantã s-a despãrtit greu de Craiova si de România. Se mai despãrtise o datã de Craiova, în 1958, dar a revenit. De data aceasta, nu a mai revenit fizic. Pe 4 septembrie 2007, ora 22.30, sufletul sãu a zburat prin eter, probabil spre Craiova, însotit, poate, de indicativul YO7 - 136.












Gheorghe Manolea     5/1/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian