Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Dinu Lipatti " muzicianul fara egal"

Suntem în luna martie, perioada în care s-a născut Dinu Lipatti, unul dintre cei mai mari pianiști ai sec. XX, despre realizările căruia se spune că sunt "perfecte".

Dinu Lipatti s-a născut în 19 martie 1917, fiu al diplomatului jurist Theodor Lipatti și al Anei Racoviceanu, amândoi mari iubitori ai muzicii.Tatăl cânta la vioara,mama la pian. Dinu Lipatti și-a făcut studiile cu Florica Musicescu și Mihail Jora.În 1929 a avut prima apariție în concert public, iar în 1933 și- a prezentat prima compoziție, suita"Şetrarii" la concursul "G. Enescu" obțînând premiul I
În 1937 a susținut primul recital de Sonate împreună cu George Enescu și tot împreună vor cânta la Expoziția Universală de la Paris. A urmat o serie lungă de concerte și recitaluri susținute în Franța, Italia, Belgia, Olanda, Anglia, Suedia, Germania și altele bucurându-se de aprecire. "Unul dintre cei mai mari pianiști ai lumii" va concerta cu: Arturo Toscanini, Willlem Mengelberg, Herbert von Karajan, Chales Munch, Ionel Perlea, George Enescu, George Georgescu, Paul Sacher și alții.
În 1943 s-a stabilit la Geneva-Elveția unde a fost numit professor la Conservator. Aici a activat cinci ani. Tot aici se va căsători cu Madeleine Cantacuzino.
Mărturisirile celor care l-au cunoscut sunt căutate și acum în speranța că se va găsi ceva nou, Merită a fi citite aceste mărturisiri pentru sinceritatea aprecierilor făcute despre marele pianist.
Pierre Petit, muzicolog, profesor, critic, realizator de documentare, cronicar al ziarului "Le Figaro" spunea :.."Sunt emoționat și fericit să vă primesc în clădirea Conservatorului fondată de Alfred Cortot în 1919. Am avut norocul să lucrez aici în aceeași perioadă cu Dinu Lipatti. Se vorbește mereu despre Menuhin că ar fi marele discipol al lui Enescu. Pentru mine Dinu Lipatti a fost mult mai apropiat de Enescu. Ei sunt doi români pentru care noi suntem cu toți mândri că suntem latini"…
Jacque Chapuis, pianist și profesor, a fost elevul lui Dinu Lipatti. "Lipatti a rămas profesorul meu din prima zi când l-am întâlnit și este și acum după cinzeci de ani. De câte ori sunt la pian și cant, parcă îl simt lângă mine "…
Charles Catteau, primindu-ne în clădirea Parlamentului regiunii Franche – Comté: "Am plăcerea de a vă primi în această minunată sală a Parlamentului Regiunii Franche-Comté, unde Dinu Lipatti a susținut ultimul său concert. Spiritul lui Dinu Lipatti, maniera sa interpretativă se armonizează perfect cu spiritul acestei săli rămânând uniți în istorie.
Philippe Dinkel–DirectorulConservatorului din Geneva pianist –concertist: " De ce ocupă Lipatti un loc atât de deosebit ? Care este secretul acestei străluciri ? Cred că se datorează în special faptului că Lipatti este printre primii pianiști ai secolului XX care s-a întors la tradiția din care răsărise.. În plus el a fost unul dintre cei mai mari tehnicieni ai secolului. Toată lumea apreciază strălucirea acestor interpretări care rezistă în timp.
Bernard Schule, prof. la Ecole Normale de Musique, fost coleg cu Dinu Lipatti: Dinu era un minunat muzician. Avea un extraordinar control asupra degetelor, asupra intensității sunetului. Nu eram în aceeași clasă cu el, dar știam că atât Alfred. Cortot cât și Nadia Boulanger erau fascinați de el..
Francois Page, director Canalului II Radio Geneva: "Acesta este studioul nr 2 al Casei Radio Geneva care poartă numele "Dinu Lipatti " din septembrie 1971, ziua când s-a comemorat dispariția marelui pianist. El consideră că acest studio era cel mai potrivit pentru muzica de camera. Aici a înregistrat Lipatti minunatele Valsuri de Chopin.

Spre bucuria mea încă nu s-au terminat "mărturiile" despre Lipatti, așa că vom ține legătura în paginile următoare al revistei "Observatorul".
Va urăm numai bine.
Florica Gheorghescu / Toronto





Florica Gheorghescu    3/14/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian