Dileme ; “I’ve been everywere…”
șa am crezut și eu, datorită faptului că ocupațiile mele din ultimii 10-20 de ani mi-au oferit prilejul și am cutreierat regiunea noastră de-a lungul și de-a latul ei. Dar nu am știut că foarte rar am ajuns în “Indian reservations”. Și sunt numeroase. În Hamilton, Keswick, Rama și câte altele.
În Keswick –Georgina, am poposit la Insula Șerpilor unde un vaporaș face plimbări pentru oricine contra plată, bineînțeles. Pescari amatori, turiști folosesc plimbarea asta și nu o vor uita niciodată. Rezervația Indiana este acolo o formidabilă gazdă. Plimbându-mă prin Insula Chiipewas cu gazda mea, ea mi-a povestit că numărul locuitorilor acolo nu este mai mult decât de 739 de oameni și am poposit la un bufet restaurant plin cu bunătăți. Așa am aflat de povestea unor așa-ziși căsătoriți, care nu au nici un fel de recunoaștere legală și nici acte doveditoare, dar viața acolo este un rai pe pământ. Oamenii în vârstă sunt salutați cu plecăciuni și respectați până la reverențe.
Dacă te afli pe șoseaua 11 sau 12 spre Orilia, rezervația Indiană nu este departe. Originea acestora este denumită “inhabitanți”, “nativi”, “indigeni” și mulți dintre aceștia îți pot da lecții de istorie și de comportament. Și unde mai pui că întotdeauna am avut impresia că o rezervație înseamnă un “lagăr” cu o populație desprinsă de toți ceilalți muritori ca noi, dar dimpotrivă, am văzut că nativii, acolo, sunt și trăiesc la fel ca noi toți canadienii, cu “Tim Horton”, KFC și stații de benzină.
Luna trecută, în ciuda timpului cu vânt și zăpadă, am poposit cu niscaiva treburi, legate de faptul că acești indigeni sunt scutiți legal de taxele guvernamentale, în nordul orașului Hamilton, în Caledonia, în Ohsweken, cartierul Cayuga.
Am fost primit acolo de o familie, o doamnă tânăra cu cinci copii și am găsit acolo desfătare, râsete și voie bună. Familiile trăiesc cu deviza “ dacă în Canada totul este normal și bine, la noi, la fel.” În fața unui mic restaurant, am zărit omeni înghesuindu-se să între. La sfârșit, am intrat și eu. Muzica era în toi și un fericit bunic dansa cu noul născut în brațe. Lumea era în delir. Însuși Primul Ministru Justin Trudeau vizitează și ia parte la anumite festivități din rezervaţiile aborigene. Am copilărit cu filme în care “Pieile Roșii” erau inamicul. A zi, descendenții lor sunt oameni normali ca și noi, ca și Apachi, Mohawks și ne reamintim de Geronimo. Este tare bine să pătrunzi în toate colțurile acestei minunate regiuni și să ai ce povesti nepoților. De acum înainte am să pot fredona melodia lui Johny Cash, “I’ve been everywhere”.
Dar nu înainte de a vizita Banf și Lacul Louise. Pe curând!
|
Harry Beer 3/3/2018 |
Contact: |
|
|