Ziua Unirii Principatelor Române sarbatorita, la Vancouver
In acest an, manifestarile dedicate aniversarii a 100 de ani de la infaptuirea Unirii Principatelor Romane a dezvaluit stradania domnului Consul General Ovidiu Grecea, reprezentantul autoritatilor romane la Vancouver, care printr-o fantastica mobilizare de ganduri, de dorinte, de aspiratii, de actiuni concrete a reusit sa adune toti parintii spirituali, preoti, pastori din comunitate, care au inteles, au acceptat si au lucrat impreuna pentru a sarbatorii Unirea Principatelor Romane din 1859, numita si “Mica Unire”, primul pas spre ceea ce se numeste Romania.
Cu toate noile influente ale timpului si departe de tara, in aceasta zi speciala toti cei ce au participat (circa 500 de persoane), s-au oprit o ora, o zi, din vuietul vietii, din activitatile lor si s-au simtit acasa, pe teritoriu strain unde au reusit sa gaseasca o bucatica de Romania in care si-au ostoit dorul de acasa. Si daca pana acum la radio, la televiziuni, in mass-media au fost istorici, specialiști, antropologi care sa vorbeasca despre cei 100 de ani de la Marea Unire, in acest mesaj eu voi scrie cat mai pe inteles despre unitatea romaneasca, despre oameni simpli, care indiferent de varsta, pregatire ori statutul social, au trait ziua de 24 ianuarie cu mandrie, cu bucurie, si au demonstrat ca ei sunt romanii care nu au uitat nici tara, nici vorba, nici portul, nici jocul romanesc. Domnul Consul General, Ovidiu Grecea, a transmis un mesaj de unitate, devotament si solidaritate apreciind faptul ca unirea a fost simbolul afirmarii hotaratoare a poporului roman de a-si decide singur soarta. “Unirea Principatelor Romane la 1859, nu a facut decat sa confirme ca poporul roman este in stare sa-si realizeze visurile si dorintele sale, ca indiferent de vicisitudinile vremurilor saracul poate sa dea mana cu bogatul, taranul cu intelectualul, omul simplu cu politicianul”. Un moment deosebit, emotionant a fost atunci cand intreaga audienta a cantat impreuna “Desteapta-te romane”, imnul national al Romaniei, apoi, cu aceleasi emotii in glas s-a intonat si imnul Canadei.
La aceasta manifestare, programul a fost deosebit de variat incat sa multumeasca atat copiii, adultii cat si pe varsnici. Pe parcursul a mai bine de 10 ore, peste 500 de romani si 37 de membri ai corpului consular au fost impreuna, au simtit romaneste, au petrecut, au cantat, au dansat si s-au delectat cu delicioasele preparate culinare care mai de care mai gustoase, mai aspectuoase si savuroase. Spectacolul a cuprins un colaj de cantece patriotice interpretate de copii, recitaluri de poezii, iar decanul de varsta al comunitatii a vorbit despre insemnatatea marii uniri si despre patriotism. Pentru el ”patriotismul nu este numai iubirea pamantului in care te-ai nascut ci, mai ales, iubirea trecutului, fara de care nu exista iubirea de tara”. Un moment artistic deosebit, si amuzant a fost prezentarea scenetei “Mos Ion Roata si Unirea”. Interpretata de actori amatori, sceneta s-a bucurat de un succes deplin iar artistii au fost rasplatiti cu ropote de aplauze. Dansul fetelor de la Capâlna, dans unic si spectaculos, cu spirale, linii serpuite, interpretat de peste 20 de femei invesmantate in costume populare - alb si negru - a fost surpriza serii. Atmosfera incarcata de bucurie si buna dispozitie a inceput la ora 14.00 si abia dupa ora 23.00 am reusit sa potolim bucuria si entuziasmul celor prezenti la aceasta manifestare fara egal. Desi recunosc ca in tara nu de multe ori am avut ocazia sa particip la o Hora a Unirii, m-am bucurat ca aici, in 24 ianuarie, am dat “mana cu mana cei cu inima romana” si am format un lant uman, o ocazie rarisima pentru ca numeroşi compatrioti sa fim alaturi unii de ceilalti, alaturi de necunoscuti, uniti in cuget si simtiri. Hora in care toti cei prezenti s-au prins, au fost cei legati prin aceleasi drepturi si indatoriri, prin acelasi interes, prin aceeasi dragoste de tara. Evenimentul a trezit in mine duoiase nostalgii si trairi pastrate intr-un colt adanc al sufletului.
M-am bucurat sa vad costumele noastre populare, asa cum le purtau stramosii nostrii cand mergeau la biserica. M-am bucurat sa vad tricolorul pe care multi il purtau langa inima sau cei ce nu-l aveau sigur il purtau in suflet. M-am bucurat sa vad o tanara doamna din Corea, impreuna cu fiica sa, imbracate in traditionalul costum popular romanesc. M-a bucurat prezenta preotilor care prin rugaciunile lor rostite cu atata har, venite alaturi de mesajul PS Episcopul Casian au adus linistea, calmul si mantuirea sufleteasca. Au demonstrat, daca mai era cazul, ca in curgerea vremii, slujitorii Bisericii romanesti Ortodoxe s-au identificat mereu cu nazuintele poporului nostru de dreptate sociala, independenta, libertate si unitate nationala, au participat, prin „cuvânt şi faptă”, la marile evenimente din istoria neamului nostru, inscriindu-si numele cu litere de aur în „Cartea vieţii” poporului roman.
Dupa un asemenea spectacol-eveniment, dedicat oamenilor obisnuiti care fac lucururi extraordinare, organizat cu multa munca si dragoste, noi, romanii din Vancouver si imprejurimi aducem calde si sincere multumiri tuturor celor ce s-au implicat, care au trudit uniti in cuget, in simtire pentru ca semeni lor din comunitate sa petreaca o seara minunata. Imi doresc si va doresc tuturor puterea si credinta de a ramane uniti indiferent de greutatile vremurilor pe care le traim. Sper sa auzim numai de bine si sa ne revedem sanatosi si voiosi si cu alte ocazii.
N.N, o iimagine de la aceasta manifestrare gasiti la rubrica : evenimente culturale
|
Dorina Cornelia Aldea 1/28/2018 |
Contact: |
|
|