”Pianul cu poeme”, Spectacol-eveniment dedicat lui Mihai Eminescu și Zilei Culturii Naționale
Mijlocul lunii lui Gerar ne oferă în fiecare an prilejul de a-l omagia pe marele poet al neamului, Mihai Eminescu și, implicit, Ziua Culturii Naționale. În suita manifestărilor ce au loc în România cu acest prilej se înscrie și excelentul Spectacol itinerant de muzică și poezie intitulat ”Pianul cu poeme” aflat în derulare.
Două artiste consacrate
Protagoniste sunt două sensibile artiste: pianista Ioana Maria Lupașcu și cunoscuta actrița de teatru și film Daniela Nane de la Teatrul bucureștean ”Bulandra”, ale căror spectacole itinerante de muzică și poezie au cucerit publicul iubitor de frumos din țară, dar și de peste hotare. Talentata pianistă Ioana Maria Lupașcu este și autoarea bestseller-ului autobiografic ”Prințul baghetei”, volum dedicat celebrului muzician Ilarion Ionescu-Galați. Să spunem că Maestrul tocmai a fost sărbătorit vineri, 12 ianuarie a.c. de către Filarmonica brașoveană printr-un Concert Extraordinar Aniversar prilejuit de împlinrea a 80 de ani de viață și a 60 de ani de activitate, concert încununat de un succes fulminant. Muziciana împreună cu sensibila și frumoasa actriță Daniela Nane realizează de fiecare dată un recital memorabil, ce atinge coarda sensibilă a spectatorilor. Cu siguranță că așa vor sta lucruruile și de această dată…
Poezie și muzică
Spectacolul cuprinde un florilegiu din poeziile lui Mihai Eminescu, Magda Isanos, Victor Eftimiu, Ernest Maftei, George Coșbuc, Ioanid Costache, versuri memorabile rostite cu haru-i cunoscut de Daniela Nana, precum și secvențe muzicale constând în prelucrări folclorice pe teme populare românești (”Lie Ciocârlie”, ”Mocirița” etc.), dar și creații ale unor compozitori consacrați, plus unele improvizații ale pianistei Ioana Maria Lupașcu. ”Pianul cu poeme” a fost gândit și cizelat ca un Spectacol-recital de muzică și poezie de dragoste, prezentat de zeci de ori pe scene importante ale teatrelor și filarmonicilor, inclusiv la Ateneul Român. De data aceasta se dorește un Omagiu adus genialului nostru poet Mihai Eminescu. Recitalul este în fond un ”Happening” structurat inteligent, fiind interpretat cu emoție și virtuozitate, alternând momentele calme, pline de serenitate, cu cele impetuoase, exprimate în forță. Oriunde a fost prezentat, Acasă ori în Diaspora, a avut un impact emoțional deosebit, bucurându-se de un veritabil succes. Spectacolul ”Pianul cu poeme” reprezintă - conform criticii de specialitate și în opiniile spectatorilor - o reprezentație de inimă și suflet pentru românii adevărați, nepoluați de manele, care ÎNCĂ iubesc frumosul și calitatea în artă, deziderate tot mai dificil de înfăptuit într-o industrie a showbiz-ului dornică de profit cu orice preț. Dar să vă prezentăm, stimați prieteni, în cele ce urmează eroinele acestei minunate Întâmplări artistice omagiale. Pianista Ioana Maria Lupașcu
Ioana Maria Lupașcu deși provine dintr-o veche familie de medici din Brăila, a ales de mică un alt destin; a preferat muzica - acel ”medicament pentru suflet”- cum o numea Pitagora. Ca atare încă de la vârsta de patru ani începe studiul pianului, instrument care o fascinează. Apoi continuă cu perseverență să se perfecționeze, străbătând treaptă după treaptă etapele instruirii, absolvind cu brio Conservatorul "George Enescu" din Iași. Dar lucrurile nu se opresc, firește, aici. Între 2001 si 2005 a fost studenta marelui pianist Lazar Berman la ”Accademia Europea di Musica” din Italia, magistrul apreciind-o ca "o solistă cu imense posibilitati tehnice și artistice". Tânăra muziciană a evoluat frumos, devenind câștigătoare, finalistă sau laureată a numeroase concursuri din Romania, Grecia și Turcia. Treptat renunță la statutul competițional în favoarea unei cariere solistice, fiind o prezență constantă pe scene din Italia, Elveția, Croația, Slovacia, Lituania, Belgia, Turcia, Spania și țara natală. In 2005 devine Membra de Onoare a A.R.I. Milano (”Associazione Rumeni in Italia”). Scrisul reprezită, de asemenea, o pasiune mai veche a Ioanei Maria Lupascu. Așa se face că in intervalul în care a locuit in Italia a fost corespondent al cotidianulului ”Monitorul”, in paginile caruia a publicat timp de trei ani reportaje, articole, insemnări. Ca atare, a primit ”Diploma de Excelență” pentru contribuția sa publicistică. În 2007 a lansat CD-ul "Live Piano Solo", iar doi ani mai târziu romanul autobiografic „Prințul baghetei”, care i-a sporit notorietatea. A cântat sub baghetele unor dirijori importanți: Gottfried Rabl, Mika Eichenholz, Ladislau-Petru Horvath, Sabin Pautza, Tiberiu Soare, Theo Wolters, Walter Hilgers, Shinya Ozaki, etc. A colaborat cu mari muzicieni precum Pavel Berman, Ladislau-Petru Horvath, Florin Paul, Cvartetul ”Gaudeamus”, Rodin Moldovan, baritonul Stefan Ignat, contratenorul Cezar Ouatu. Cu acesta din urmă chiar va susține la Opera din Brașov în data de 3 februarie a.c. în cadrul ediției a IV-a a Festivalului W.A. Mozart un Recital Extraordinar intitulat ”Mozartissimo”. Din anul 2007 este solistă concertistă a Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploiești. Fiind interesată de repertoriile inedite, compozitori precum Guy Bacos, Ioan Dobrinescu, Sabin Pautza, Deniz Inan, Raffaele Montanaro i-au compus sau dedicat lucrări, pe care pianista le-a prezentat în premieră absolută.
Actrița Daniela Nane
Daniela Nane este actriţă la Teatrul ”Bulandra” din Bucuresti din 1995, de când a absolvit Academia de Teatru și Film, la clasa profesorilor Mircea Albulescu, Adrian Titieni, Cătălin Naum. A urmat masteratul Ligii Europeane a Institutelor de Artă din Amsterdam şi Berlin şi încă un masterat în Cultură, Civilizaţie şi Teatru japonez la Catedra teatrala Unesco în anul 2012. Frumoasa și talentata artistă a debutat în teatru în iunie 1995, sub îndrumarea celebrei regizoare Cătălina Buzoianu, în spectacolul de referință “Patul lui Procust”. Au urmat alte numeroase spectacole valoroase, precum „O scrisoare pierdută”, „Scandal la Palermo”, „Fuga”, ca şi noile montări realizate de Andrei Şerban (“Omul cel bun din Seciuan”) şi “Conversaţie după inmormântare” în regia lui Alexandru Darie. În 1995 debutează şi în film, în pelicula “Eu sunt Adam”, regia aparținându-i lui Dan Piţa. Au urmat apoi alte roluri în filme de lungmetraj sau de televiziune, atât românești cât și străine. În peste două decenii de activitate Daniela Nane a lucrat cu nume importante ale scenei românești, colegi de breaslă iluștri, putându-i enumera pe Victor Rebengiuc, Dorel Vișan, Horațiu Mălăele, Virgil Ogășanu, Tamara Buciuceanu, Florina Cercel, Mircea Rusu, Magda Catone etc, dar si pe regretații ”monștri sacri” Gheorghe Cozorici, George Constantin, Adrian Pintea, Irina Petrescu. În filmele cu distribuție internațională a jucat alături de Gerard Depardieu, Harvey Keitel, sir Ben Kingsley, Anthony Delon, Jeremy Irons, Sabrina Ferrilli, Dominique Sanda.
Se știe că Daniela Nane este o mare iubitoare a poeziei și o excelentă rostitoare de versuri. Așa se face că a fost invitată de-a lungul timpului în numeroase spectacole în țară și străinătate. Iar proiectul artistic realizat împreună cu pianista Ioan Maria Lupașcu, intitulat inspirat ”Pianul cu poeme”, s-a bucurat și se bucură în continuare de o caldă primire din partea publicului.
|
Horia C.Deliu 1/19/2018 |
Contact: |
|
|