Idei de weekend : Kortright Conservation Centre la nord de Toronto
Avem nevoie de destindere din cãnd în cãnd. De aceea au fost create aceste long weekends mai ales în timpul verii. Pentru cei care nu îsi permit sã meargã în Caraibe sau în alta excursie peste hotare, mici excursii în Toronto sau nu departe de Toronto sunt accesibile.
La nordul orasului Toronto se aflã Kortright Conservation Centre unde în afarã de faptul cã poti sã te plimbi in aer curat de pãdure poti sã ai un ghid care sã îti explice flora si fauna de pãdure. De asemeni în acest loc se aflã centrul de crestere al uliilor. In orasul Toronto s-au introdus cuiburi de uliii care sunt un mijloc natural de control al porumbeilor care invadeazã balcoanele blocurilor din Toronto. Aici poti vedea demonstratii de zbor cu ulii antrenati dar se si cresc ulii pentru a fii asezati pe clãdirile înalte din Toronto unde în unele cazuri sunt instalate camere video pentru a urmãri activitatea uliilor.
Mai nou o casa a viitorului a fost construitã aici pentru educare populatiei in a folosi energiile neconventionale. Casa este si un laborator de studiu pentru studentii de la Ryerson University.
De fapt sunt douã case A si B, care sunt asezate una langã alta pentru a putea fii comparate. Casa A foloseste tehnologii care sunt accesibile la ora actualã . Casa B este mai mult un laborator, unde dacã solutiile vor fii viabile se vor lansa pe piatã.
Am avut noroc sa prindem un tur care se organizeazã numai daca sunt suficiente persone interesate. Ghidul a explicat toate tehnologiile din ambele case. Începãnd cu exteriorul, grãdina era splendidã si foarte eficientã, plantele sunt alese în asa fel ca sã fie native provinciei Ontario si în acest fel adaptate, deci nu au nevoie de irigatie. Într-o parte a casei se aflã cutii de lemn în care se introduce pãmãnt si în care sunt plantate vegetale care sunt la nivel ridicat ca sã nu trebuie sa te apleci ca sã ai grija de ele. Pentru acestea este nevoie de irigatie care este realizata cu apã de ploaie care este colectatã în rezervoare subterane.
O singurã masinã este prevazutã la fiecare casã. Si binenãnteles este o masinã electricã. De mentionat cã o masina electricã ajunge sa fie încãrcatã si poate sã fie condusã pe 50 de km. Deci este bunã dacã lucrezi în oras.
La intrarea în fiecare casã este cãte un panou solar pentru încãlzirea apei calde. Acoperisul nu este cel care se foloseste frecvent ci este din metal. De mentionat cã acest acoperis este de trei ori mai costisitor decãt cel traditional. Cu toate acestea tine 30 de ani fatã de cel conventional care este din foi de asfalt si nu are nevoie de reparatii pentru 10 ani.
Intrãm în casã unde este foarte rãcoare. Ceea ce ne atrage atentia este o sobã cum am vazut în Romania care merge cu lemne si un panou care este prevazut cu un geam si unde putem admira ultima gãselnitã din punct de vedere tehnologic. Acum fiecare casa poate sã recupereze printr-un schimbãtor de cãldurã încolãcit pe conducta de canalizare parte din caldura care este evacuatã prin canalizare dupã ce facem dus, spãlãm vasele si rufele.
În bucãtarie se aflã robinete care economisesc apa, aparaturã care este certificatã Energy Save si are consum mic de energie, cabinete de bucãtãrie sunt realizate din materiale certificate cu simbolul FSC – consiliul de folosire responsabilã a pãdurilor si masa de bucatarie este din materiale reciclate.
La primul etaj se afla dormitoarele, masina de spãlat si de uscat. În fata casei se aflã si un uscãtor de rufe natural unde poti sã usuci rufele la soare asa cum fãceam si noi în Romania unde nu existau uscãtoare de rufe electrice. Aici în Ontario abia acum este legal sã usuci rufele afarã, înainte nu era posibil. Deci noi eram mai avansati ca ei.
Tot la primul etaj se aflã un mic acoperis verde, unde sunt plantate iarbã si vegetatie care rezista la clima din Ontario. Este o metodã de a rãcori casa.
În pod ne sunt explicate tipul de acoperis folosit si tipul de izolatie la pereti. Aceasta are un rol important în a reduce pierderile de cãldurã ale casei.
Subsolul este cel mai interesant. Aici este inima tehnicã a casei. Aici sunt recuperatoarele de cãldurã din aerul care se eliminã din casã care ajutã la încãlzirea aerului rece introdus în casã. De asemeni sunt experimentate metode noi de a refolosi apa care se aruncã de la dus pentru a crea jetul de la toaletã. Apa este tratatã si este manevratã de pompe speciale dat fiind ca acum este încãrcatã cu impuritãti fiind denumitã “apã gri”. Încãlzirea se face prin panourile solare care nu sunt extreme de eficiente si sunt destul de scumpe încã iar suplimentar se foloseste încãlzirea geotermalã. Conducte introduse în pãmãnt pana la 70 de metrii folosesc cãldura din pãmant pentru a încãlzi casa. Aceasta tehnologie este scumpa dat fiind cã conductele trebuie îngropate. O alta variantã are nevoie de o suprafatã mare de pãmãnt pentru a însira conductele necesare. În casa B toate podelele sunt din bambus deoarece acest lemn creste foarte repede. O data la 10 ani se poate face o nouã defrisare comparat cu copacii din Ontario care se pot tãia cãnd sunt de 30 de ani.
A fost o experienta extraordinara si o recomandam tuturor care vor sa facã o cãlãtorie în viitor.
|
Dana Mateescu 11/1/2017 |
Contact: |
|
|