Tuesday, Apr 01, 2025
Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestinć
Note de carierć
Condeie din diasporć
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouć
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastrć
Traditii
Limba noastrć
Lumea īn care trćim
Pagini despre stiintć si tehnicć
Gānduri pentru Romānia
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002


Festivalul National de Interpretare si Creatie a Romantei „Crizantema de Aur”

Īn perioada 19-21 octombrie 2017 se va desfăsura, īn municipiul Tārgoviste, sub patronajul Comisiei Nationale a Romāniei pentru UNESCO, cea de-a 50-a editie, jubiliară, a Festivalului National de Interpretare si Creatie a Romantei „Crizantema de Aur”.
Festivalul este organizat de Consiliul Local Tārgoviste, Primăria Municipiului Tārgoviste, Consiliul Judetean Dāmbovita, Centrul Judetean de Cultură Dāmbovita si Teatrul „Tony Bulandra” Tārgoviste, īn colaborare cu Ministerul Culturii si Identitătii Nationale, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romānia, Uniunea Muzicienilor din Moldova, īn coproductie cu TVR si īn parteneriat cu Radio Romānia. Locul de desfăsurare Teatrul „Tony Bulandra” Tārgoviste.

Noutătile actualei editii a festivalului constau īn:
Inaugurarea „Casei Romantei” la Tārgoviste, miercuri, 18 octombrie 2017, ora 17:00 - spatiu muzeal unic īn Romānia, sub patronajul Federatiei Asociatiilor, Cluburilor si Centrelor pentru UNESCO din Europa si America de Nord, cu participarea extraordinară a Presedintelui onorific al Federatiei Mondiale UNESCO - George Christophides;
Omagiu corifeilor romantei - omagierea Reginei Romantei, Ioana Radu, la īmplinirea a 100 de ani de la nasterea sa; omagierea Trubadurului Romantei - Ionel Fernic; omagierea, īmpreună cu Fundatia „Henry Mălineanu”, a marelui compozitor romān de romante - Henry Mălineanu; omagierea marelui compozitor romān din Moldova - Eugen Doga, la īmplinirea a 80 de ani de la nasterea sa;
Masă rotundă „Romanta pentru Patrimoniul Mondial UNESCO” - vineri, 20 octombrie, ora 10:00, la Casa Romantei din Tārgoviste. Participă reprezentanti ai Ministerului Culturii si Identitătii Nationale, Institutului National al Patrimoniului, Comisiei Nationale a Romāniei pentru UNESCO, Federatiei Europene si Federatiei Romāne a Asociatiilor, Cluburilor si Centrelor pentru UNESCO, invitati speciali ai centrelor culturale si institutiilor muzicale din tară care organizează festivaluri si concerte de romante, membrii juriilor, compozitori si interpreti de romante din tară si din străinătate, reprezentanti ai organizatorilor festivalului. Procedurile oficiale pentru īnscrierea ROMANTEI ROMĀNESTI pe lista Patrimoniului cultural imaterial UNESCO se află īn desfăsurare la Ministerul Culturii si Identitătii Nationale, colaborator al festivalului.
Electrecord - casa de discuri a romantei romānesti - participă cu stand permanent la festival pentru lansări de CD-uri de romante si de muzică romānească. Vor avea loc lansări editoriale si disco-grafice ale laureatilor festivalului, precum si ale altor invitati speciali.

Festivalul National de Romante „Crizantema de Aur”, editia a 50-a jubiliară, va fi transmis integral, īn direct, pe postul TVR 3 īn perioada 19-21 octombrie 2017, īncepānd cu ora 18.00, īn fiecare seară. Festivalul va fi redifuzat pe TVR International si TVR Moldova.
Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romānia este si īn acest an colaborator al Festivalului, īn vederea profesionalizării Concursului de Creatie a Romantei iar Uniunea Muzicienilor din Moldova a devenit, īn acest an, colaborator al Festivalului National „Crizantema de aur” si s-a asociat demersului oficial de sustinere a procedurilor pentru īnscrierea ROMANTEI ROMĀNESTI pe lista Patrimoniului cultural imaterial UNESCO.
Editia a 50-a a Festivalului „Crizantema de Aur” va fi structurată pe trei mari sectiuni: Concursul de Interpretare, Concursul de Creatie si Concertele extraordinare: „Gala Crizantemelor Populare”, „Gala Crizantemelor Clasice”, „Podul de Crizanteme Tārgoviste-Chisinău” si „Ambasadorii Romantei” sustinute de cāstigători ai Trofeului „Crizantema de aur” si ai Premiului I ai Festivalului din perioada 1968-2016, de mari artisti din Romānia si din alte 10 tări: Republica Moldova, SUA, Rusia, Japonia, Franta, Italia, Germania, Olanda, Finlanda si Bulgaria, acompaniati de orchestre si de dirijori profesionisti. Micro-recitalurile „Stele ale romantei” vor fi sustinute īn fiecare seară de mari interpreti de romantă: Daniela Vlădescu, Florin Georgescu si Matilda Pascal-Cojocărita.
Concursul de interpretare va aduce la rampă 16 concurenti selectionati īn urma a 7 preselectii regionale, realizate īn perioada aprilie-iunie 2016, cu jurii de specialitate, īn Romānia si īn Republica Moldova.
Īn afara Concursului de Interpretare, anul acesta vor fi prezenti īn Festival cinci „Boboci de Crizantemă” din Romānia si din Republica Moldova, selectionati īn urma preselectiilor regionale.

Concursul de Creatie va īmbogăti patrimoniul muzical national cu 12 romante īn primă auditie, selectate īn urma preselectiei nationale, realizată īn colaborare cu Uniunea Compozitorilor si Muzicienilor din Romānia (UCMR) si jurizată de compozitori desemnati de UCMR.

Seara a 3-a va fi īncheiată de Concertul extraordinar „Ambasadorii Romantei” sustinut de cāstigători ai Trofeelor „Crizantema de aur” si de mari artisti din 10 tări care iubesc si promovează Romanta romānească pe scenele internationale: Marcel Rosca - Opera din Essen Germania; Mirela Spīnu - Italia; Margareta Ivănus - artist al poporului din Republica Moldova; Alina Mavrodin - Romānia; Ivan Varbanov - Bulgaria; Mireille Rivat - Franta; Iurie Gāscă - artist al poporului din Republica Moldova; Codrut Bārsan - Opera din Chicago SUA; Minna Liettya-Tyni - Finlanda; Liduin Stumpel - Olanda; cu participarea exceptională a lui Vladimir Samsonov - Teatrul „Mariinsky” din Sankt Petersburg, Rusia si a tenorului Ryo Kasuga - Japonia.
Acompaniamentul interpretilor va fi asigurat de orchestrele „Dor romānesc” - dirijor Stefan Cigu, „Romanta” - dirijor Lucian Vlădescu si „Folclor” - dirijor Petre Neamtu.

Spectacolul va fi prezentat de Alexandra Velniciuc si Octavian Ursulescu; Miruna Ionescu si Silviu Biris.
Juriul Concursului de Interpretare va fi format din mari interpreti de romantă si personalităti ale vietii muzicale din Romānia si din străinătate, juriul Concursului de Creatie va fi format din renumiti compozitori romāni desemnati de UCMR si UMM iar juriul Presei va fi format din reprezentanti ai presei de specialitate din tară si din străinătate care promovează Romanta si Festivalul National „Crizantema de aur”.
Regulamentul oficial al festivalului prevede ca, īn acest an, toti concurentii de la sectiunea Interpretare să includă īn repertoriul de concurs si o romantă dintre cele lansate si premiate la concursurile de Creatie ale Festivalului National „Crizantema de Aur” de-a lungul anilor.
Regia si scenografia spectacolelor este asigurată de Mihai Constantin Ranin, directorul Teatrului „Tony Bulandra” Tārgoviste, iar directia artistică de Alina Mavrodin Vasiliu, directorul Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romantei” Tārgoviste.







Virginia Mehes    10/14/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian