Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002


Cuvântul bine temperat : Canada 150 (II) Serviciile în Canada

După ce am constatat că America de Nord este o societate de consum, am trăit în Canada, pe parcurs, o schimbare: ea a devenit, începând din anii '95, o ţară a serviciilor. Nu de mult am avut o problemă cu cablul TV şi a trebuit să cer ajutor companiei Rogers, la care sunt abonată. La ei, orice plângere ai avea, nu scapi până nu pătrunzi - cu multe eforturi- în spatele mobilierului, unde sunt culisele cu fire electrice încolăcite şi prăfuite, ca să verifici conecțiile. Dar, deşi înainte de a-i suna făcusem deja operația, tinerelul de la Rogers m-a îndemnat să verific din nou, așteptând răbdătpr la telefon rezultatul.

Defecţiunea era simplă: unul din posturi, în loc de imagine, transmitea mesajul "vom reveni imediat". După două zile, văzând că imediatul se prelungea, am sunat compania. Tehnicianul a controlat ceva pe computerul lui şi mi-a spus că se miră că nu funcţionează, pentru că grila îi arată că totul e perfect la TV-ul meu. După vreo zece minute de discuții, m-a transferat telefonic la un departament cu nivel tehnic superior. Amabila doamnă care a răspuns m-a rugat să verific din nou totul (exercițiu fizic în toată regula!), după care a încercat şi ea câteva manevre pe computerul ei, ele presupunând deconectarea şi reconectarea TV-ului meu, operaţie care durează, fiecare, vreo 10 minute, după care mi-a comunicat, ceremonios, că TV-ul meu funcţionează perfect. "Doamnă", zic eu puţin contrariată, "adică nu mă credeţi pe cuvânt?" Ei, aici cred că am atins-o, pentru că, in fine, mi-a spus că-mi va trimite un tehnician la domiciliu a doua zi, între orele 12 şi 16. Mi-a citit la telefon un regulament din care am înţeles că trebuia să fie de faţă încă un adult, ca martor. I-am replicat că eu sunt singurul adult din casă, a acceptat.

A doua zi am aşteptat vizita promisă. Fix la ora 16 (nu mai devreme!) a sunat telefonul, era tehnicianul care mi-a spus că era jos, unde a verificat instalaţia TV a blocului şi că totul era perfect. M-a întrebat dacă defecţiunea persistă. "Da, i-am spus, dacă nu mă credeţi, veniţi să vedeţi!" A venit: era un barbat voluminos, în haine şi cizme de pompier, cu o mustaţă albă şi o figura veselă, de Moş Crăciun. A luat telecomanda şi a pătruns, cu ajutorul ei, în nişte programe electronice pe TV, imposibil de înţeles pentru mine. După ce a tot învârtit el programele şi a văzut că nimic nu s-a reparat, mi-a spus, cu un zâmbet larg şi satisfăcut: "Am găsit! E ceva care nu depinde de noi, ci de un for superior. Postul TV n-are destulă putere, se întâmplă, dar trebuie ca cei responsabili cu alimentarea să repare". "Bine", zic, "şi eu ce trebuie să fac"? "Dv, nimica, noi o să le comunicăm". "Şi cât va dura"? întreb îngrijorată. A zâmbit: "Doamnă dragă, reparaţia durează două minute, da' când sunt ocupaţi poate dura şi o săptămâna!" Vorbea în engleză, dar în româneşte i s-ar fi potrivit un accent ardelenesc! O minune de om, n-avea nicio vină, săracu'! În plus, era calm şi optimist!

Înţelegând deci că, după ce am fost plimbată prin toate nivelele tehnice ale companiei, va trebui să mai aştept, mi-am repetat că răbdarea e o mană cerească şi am regretat că eu n-o am! Dar cine o are când e vorba de "servicii"? În aceeaşi seară am mai încercat TV-ul, fără speranţe, la postul cu pricina și...minune! Funcţiona! Moş Crăciunul meu, pompier ardelean, comunicase cu superiorii şi ei au reparat!

Păţania mi-a adus aminte de bancul care circula în România: după '89, în București s-a deschis o companie mult așteptată care garanta nişte servicii speciale. A venit un client, a intrat în biroul de la parter, unde l-a întâmpinat o secretară, el i-a dat detaliile şi a fost trimis la etajul 2, unde o altă secretară i-a mai cerut nişte amănunte, pe baza cărora l-a trimis la etajul superior şi, tot aşa, din etaj în etaj, a ajuns sus de tot, de unde a fost însă îndrumat înapoi jos, de unde plecase. Aici îl aştepta directorul companiei, care i-a spus: "regretăm, noi n-am primit încă marfa pentru serviciile dorite de dv, dar trebuie să recunoaşteţi că avem o organizare excelentă!"

Din fericire, în Canada, companiile sunt nu numai bine organizate, dar se si achită de serviciile pe care le garantează!








Veronica Pavel Lerner    5/17/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian