Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002


Elie (Eliezer) Wiesel (n. 30 septembrie 1928, Sighetu Marmaţiei, România[3], d. 2 iulie 2016, New York City, SUA )

Scriitor şi ziarist american în limbile franceză, engleză, idiş şi ebraică, eseist şi filosof umanist, activist în domeniul drepturilor omului, născut într-o familie de evrei din România supravieţuitor al Holocaustului.
Premii, distincţii şi onoruri[modificare | modificare sursă]

Ca umanist, luptător pentru drepturile omului, filozof şi proeminent scriitor al holocaustului, Elie Wiesel a primit o serie de premii, distincţii şi onoruri:
În 1986, Premiul Nobel pentru Pace. Comitetul Norvegian pentru premiul Nobel pentru pace l-a numit: „un mesager al omeniei”F.

Premii literare:
- În 1987 Le Testament d'un počte juif assassiné („Testamentul unui poet evreu asasinat”) a fost încununată cu «Livre Inter».- În 1983 Le Cinquičme Fils a primit „Marele premiu parizian de literatură” (franceză le Grand prix de littérature de Paris).- Laureatul premiului Médicis pe 1998, pentru cartea sa Un Mediant de Jérusalem (ed. Seuil, 1968).- În 2007, Elie Wiesel a primit premiul pe viaţă - Dayton Literary Peace Prize - Lifetime Achievement Award[36].A primit „Premiul de Merit al Centrului Internaţional al New York-ului” (The International Center in New York's Award of Excellence).
A fost decorat in 1992 cu "Ellis Island Medal of Honor" pentru eforturile depuse în promovarea înţelegereii şi acceptării evreilor în lume[18].
În anul 1993 a fost ales preşedintele Academiei Universale de Cultură.
În 1996 a fost primit ca membru al Academiei Americane de Artă şi Literatură.
Preşedintele Republicii Franceze l-a decorat cu Marea Cruce a Legiunii de Onoare.
Preşedintele Statelor Unite i-a conferit Medalia Prezidenţială a Libertăţii (engleză : Presidential Medal of Freedom).
În 1985 Congresul american i-a decernat Medalia de Aur a Congresului).
Din anul 2001 este membru de onoare al Academiei Române[
La 30 noiembrie 2006 a fost decorat şi înnobilat de Regina Angliei cu titlul de Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic cu gradul de Comandant (KBE).
Universităţi şi institute din lume i-au decernat 136 de titluri de Doctor Honoris Causa (numărul cel mai mare de doctorate H.C. acordate cuiva).
A publicat 57 de cărţi

Elie Wiesel s-a născut în România, ca al treilea copil şi singurul băiat dintre cei patru copii ai lui Şlomo şi Sara Wiesel, într-o familie de evrei care aveau o băcănie în Sighet, judeţul Maramureş (interbelic). Sara provenea dintr-un sat de lângă Sighet, fiica unui agricultor, David (Dudi) Feig, care aparţinea de curentul hasidic al rabinilor din Vijniţa. Oraşul Sighet avea în perioada aceea o majoritate evreiască de 38,6%.[

În copilărie a urmat studii religioase, de Tora, studii care se făceau în limbile idiş şi ebraică. La sugestia tatălui său a început să înveţe limba ebraică. Acasă vorbeau idiş, iar în băcănia familiei se vorbea maghiara şi româna, iar unele ziare pe care le citeau erau în germană.[9] După Dictatul de la Viena din 1940, prin care guvernul român Gigurtu a cedat nord-vestul Ardealului, regiunea în care locuia familia Wiesel a devenit o parte din Ungaria. Elie (Eliezer), numit în maghiară Lázár Wiesel, s-a înscris la studii gimnaziale în oraşul Debrecen şi apoi la Oradea, de unde a fost exmatriculat conform legilor antisemite din învăţământul public maghiar. În aprilie 1944 familia Wiesel a fost internată într-un lagăr de concentrare şi la 16 mai 1944 a fost transportată la Lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau. Lui Elie (avea 15 ani) i s-a tatuat pe braţul stâng numărul A-7713. Femeile au fost separate de bărbaţi, mama lui Elie Wiesel şi sora lui mai mică, Ţipora, în vârstă de 7 ani au fost exterminate, iar Eli şi tatăl său au fost supuşi la muncă silnică în fabrica Buna-Werke, care aparţinea de complexul Auschwitz III Monowitz.

Când Armata Roşie s-a apropiat de Auschwitz, deţinuţii evrei au fost trimişi în «Marşul Morţii» (Todesmärsche) spre lagărul Buchenwald. În urma acestui marş, tatăl lui Elie Wiesel a murit de extenuare, inaniţie şi dizenterie. Elie a supravieţuit - la 11 aprilie 1945 a fost eliberat de armata americană - grav bolnav, inanizat şi într-o stare depresivă acută, convins că a rămas singur pe lume, total lipsit de un sprijin moral sau material, la vărsta de 16 ani Wiesel considera faptul că a rămas în viaţă drept un accident[10]. Ulterior, şi-a regăsit cele două surori mai mari, Hilda şi Beatrice (Bea) într-un orfelinat francez (vezi filmul biografic "Elie Wiesel Goes Home" regizat de Judit Elek şi comentat de William Hurt, ISBN #1-930545-63-0).

Astăzi, cei trei fraţi locuiesc în America de Nord - Bea, în Montreal - Canada.





Mitel Popa    7/3/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian