Cuvântul bine temperat - Cine mai cârpeste azi ciorapi?
În preajma sǎrbǎtorilor, frenezia de a cumpǎra se amplificǎ pe zi ce trece, ca si viteza cu care se schimbǎ, de la un an la altul, natura mǎrfurilor disponibile. Trăim în era comunicatiilor electronice si a serviciilor oferite de roboti. Secolul trecut a adus modificări esentiale în viata oamenilor si o multime de meserii au dispărut. Nu mai există ceasornicari, croitorese, spălătorese sau remaieuze de ciorapi. Au dispărut si unele industrii: nu se mai fabrică discuri de ceară, nici patefoane, ace de patefon sau doze de pick-up!
Evolutia omenirii e fireascǎ si mă gândeam zilele trecute la vechile treburi casnice care au fost înlocuite de masini. Este, desigur, mai simplu să bati albusurile sau să toci zarzavaturile cu un robot culinar decât cu mâna. În plus, e si o oarecare economie de timp. Spun oarecare pentru că timpul consumat pentru asamblarea, curătatul, dezasamblarea si pusul la loc al masinii îi diminuează putin productivitatea.
Eu însă cred si altceva în legătură cu tehnologia avansată. Mie mi se pare că obiectele din jur au, sau mai precis zis aveau, o viată mai lungă decât oamenii. O piulită, de exemplu, sau o masină de tocat carne erau folosibile de două-trei generatii. Si, cred eu, din gelozie pe durata cam lungă a obiectelor, omul a inventat societatea de consum, care încurajează înlocuirea cât mai frecventǎ a obiectele de uz casnic. Nu-i mai avantajos, pentru cei care caută de lucru si pentru moralul omului doritor să trăiască mai mult decât obiectele, ca acestea să fie schimbate cât mai des? Si cum tehnologia n-a stat pe loc, dacă deja se schimbă obiectele, de ce să nu fie înlocuite cu mecanisme computerizate, ale căror programe se modernizează anual, fapt care obligă la cumpărarea unui nou model?
E posibil că rationamentul meu să fie gresit, dar ideea m-a preocupat si am revenit la ea zilele trecute, când am decis sǎ-mi cârpesc un ciorap de lână care avea o gaură. Sigur că în ziua de azi, s-a rupt un ciorap, cumperi altă pereche. Dar, ce zic eu o pereche? Nu poti cumpăra decât minimum trei perechi, ambalate împreună, iar pretul pentru sase perechi fiind mai convenabil, vei cumpăra sase perechi! Toate identice! Asta nu-i rǎu, masinile de spălat (foarte utile de altfel!) având obiceiul să înghită ciorapi, e practic să ai multi ciorapi identici!
Si, chiar asa, de ce mi s-a năzărit să cârpesc ciorapul acela căruia i se făcuse o gaură în talpă? Din mai multe motive: pe de o parte, cum mărfurile se tot schimbă, ar fi trebuit să caut un model cu care să mă obisnuiesc. Pe de alta, ciorapii mei vechi mi-aduc aminte de..., sau eram cu ei când..., etc. În fond, de ce să aplicăm numai la cărti principiul "recitirii" recomandat de Matei Călinescu memorabila lui carte "A citi, reciti" (Editura Polirom 2003) si să nu-l extindem si la obiecte? Nu sunt obiectele - si îmbrăcămintea în mod special- acompaniatorii nostri cei mai intimi? Nu e fiecare atingere a lor o revenire la noi însine?
Dar nu numai latura practică si cea emotională m-au determinat să trec la actiune, ci si altceva. Stiu de la mama că lucrul bine făcut ti-aduce întotdeauna o satisfactie. Mi se pare că oamenii au cam pierdut acest gen de satisfactie, ei se bucură mai mult atunci când pot comanda unui robot ce să facă. Nu neg faptul că si asta e o victorie, mai ales că, pentru a convinge masinăria să facă ce vrei tu, trebuie să stii să i-o comunici în limbaj electronic! Eu profit însǎ si de satisfactia lucrului făcut de mine însămi si, în plus, de linistea pe care mi-o aduce orice oprire din viteză nebună a vietii moderne.
Am luat deci, din cosul meu de cusut, ciupercuta pe care am cumpărat-o cu ani în urmă la Montreal, am plasat-o în ciorap, am ales un ac mare cu ată neagră în mai multe fire, am pus un CD cu muzică de Bach si m-am apucat de lucru. Bucuria pe care am avut-o la sfârsit a fost mai mare dacât dacă, pe i-phone, sau laptop as fi avut un chat prin messenger. Și, chiar dacǎ Mos Crǎciun o sǎ-mi aducǎ un pachet cu câteva perechi de ciorapi, eu tot pe cea peste care m-am aplecat cu rǎbdare s-o restaurez o voi prefera...
Sǎrbǎtori Fericite si La Multi Ani!
|
Veronica Pavel Lerner 12/22/2015 |
Contact: |
|
|