Note personale : Sezon Festiv
Sezon festiv. Vitrine încârcate cu obiecte de lux, delicii apetisante si manechine împodobite în haine de sărbătoare. Îmbulzeală pe străzi si în malluri, defilări prin fata vitrinelor si mai ales in fata stocurilor de mărfuri expuse în calea pietonilor opriti să vadă ce chilipururi pot fi achizitionate la 50% din pret redus. Femei trecute de vârsta adolescentei stau în cumpănă în fata exponatelor pipăind textura materialelor, etichetele de fabricatie si pretul obiectelor. Cei mai tineri dau prioritate modei si ultimilor modele electronice. Crăciunul bate la usă, bradul din mijlocul casei trebuie împodobit cu globuri strălucitoare, bomboane si beculete colorate, dar mai ales cu cadouri pentru fiecare.. Sărbătoarea e asteptată cu bucurie si grijă ca bugetul să nu explodeze mult peste limitele calculate. Cu preturi ca astea, nu va fi usor..
Mă ased pe o bancă în fata unei prăvăli asteptând-o pe Vali, sotia mea, să decidă ce cadouri trebuie să luam pentru copii si nepoti. Cel mic, Liam, mi-a sugerat să-i cumpăr un dron; mi l-a arătat chiar pe ipadul lui, dar pretul zbura ceva mai sus decât pensile noastre cumulate. La cei de zece ani ai lui, jucările mai obisnuite ca o minge de fotbal. o carte, un joc de sah sau chiar leggo, nu-l mai tentează. E un copil bun, învată bine, părintii au avut răbdare să discute cu el de mic despre lume si fenomenele naturii, l-a înzestrat cu cele mai perfectionate jocuri electronice si astăzi mă mândresc cu acest copil deosebit de istet, întelegător si prietenos. Gândesc la timpul venirii noastre în Canada cu cei doi copii ai mei la vârsta ce-o are Liam acum. Ancuta continua să se joace cu o păpusă din România, iar lui Marius, am primit de la doctorul Virgil Roman bicicleta fiului lor. Primul pom de Crăciun în Canada a fost un brad micut împodobit cu globuri si beculete de la Honest Ed, magazinul nevoiasilor de prin '70 - '80. Au fost si căteva cadouri, tot de la Honest Ed. Bucuria Crăciunului am adus-o cu noi de-acasă, mai ales că aici sărbătorarea era sărbătoare, colinduri neîntrerupte la radio si pe străzi si nu trebuia să stai la cozi pentru fiecare necesitate. Si acum e tot sărbătoare, dar bucuria nu mai este la fel ca atunci.
Luna Noembrie 2015 a păsit învestmântată în straie negre. Negre ca noaptea ce-a îndoliat peste o sută de familii la 13 Noembrie ororile teroriste din orasul lumină. Din Rusia, Liban, si Mali s-au adăugat strigătele sfâsietoare ale părintilor ce-si deplâng cei peste 400 de copii pieriti în atacurile teroristilor păgâni cu suflete de fiare. Întrega omenire este zguduită de vestea acestor acte barbarice si cere fără întârziere o ripostă hotărâtă din partea guvernelor pentru stârpirea acestor cuiburi de viespii ce-au împânzit lumea. Si-n mai putin de 72 de ore după zguduitoarele scene ale atacului din Paris, la Antalya în Turcia, Presedintele Obama tine lumii de la pupitrul Grupului Celor 20, o lectură de limitare si reconciliere cu criminalii drept solutie de rezolvare a actiunilor teroriste. Deceptia fiecărui om drept este inconsolabilă. Sângele din vinele noastre a atins puctul de fierbere la unison cu cei din tara galilor ce-a zvâgnit intr-o instantă atitudine de protest exprimată atât de bine de Presedintelui Francois Hollande ce-a declarat râzboi bandelor ISIS. Lumea e hotărâtă să stârpească aceastî plagă crescută ca un cancer pe trupul credintei islamului.
Anul 2015, neîncheiat încă, reînvie în sufletele noastre repetând pentru adoua oară imaginea orasului asediat de atacuri neimaginabile în acest secol al civilizatiei, al legilor democratice, al spiritului de egalitatei si fraternitate ce a fecundat cu peste un secol în urmă pe străzile Parisului. Nu am uitat că anul a debutat la 9 ianuarie prin atacul de la Charles Hebdo în Paris ce s-a soldat cu 11 morti. Nu am uitat că alte victime s-au alăturat celor dintâi la un magazin kosher din Paris, la 9 ianuarie, data la care teroristii au fost ucisi. Dar mai ales nu am putut să uităm marea demonstratie din capitala Frantei de la 11 ianuarie, la care au participat în afara celor peste două milioane de locuitori si sefii a 60 de state din întreaga lume, defilând brat la brat pe străzile Parisului într-un statornic act de solidaritate. Si atunci ca si acum faptul că America si Canada nu au fost reprezentate de sefii acestor guverne la demonstratiile de solidaritate cu poporul francez din Paris a produs mâhnire multora dintre noi. Si nu putem nega în contrast, amintirea vizitei prompte a Presedintelui Jacques Chirac la Washington imediat după atacul terorist de la 11 septembrie 2001, vie încă în memoria noastră, pretuimdu-i cuvintele de încurajare si sincerele condoleante ale poporului Francez.
Iar acum, în timp ce scriu aceste rânduri, tocamai s-a sfarsit la Paris Conferinta ONU în legătură cu Schimbările Climaterice la care participă toti sefii statelor din întrega lume. Presedintele Obama a reafirmat de la podiumul acestei conferinte în fata poporului francez ale cărui lacrimi încă nu s-au zvântat după atacul terorist de la 13 noembrie, că „schimbările climaterice reprezintă omenirii un pericol mai mare decât terorizmul islamic” Adevărat? Fată de 1990 când a apărut teoria încâlzirii globale, temperatura pe glob a crescut cu mai putin de jumătate de grad, considerând însăsi activitatea produsă de El-Nino din acest an. In comparatie cu toate eforturile depuse, eruptia vulcanică din Islanda din primele patru zile, a anihilat toate strădanile de a controla emisiile CO2 în întreaga lume din ultimii cinci ani. Dar în lume sunt peste 200 de vulcani activi. Să nu uităm că în fiecare an mii de hectare de pădure ard în America, Australia si Siberia, emanând mai mult bioxid de carbon decât toate furnalele, masinile si centralele electrice din lume. Dar politicienii lumii împreună cu marii financiari în goană după noi surse de câstig, întroduc legi noi de taxare, strangulând sursele vitale de energie pentru care vom fi obligati să plătim cu ultima para, cu ultimul strop de sudoare, sau picătură de sânge.
Vali a apărut din prăvălie cu părul răvăsit, baticul atârnând neglijent pe umeri si pardesiul cu nasturi rupti, dar veselă cu căteva pungi în mână, că de-acum avem cadouri pentru pomul de Crăciun.
Toronto On / Decembrie
|
David Kimel 12/15/2015 |
Contact: |
|
|