Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Tablouri dintr-o expozitie afectivă

Ducem cu noi galerii de portrete. Orice om capabil să iasă cât de cât din crusta egotismului si să privească spre cei din jur îsi adună, de-a lungul vietii, o colectie de personaje, de „oameni care au fost”, de prieteni care sunt, si constată că de la fiecare a luat câte ceva, că fiecare i-a decorat altfel sufletul. Că, până la urmă, omul matur e suma întâlnirilor esentiale cu ceilalti, cum bine s-a spus. Hazardul existentei face ca aceste expozitii, adesea cu o amprentă stilistică foarte clară, să nu semene unele cu altele. Si, desigur, acelasi hazard face ca numai putini oameni să fie în stare să lase o mărturie despre semenii lor. Iorga, Pompiliu Constantinescu, I. Peltz, Virgil Carianopol, Cezar Petrescu, H. Stahl, Eugeniu Sperantia sunt doar câtiva dintre cei care au scris asemenea evocări.
Cu Veronica Pavel Lerner hazardul de care pomeneam a fost de două ori generos: mai întâi a făcut-o să cunoască nenumărati oameni de valoare, artisti plastici, muzicieni, scriitori, actori, virtuozi, oameni de stiintă, iar apoi a făcut-o capabilă să-i imortalizeze la iuteală, din câteva secvente.
Unii, rămasi doar în amintire, sunt prietenii „de ieri”: Nicolae Steinhardt, în postura de musafir frecvent la familia Pavel, actorul Mircea Septilici, poetul Stefan Aug. Doinas si sotia lui, balerina Irinel Liciu, dramaturgul Theodor Mazilu (excelent prins, cu felul lui de-a fi, în decorul de la Mogosoaia), compozitorul si profesorul Aurel Stroe (cu care autoarea a luat lectii de muzică), profesorul, eseistul si scriitorul Matei Călinescu, criticul literar Mircea Iorgulescu, muzicianul Iosif Sava. O altă categorie, la fel de aleasă o reprezintă prietenii „de azi”: prozatoarea Adriana Bittel (si pisica ei), Profesorul si scriitorul Mihai Zamfir (cu teii si teitele si romanele lui), pianistul Li Min Qiang, scriitorul Andrei Plesu (si sarmul lui), pianistul Dan Grigore (si mâinile si muntii lui), cântăreata de jazz Aura Urziceanu, poeta Ana Blandiana, savantul si inventatorul britanic Bruce Wallis (si laboratorul lui) si altii.
Tuturor acestora, oameni cunoscuti, autoarea le găseste laturi necunoscute sau reconstituie măcar momente inedite, cu modestia unui martor linistit: ore împreună, un prânz luat la Paris, o vizită acasă, o plimbare la munte, o carte postală primită, o vacantă la „2 Mai”. Totul povestit cu simplitate, fără „efecte speciale”, cu echilibrul omului de stiintă care nu-si greseste experimentul (autoarea chiar este om de stiintă, specialistă în chimia analitică a gazelor), dar nu fără putere de evocare a atmosferei. Episodul meu favorit este cel de la „2 Mai”, atmosfera de vacantă, răcirea alimentelor în fântână, eventual în mare, si cântecele tinerilor bărbati despre anul 2000.
Gustul cu care rămâi după citirea cărtii Oameni pe care i-am cunoscut este unul bun. Cartea este scrisă la centenarul nasterii mamei, Amelia Pavel, cunoscut critic de artă si în memoria ei. Pe Amelia Pavel colegul meu de la România literară, Pavel Susară, responsabil cu pagina de artă, a prezentat-o astfel: „Bună cunoscătoare a artei europene si universale, cu o solidă cultură literară, filosofică si estetică, dar implicată profund si în arta românească, în special în cea interbelică, Amelia Pavel si-a creat, pornind poate tocmai de la acest spatiu al diversitătii, un mod de a evalua si de a judeca generos, fără pusee voluntariste si fără nici cea mai palidă prejudecată”. M-a uimit cât de aproape este acest profil al mamei de al fiicei, Veronica Pavel Lerner, asa cum rezultă el din cartea Oameni pe care i-am cunoscut. Într-adevăr, din paginile memorialistei ies la iveală aceleasi calităti: generozitatea privirii si a aprecierii, plierea pe model „fără pusee voluntariste” si lipsa prejudecătilor. Cu tablourile realizate, expozitia de portrete a Veronicăi Pavel Lerner asigură un spatiu cald, aerisit, în care pătrunzi cu bucurie si vrei să zăbovesti. Să zăbovesti printre oameni. Ce-am putea cere mai mult de la o carte?


Prefata la volumul "Oameni pe care i-am cunoscut" de Veronica Pavel Lerner,
Editura Vatra Veche 2015.





Ioana Pârvulescu    10/3/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian