The Leap Manifesto: Drumul de la vorbă la faptă trece prin curtea fiecăruia
Oamenii de stiintă ne-au avertizat că în acest deceniu avem ultima sansă să luăm măsuri ca să evităm schimbări catastrofale ale climei. Si totusi, uităm adesea de planetă, concentrati cum suntem pe problemele de fiecare zi. Mai ales atunci când ne confruntam cu dificultătile existentei într-o altă limbă si într-o altă tară, riscăm să pierdem si mai des din vedere faptul că suntem parte a unui sistem ecologic de care suntem dependenti, dar pe care în acelasi timp îl influentăm în mod fundamental cu actiunile noastre.
Lansat în Toronto pe data de 15 septembrie 2015, „The Leap Manifesto”, „Un salt înainte . Manifest pentru o Canada întemeiată pe grija pentru planetă si a fiecăruia pentru ceilalti”, a fost conceput la o întâlnire de două zile la care au participat reprezentanti ai miscărilor pentru drepturile populatiei indigene, justitie socială, protectia mediului, precum si ai sindicatelor si cultelor religioase. Printre primii semnatari ai manifestului se află numeroase personalităti, de la lideri de sindicat, activisti în domeniul social si în protectia mediului, fosti politicieni si lideri religiosi, până la scriitori, regizori de film, actori si vedete pop. În acelasi timp, numeroase organizatii au declarat că sustin această luare de pozitie, incluzând 350.org, CUPE Ontario, Black Lives Matter – Toronto, Citizens for Public Justice, Ecology Action Centre, Food Secure Canada, Greenpeace Canada, Ontario Coalition Against Poverty si Canadian Environmental Law Association (CELA).
Manifestul a fost inspirat de cartea „This Changes Everything: Capitalism vs the Climate” a cunoscutei ziariste Naomi Klein, care demonstrează că schimbările climaterice ar trebui de fapt să ne dea sperantă. Fenomenele meterologice extreme pot functiona ca un catalizator al schimbărilor atât de necesare ale sistemului economic si politic.
Asa cum a insistat Naomi Klein în timpul conferintei de presă de la lansare, „The Leap Manifesto” nu este o platformă politică. Este o pledoarie pentru protectia mediului, utilizarea resurselor energetice regenerabile, înlăturarea discriminării de orice fel, respectarea drepturilor populatiei autohtone si crearea de conditii mai bune de viată în Canada si pe întreaga planetă. In acelasi timp, este si un instrument care ne ajută să evaluăm platformele si actiunile partidelor politice, activitatea guvernelor, din Canada, dar, de ce nu?!, si din România, precum si propriile noastre fapte văzute din perspectiva planetară. În completarea mesajului umanist, Manifestul propune o listă de măsuri concrete, valabile în contextul specific canadian, dar si principii care se pot aplica în orice tară si în orice societate.
Răspunzând temerilor economice care sunt folosite de obicei ca argument împotriva unor schimbări majore, „The Leap Manifesto” demitizează politica de austeritate care a dus la tăieri masive de fonduri în învătământ, sănătate, arte precum si idea că trebuie să alegem între protectia mediului înconjurător si locuri de muncă. În articolul care însoteste Manifestul, Bruce Campbell, Seth Klein si Marc Lee dau răspunsuri concrete la întrebarea pe care o consideră justificată: “Cum ne putem permite Saltul?”
Câteva articole din presa canadiană contestă eficienta acestui Manifest, reamintindu-ne de esecul unor initiative similare si chiar de doctrine comuniste exprimate în termeni apropiati. Evident, asemanări de terminologie există asa cum noi, ca români, putem observa cu usurintă. Despre viitorul planetei si grija fiecăruia dintre noi pentru toti ceilalti se poate vorbi într-un singur fel, dar se poate actiona în moduri fundamental diferite pornind de la principiile bunului simt. Asa cum Manifestul pune problema în mod pragmatic: “Ce nu vrei în curtea ta n-are ce să caute în curtea altuia!” Sau, cum noi românii spunem de secole “Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face.” Mai ales atunci când este vorba despre poluare.
În interviul pe care mi l-a acordat pentru revista „Observatorul”, Naomi Klein a precizat că imigrantii, în special cei pentru care engleza nu este limba maternă, sunt printre cei mai vulnerabili. In plus, multi dintre ei lucrează în domenii precum asistenta socială, binenteles nu exclusiv, în multe dintre domeniile pe care, în acest Manifest, le considerăm o parte din solutie pentru că nu folosesc foarte multe resurse energetice si dovedesc grija unuia fată de celălalt si fată de planetă. Noi spunem că acestea sunt locuri de muncă sunt ‚verzi’ pentru că nu ard cantitati mari de combustibil fosil.” În încheierea discutiei, Naomi Klein a reiterat pledoaria principală a Manifestului, faptul că „trebuie să avem grijă de planetă, din perspectiva schimbărilor climaterice, dar în acelasi timp trebuie să avem mult mai multă grijă unul fată de celălalt. Austeritatea, ideea că trebuie să continuăm ‚să tăiem’, ‚să tăiem’ [fonduri si programe] este în antiteză cu ceea ce trebuie de fapt să facem.”
Adresându-se de asemenea cititorilor revistei „Observatorul”, Dr. David Suzuki, un cercetător, profesor universitar si producător de televiziune cunoscut pe plan national si international, precum si unul dintre primii semnatari ai Manifestului, a precizat că întelege foarte bine greutătile prin care trec de obicei imigrantii, fiind la rândul său nepotul unor japonezi stabiliti în Canada la începutul secolului în conditii deosebit de grele. În acelasi timp, însă, el ne-a reamintit că „oameni de pe toată planeta aleg Canada ca a doua lor patrie si pentru că aici mai putem găsi un mediu natural nealterat. Acum însă acest mediu este în pericol si e de datoria noastră să-l protejam.”
La lansare, un număr impresionant de personalităti publice si academice au citit fragmente din Manifest. Cu pasiunea care îl caracterizează, George Elliott Clarke, poetul laureat al orasului Toronto si un iubitor al culturii române, a dat glas îndemnului final: „Now is the time for boldness. Now is the time to leap!” Vă invit să cititi Manifestul si să hotărâti dacă sunteti de accord cu principiile enuntate si dacă vi se pare potrivit să-l semnati. Eu l-am semnat pentru viitorul fiului meu si al Canadei, tara mea adoptivă de mai bine de 15 ani.
Da, cred că a venit timpul să îndrăznim. Să să le cerem politicienilor care ne conduc să actioneze nu numai în numele fiecăruia dintre noi, dar si în numele planetei. Pentru că, asa cum ne-a reamintit Ana Blandiana în prima sa colectie de versuri, am avut norocul să ne nastem în “cea mai frumoasa dintre lumile posibile.” Trebuie doar să o protejam!
The Leap Manifesto poate fi accesat la, incluzând traducerea în română: < https://leapmanifesto.org/en/the-leap-manifesto/#manifesto-content>
Dr. Diana Manole este poetă, traducătoare si profesor universitar de origine română care locuieste în Toronto. Cea de-a noua carte, colectia de versuri „B&W”, a fost publicată în 2015 de editura Tracus Arte într-o editie bilingvă româno-engleză.
|
Diana Manole 9/22/2015 |
Contact: |
|
|