Cursa electorală începe - Canada va decide între schimbare si continuitate
Prima dezbatere televizată a liderilor politici canadieni organizată de revista Maclean nu aduce nimic spectaculos în plan politic. Un act politic de nuantă moderată, excelent orchestrat de moderatorul Maclean, dezbaterea aduce în atentie mai degrabă temperamente politice si nu programe electorale.
Liderul liberal, Justin Trudeau, portretizat adesea drept lipsit de experientă de către adversari, este cel care încearcă să aducă în prim plan imaginea unui lider hotărât, a unui simbol al schimbării pozitive. El foloseste abil experientă lui de prezentator public, cea care îi conferă o anumită usurintă în comunicare, si loveste puternic în liderul opozitiei, Thomas Mulcair, si primul ministru canadian, Stephen Harper. Avantajul lui este retorica. Foloseste abil lovituri calculate la ambele capete politice. În parte, această atitudine ofensivă poate să îi asigure un spor de success public pentru că generează impresia că este foarte articulat. Problema lui tine totusi de lipsa de substantă. Pentru a câstiga în octombtie are nevoie de un program electoral coerent si clar care să se fundamentenze pe viziunea liberală la guvernare si nu doar pe atacurile la adresa oponentilor. În prima sa dezbatere, Justin Trudeau, desi perceput ca ferm si declarat câstigător de Facebook – evaluare irelevantă în context larg national – face o demonstratie de ambitie politică, dar nu are răspunsuri clare. Discursul sau în dezbatere aduce mai multe sloganuri si nu …planuri. Pozitia sa în privinta politicii externe si a planului economic continuă să fie vagă si inconsistentǎ. Thomas Mulcair, liderul noilor democrati, continuă să îsi pudreze imaginea de viitor prim ministru. Plin de zâmbete, sfătuit de echipa sa de campanie să îsi potolească temperamentul furtunos, Mulcair pare chiar mai putin combativ decât în realitate este. Ca si Trudeau, loveste în adversari punctând evident în greselile lor. Mulcair are o anumită detasare si sigurantă în sansele de victorie si speculează nevoia de schimbare pe care o parte largă a audientei o doreste. Îsi dispută capitalul în acest segment doar cu Trudeau. Spre deosebire de Trudeau însă, el are experientă politică si o anumită abilitate în a manevra spatiul public. Problema lui este o anumită atitudine care îl face să pară duplicitar în viitorele intentii. În dezbaterea recentă, el devine tinta atacurilor în privinta modului în care manevrează ambitiile separatistilor din Qubec pentru a puncta voturi. Ca si Trudeau, pozitia sa în politică externă continuă să fie o problemă.
O aparitie pitorească în context politic, Elizabeth May, presedinta ecologistilor canadieni, este cea care participă la dezbateri cu detasarea celui care este sigur pentru că nu are mimic de pierdut (si nici de câstigat). Desi multe dintre abordările ei legate de politicile economice cu privire la reursele de gaze naturale si petrol au ceva sens, ideile asumate în politica externă si de securitate reprezintă un coctail de teorii ale conspiratiei cu mistere de tip James Bond. Desi May dovedeste spirit combativ, chiar si pentru cineva fără sanse de câstig, programul pretins electoral este mult prea vag.
În sfârsit, primul ministru în functie Stephen Harper continuă să fie omul fără surpize. Prestatia lui în prima dezbatere este foarte previzibilă si merge pe coordonatele stiute ale unui traseu fără obstacole. El se ancorează puternic în ceea ce numeste “recordul economic si international al guvernării” si continuă să ameninte că orice abatere de la linie poate aduce dezastru. Abordarea lui nu îi va aduce noi aderenti. Problema lui este să îsi lărgească baza de sustinere nu să o conserve. Spre deosebire de Mulcair si Trudeau, Harper nu are în avantajul său elemente de charismă sau popularitate ad hoc. Este unul dintre putinii lideri politici din istorie a cărui perceptie publică este mult mai proastă decât chiar prestatia politică în sine. Dacă doreste să ajungă din nou în fruntea guvenului, el trebuie să convingă nu numai pe cei care vor schimbare, dar chiar si pe cei care cochetează cu ideea de stabilitiate.
Dezbaterea din august nu indică vreun câstigător imediat ci arată clar faptul că prezenta la urne urmează să fie antrenată de două motoare fundamantale: continuitate si schimbare.
|
Luiza Mureseanu 8/19/2015 |
Contact: |
|
|