Reflectii asupra vietii de familie
Azi este Father's Day - Ziua Tatălui.
După ce această sărbătoare s-a instituit si a căpătat traditie in Nord America, azi in tot mai multe tări se aduce omagiu celui care este stâlpul casei, omul de incredere si sacrificiu pentru familia lui .
Father's Day - Ziua Tatălui si Mother's Day - Ziua Mamei, două sărbători dragi nouă.
Ele isi au rostul lor, oamenii fiind indemnati să-si indrepte gândurile către părintii proprii, părintii meritând pretuire, respect, venerare pentru că au intemeiat familii, au contribuit la asigurarea continuitătii vietii pe pământ, ingrijindu-se apoi de cresterea si educarea copiilor, de apărarea lor de rele, de invătătură si indrumarea lor in ale vietii până ce tinerii si-au lăsat sau isi pot lăsa "corăbiile proprii să navigheze".
Copiii care-si cinstesc părintii se vor bucură de harurile divine, asa cum se spune si in biblie : "Cinsteste pe tatăl tău si pe mamă ta, ca să-ti fie tine bine si să trăiesti ani multi pe pământ".
Zilele respective sunt, totodată, un prilej pentru a cinsti memoria părintilor trecuti la cele vesnice, un prilej de a ne ruga pentru odihna, cu cei drepti, a sufletelor lor. Prilejuiesc si reflectii asupra familiei - pe care o vedem ca pe o unire responsabilă si durabilă a bărbatului cu femeia in fată lui Dumnezeu si a oamenilor, o unire realizată in bază unor norme morale sănătoase, un fundament al societătii.
In zilele noastre, familia este destabilizată, aflată intr-un echilibru precar, expusă la tot felul de "innoiri" si provocări care o indepărtează de menirea ei traditională: transmiterea vietii, scoala in care se invată valorile umane, deschiderea fată de semeni, iubirea ca vocatie fundamentală a omului.
Oamenii nu pot fi de acord cu tendintele actuale ale societătii de a renunta la căsătorie, la familia traditională si la valorile ei - valori spirituale, chezăsuite de taina cununiei - si de a le inlocui prin relatii intamplătoare, uneori mercantile sau impotriva firii.
Avem datoria de a milita pentru apărarea si respectarea familiei, pentru păstrarea nealterată a functiilor ei: perpetuarea fiintiei umane (functia biologică), buna gospodărire (functia economică având ca tel asigurarea unei vieti prospere - prin hărnicie, onestitate si intelepciune), precum si asigurarea unui climat afectiv sănătos, propice cresterii si indrumarii atente a copiilor ( functia educativă). Numai o asemenea familie este compatibilă cu adevărata fericire.
|
Puiu Popescu 6/21/2015 |
Contact: |
|
|