Gândind la Eminescu
Ascultat-a Eminescu Simfonia Îngerilor Pe-ale Luceafărului căi, la ora atingerilor Aprins de dorintă, de neobosită căutare A minunii răspândită pe tărâmurile astrale.
Alerga. copil - minune cu visările-i eterne Sub leagănul codrului, pe poteca ce se așterne Spre acel ”ochi” - lacul cu nuferi galben-aurii Meditativ, neînteles, depărtat de alți copii.
Cu gândul la piramide, între florile albastre În a teiului mireasmă, sub vibrație de astre Cu iubita, pe-nserat ori sub razele de lună Împletesc șirag de stele si amorului cunună.
Anii studentiei cu trăiri himerice-au trecut Vijelios, cum tineretii să petreacă i-a plăcut Iubirea, învăluitor veșmânt, oaspete drag Zadarnic o invoci târziu si o astepti în prag!
Atât de tânăr, dar cu puterea unui trimis înțelept Pătrundea secolii, inima i se zbătea în piept Glorifica vitejia, depăna istorii, finaluri fatale Stătea de vorbă cu Zeii Daciei Primordiale!
Singur, cufundat în gânduri, în camera-nghețată Ca bătrânul dascăl, neavând un foc în vatră Doar un șoricel tovarăs, carti în mobile vechi Primea la el Îngerul, Vocea - adevăr străvechi:
Cum dintr-un singur punct s-a început mișcarea Scăpărând, Universul a născut pământul, marea Lumina se aprinsese lucind feeric, instantaneu Creată prin Cuvânt, de însusi Tatăl Dumnezeu!
Prin aste daruri sfinte, el cu Hyperion călătorea Cu uimirea Magului cerceta stelele, descoperea Cu încântare. nemărginirea căilor, iar în adâncuri Întunecimi scânteietoare, valuri rânduri, rânduri.
Stia că chipul frumuseții are multiple forme Splendori fără de număr ne înconjor sub norme Înscrise-n file nevăzute, primite la născare Cum le primiră parintii din părinți, la fiecare.
Zadarnic, el cunoaște că-n zgomote deșarte Cu agerimea minții, nu te desparți de moarte Norocul mântuirii nu-l găsești în mreaja lumii Ce se lăfăie sătulă în hamacurile minciunii
Soarta desartă, roata vieții ca luna amăgitoare Crește, descrește cu sărmane viețile trecătoare Virtutea-n cămasă de forță, ticălosia cu neîndurare Pe căi oculte, săvîrsește crima fără asemănare.
Mărturia cutremurătoare - ca o sentință amânată Din scrieri :”Nu credeam să-nvăț a muri vreodată” E din dureri adânci ivită, în zbuciumata-i existență Geniu pustiu, nu mai gusta nectar și nici esență.
Ascultat-a Eminescu ades, Simfonia Îngerilor Binecuvântată evadare din valea Plângerilor Unde el a avut parte de suspine și chiar moarte Înainte de-a se stinge a buzelor sale soapte.
|
Elena Armenescu 6/13/2015 |
Contact: |
|
|