Despre Canada, de departe si de aproape
Datorită pasiunii mele pentru citit, primele cunostinte,”informatii”, despre Canada le am de când am cumpărat cărtile scrise de Mazzo de la Roche despre “Jalna” traduse în limba română si găsite într-o librărie din Bucuresti.
Aceasta a fost prima sursă din care s-a născut curiozitatea si admiratia pentru îndepărtata tară Canada. Au trecut câtiva ani si fiica mea m-a anuntat că se mută în Canada. Am urmat-o pentru a nu îi duce dorul si asa am ajuns în tara despre care stiam câte ceva din scrierile realizate de Mazzo de la Roche. La scurtă vreme după ce am venit aici am început să cunosc locurile pe care le stiam din cărti. Primele plimbări au fost pe malul lacului Simcoe unde, spre marea mea surpriză, am descoperit în curtea unei biserici -monument istoric- mormântul celebrei scriitoare Mazzo de la Roche. Desigur că am căutat documente legate de istoria locului si am descoperit că numele îi vine de la ofiterul englez John Graves Simcoe care, după ce s-a stabilit acolo, s-a ocupat de organizarea tinutului respectiv. Am fost atât de entuziasmată încât am luat nenumărate fotografii ale bisericii, micului cimitir si a monumentului ridicat în cinstea scriitoarei. Am revenit de câteva ori la Simcoe din dorinta de a mai cunoaste si alte lucruri istorice, însă m-a atras între timp localitatea Stratford, unde se desfăsoară Festivalul teatral Shakespeare. Cât de frumoase sunt localitătile acestea! Natura colaborează parcă, prin frumusetile sale, pentru atractia unui public cât mai numeros. Nu pot uita călătoria pe fluviul St. Laurent care are o mie de insule.
Încă eram la Bucuresti când am citit cartea “Pacientul englez” scrisă de celebrul scriitor Michael Ondaatje. Stiam deasemenea despre marele pianist Glenn Gould că a fost unul dintre marii interpreti ai lui J.S.Bach. După ce am ajuns aici am început să caut mai multe documente care să mă ajute să cunosc cultura Canadei. Asa am găsit cărtile scriitoarei J. M. Montgomery, mai ales despre “Anne Of Green Gables” si altele, cărti tipărite în limba franceză, pentru că, sinceră să fiu, nu mă descurc prea bine cu engleza. Acum am în mica mea bibliotecă niste cărti care mă interesează, cum sunt cele legate de muzicianul Leonard Cohen, despre Alice Munro, detinătoarea premiului Nobel, dar si enciclopedii si cărti despre istoria acestei tări.
Mi-ar plăcea să călătoresc mai mult, să vizitez locuri istorice că Montreal si Alberta, unde există localitatea Boian construită de primii români bucovineni stabiliti în Canada. La Ottawa am fost, nu cunosc însă Vancouver si altele. În Canada se manifestă o mare pasiune pentru sport si când spun asta mă gândesc la marele si neuitatul succes al Nadiei Comăneci în 1976 când a obtinut nota maximă la bârnă, success despre care se pomeneste si astăzi. Sunt multi români care au realizări deosebite si sunt apreciati. Mă bucur că o pot mentiona pe celebra noastră balerină Magdalena Popa care este astăzi maestru al Companiei Nationale de Balet a Canadei. Am văzut câteva spectacole ale acestui ansamblu, dar am asistat si la multe concerte ale orchestrei simfonice. Nu pot uita concertul sustinut de celebra noastră soprană Angela Gheorghiu
În Toronto a trăit marele sculptor Nicaptre (Petre Bălănică), cel care, înainte de a pleca la Dumnezeu, a avut grijă să lase spre neuitare statui ca cele care-i reprezintă pe: Eminescu, Eliade, Nae Ionescu si altii. Meritele sale au fost apreciate de specialisti din multe tări care i-au acordat premii în SUA, Japonia, Canada, Grecia, etc. Meritoriu este că românii au construit multe biserici si clădiri destinate activitătilor culturale. Aceste fapte se înscriu la capitolul “aprecieri si neuitare”. Sunt multe lucruri pe care nu le-am mentionat pentru că într-un articol nu poti face “istorie”, cred însă cǎ sunt suficiente pentru o pagină dedicată tării în care trăim.
|
Florica Gheorghescu 6/8/2015 |
Contact: |
|
|