Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Idei în dezbatere ; Uniunea euroapeană trecutul si viitorul în contextual geostrategic, geopolitic si geoeconomic actual

Există o zicală latină care spune:«Habent sua fata libelli» adică: Cărtile au destinul lor; în lupta tacită dar perseverentă între tipărirea cărtilor si imprimarea lor prin metoda relativ modernă a CD-urilor, multi autori sunt atrasi de această tehnologie si caută din ce în ce mai mult să-si difuzeze ideile prin această solutie.
Întrebat care ar fi avantajele acestei metode unul dintre editorii solutiei
CD-urilor, a răspuns că printre cele mai importante se pot enumera: usurinta creerii unui text, reducerea spatiului si a greutătii depozitării în cazul unui volum mare de lucrări si bine înteles costul de imprimare pe CD fiind cu mult mai mic de cât costul unei proceduri de tipărire al unei lucrări.

Se poate ca pentru populatia mai în vârstă, obisnuită cu citirea unei cărti tipărite, folosirea computerului s-ar putea să fie mai dificilă, dar pentru populatia de vârstă medie (30-60 ani), este mai confortabilă. Tineretul a devenit realmente adict la tehnologia electronică iar utilizarea CD-urilor si citirea unor texte prin computer este la fel de normală si usoară ca si folosirea unui telefon.

Folosindu-se de această tehnologie modernă a CD-ului, ForAM din Annapolis, Maryland, a imprimat recent în colectia Idei în dezbatere, lucrarea Dr. Alex Berca intitulată:
UNIUNEA EUROPEANĂ trecutul si viitorul în contextual geostrategic, geopolitic si geoeconomic actual

Doamna Conf.univ. Dr. Brîndusa Tudose în prefata volumului editat, scrie:

”Lucrarea Dr. Alex Berca, abordează aspecte de ordin economic, politic, social, militar, religios, constituindu-se într-un veritabil documentar ce redă un bogat ansamblu de informatii.
Exploatând activitatea, experienta si priceperea sa în probleme de geopolitică, geostrategie si geoeconomie, autorul circumscrie întreaga dezbatere genezei, evolutiei si perspectivei celei mai complexe forme de integrare: Uniunea Europeană.
Fără intentia de a se lansa într-o diatribă, autorul reflectă asupra modului cum a fost gândită constructia UE, analizează situatia actuală si de perspectivă si formulează opinii si scenarii proprii.
Lucrarea lui Alex Berca are la bază un melanj ideatic: UE este analizată ca întreg dar si din perspectiva statelor membre sau a altor actori mondiali (Rusia, SUA).
Desi se remarcă analizele de ordin national, în continutul lucrării predomină dimensiunea europeană si mondială. Lucrarea relevă adevăruri mai putin vizibile prin natura lor sau care, cu o anumită intentie, s-au dorit, să se mentină într-o plajă mai putin vizibilă.
Privind din punctul de vedere al vietii sociale si politice Europa a fost din totdeauna scena diverselor revolutii, războaie între diverse tări vecine sau cele care au antrenat actiuni mondiale, a fost împărtită si reîmpărtită în tabere, apoi după cel de al Doilea Război Mondial în două sisteme politice adverse, între care s-a purtat un lung Război Rece. La un anumit moment dat când lumea spera la o perioadă pasnică si prosperă, acestea au fost de foarte scurte durate si au reînceput tot felul de discriminări si tot felul de suferinte.
Toate acestea au demonstrat cu prisosintă că nu se învătase nimic din toate suferintele pe care le suportaseră popoarele Europei până atunci.
Întelegerile dintre conducătorii victoriei din cel de al Doilea Război Mondial, au dus la împărtirea fortată a Europei si crearea unor lumi diferite, cu ”convingeri” si ideologii fortate în mod diferit, cu pretinse aspiratii diametral opuse între cele manifestate între Est si Vest.
Toată lumea spera la o perioadă de prosperitate si pace. Dar din păcate nici una dintre aceste dorinti nu s-a realizat asa cum s-a sperat.
Efectele diverselor manevrări fortate decise de către reprezentantii puterilor politice au afectat zeci de ani, evolutia continentului European în general si a vietii popoarelor ei, din toate punctele de vedere.
În prezent, viata oamenilor la acest început de mileniu îsi continuă zbuciumul si confruntarea cu multe nenorociri, cu tot felul de agresiuni al unor forte care stau ascunse în spatele unora incitându-i la tot felul de crime dintre care unele realmente barbare.
Încă de la începutul lucrării, provocarea pentru cititor este lansată sub forma unor întrebări la care autorul prezintă unele răspunsuri:
- Cum au fost gândite planurile de dezvoltare ale Uniunii, în general, si al fiecărei tări în parte, în mod special, atunci când s-a decis (re)constructia Uniunii Europene?
- Care este reversul liberei circulatii a persoanelor si produselor?
- Care este stadiul actual si care sunt perspectivele de „invazie” în majoritatea tărilor Uniunii a persoanelor din tările islamice?
Si răspunsurile nu întârzie să apară.
Ca analist la nivel global, autorul oferă argumente, opinii, explicatii, previziuni si diverse scenarii. Mesajele doctorului Alex Berca sunt clare:
1. UE a fost si continuă să fie o coabitare a unor tări si popoare cu limbi diferite, cu obiceiuri si culturi diferite, cu o enormă varietate a dezvoltărilor economice si cu diverse forme de manifestare a unor vechi conflicte.
2. Pentru a supravietui, într-un viitor nu prea îndepărtat, UE va avea nevoie de:
- noi reguli de conducere, respectiv, o conducere centralizată si hotărâtă
care să asigure mentinerea, refacerea si consolidarea economică a
întregului sistem financiar al UE în ansamblu si pe fiecare dintre tările
membre;
- o revizuire riguroasă a întregii politici externe, incluzând politica
emigrării/imigrării fiecărei tări si crearea unei reale cooperări între UE,
NATO si SUA;
- o analiză responsabilă a solicitărilor altor tări de a deveni membre ale UE
(în special a celor care apartin de alte zone geografice (Turcia si
Rusia);
- o analiză care să ofere predictibilitate cu privire la pozitia statelor membre ale UE dar foste tări satelit ale sistemului sovietic;
- o strategie de renuntare la compromisuri ;
- o reconsolidare a identitătii nationale;
- o politică de crestere a performantei economice a Uniunii Europene în
ansamblu si a fiecăruia dintre membrii ei.
3. Unele dintre actiunile si legile ce se vor aplica pe parcursul evolutiei social-politice si economice în Uniunea Europeană, nu vor fi legate de aspectele de natură tehnico-economice ci, mai mult ca sigur, vor ajunge să fie determinate de diversi factori specifici de natură politică.
Lucrarea privind viitorul Uniunii Europene poate fi considerată ca un instrument util specialistilor dar poate servi – în egală măsură – si altor categorii sociale preocupate de întelegerea frământărilor la nivel european si respectiv, mondial.
Cu toate că au trecut multi ani nici în prezent- după cum afirmă autorul, nu se poate afirma cu certitudine dacă modul în care s-a organizat acest plan si în special timpul si criteriile care au stat la baza lui au fost definitive de la început sau au fost lăsate la latitudinea organizatorilor de a face ajustările necesare pe parcursul evolutiei acestei Uniuni.
Când se discută despre organizarea Europei, nu ar trebui neglijate evenimentele ce au avut si continuă să aibă loc pe în cadul Uniunii Europene si pe plan mondial.
Faptul că s-a ajuns în a doua decadă a secolului 21 si încă persistă o multitudine de aspecte care încă trebuie dezbătute privind:
- modul de organizare,
- sistemul legislativ,
- moneda unică
- conditiile de acceptare a imigrantilor din diverse colturi ale lumii
si încă multe alte aspecte, ar trebui să dea de gândit conducerii UE în ansamblu si
fiecăreia dintre membrii acestei uniuni.
Numai astfel, remarcă autorul, se va putea asigurarea supravietuirii Uniunii. Numai astfel se va putea păstra în continuare prestigiul ”noii Europe” si coexistenta tărilor membre în viitorul ei în conditiile geopolitice actuale si a perspectivelor de viitor.
Majoritatea exemplelor incluse în carte au un suport statistic. Chiar dacă la prima impresie aceste statistici pot crea impresia că nu au legătură între ele, la o analiză mai profundă se poate observa că asemenea statistici fac parte dintr-un complex trecut si actual si care nu poate fi neglijat
În partea pre-finală a lucrării Dr. Alex Berca prezintă unle puncte de vedere apartinând unor personalităti care se referă la stadiul actual si perspectivele de dezvoltare ale României în contextul geopolitic si geostrategic actual si al perspectivei acestui context.
Cititorii, cu diferite preocupări în domeniul politic, economic si social-cultural au la dispozitie o lucrare cu un deosebit de bogat caracter documentar.
În acelas timp Dr. Alex Berca este dispus să ofere celor interesati diverse informatii suplimentare fapt pentru care îsi prezintă chiar de la începutul lucrării mijlocul de comunicare prin internet cu cei interesati în acest subiect.







Carle Beax    6/7/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian