Monday, Mar 31, 2025
Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestinã
Note de carierã
Condeie din diasporã
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouã
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastrã
Traditii
Limba noastrã
Lumea în care trãim
Pagini despre stiintã si tehnicã
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002


Corul academic Radio - Trei sferturi de secol de artã coralã

Corul acedemic Radio, fondat în 1940 sub conducerea lui Ion Croitoru, s-a impus ca o formatie de elitã, unitã în România, condusã fiind – de-a lungul anilor – de Dumitru D. Botez, Dumitru D. Stancu, Gheorghe Danga, Constantin Petrovici, Emanoil Elenescu, Alexandru Sumski, Carol Litvin, Aurel Grigoras , pentru ca în prezent la pupitru sã se afle în urmãtorii 15 ani maestrul Dan Mihai Goia.

Mii de minute de înregistrãri speciale, concerte a cappella si vocal- simfonice, emisiuni Radio - TV au determinat atât diversificarea repertorialã cât si afirmarea concertisticã la înalte cote valorice. Numerosi compozitori români au scris lucrãri pentru aceastã formatie, care le-a prezentat pe scenã în primã auditie absolutã dar le-a si înregistrat. Acest ansamblu coral de exceptie a probat calitatea sa în lucrãri din literatura muzicalã româneascã si universalã, în marele repertoriu liric prezentat pe scena de concert, abordând un impresionant numãr de lucrãri în toate genurile muzicale, de la miniaturã la poemul coral, de la misã si oratoriu la operã, cantatã sau simfonie.

Devenind adesea pagini de antologie în planul vietii muzicale românesti versiunile interpretative ale orchestrelor din tarã si strãinãtate, în colaborare cu Corul academic radio, se bucurã de aprecieri elogioase din partea publicului si al criticii de specialitate.

Ansamblul a efectuat turnee în Germania , Bulgaria , Spania , Grecia , Cipru , Israel etc.,colaborând adesea cu orchestre de renume sub baghete de prestigiu din tarã si din strãinãtate (Sergiu Comissiona, Iosif Conta, Horia Andreescu, Ilarion Ionescu -Galati, Corneliu Dumbrãveanu, Igor Markevici, Enrique Garcia Asensio, Sakari Oramo, Jin Wang, Neil Thompson, James Levine s.a.). Preluând traditia ilustrã a coralistilor autohtoni, ansamblul este actualmente cea mai importantã si mai valoroasã formatie de gen din România, scriind cu majuscule istoria unui repertoriu care a asigurat valoarea si aprecierea artei interpretative românesti în întreaga lume.

Dupã primul concert aniversar (18 februarie 2015) dedicat muzicii universale, al doilea concert aniversar (30 aprilie) e fost consacrat creatiei românesti contemporane. Arta coralã componisticã si interpretativã româneascã a dãruit culturii nationale comori de expresivitate si gândire, trãire artisticã, adevãr al simtirii, ingeniozitãtii, crativitãtii de o remarcabilã diversitatea stilisticã, adevãrat tezaur propriu poporului nostru. Dupã cum spune Dan Mihai Goia, „avem sansa de a studia, de a întelege, de a da viatã pe scena de concert acestor adevãrate opere al cãror frumos artistic, de sinceritate creatoare, are valoare perenã.” Relatiile cu compozitorii nostri au oferit asemenea creatii, cu semnãturi presitigioase, unele dintre acestea figurând în desfãsurarea muzicalã a acestui concert, în dorinta de ascensiune a întelegerii mesajului creator.
Referitor la reperul aniversar si alcãtuirea repertoriului, se pot alinia temporal participãrile componistice. Cu o singurã exceptie – compozitorul Adrian Pop, aflat în spatiul a sase decenii de existentã, ceilalti autori de muzicã depãsesc mai mult sau mai putin vârsta corului: deceniul 7 - Cornelia Tãutu, Irina Odãgescu Tutuianu, deceniul 8 - Felicia Donceanu; cei care ne-au pãrãsit aveau vârste patriarhale, Radu Paladi - 87 si Vasile Timis 92 de ani. Conceptia dirijorului Dan Mihai Goia a fost cea a unui program în „oglindã”, în care muzica primului compozitor sã fie simetricã cu cea a finalului de concert. Pentru început Cântarea pãtimirii noastre (Premiul Academiei Române) de Irina Odãgescu Tutuianu, lucrare inspiratã de versurile poetului Octavian Goga (recitator Ionut Kivu). ”Fiind un text amplu, am realizat un compendium care apare ca un ecou, remember la o stare de fapt, când nimic nu poate salva sufletul uman, ajuns la pragul neputintei si al disperãrii, decât acel ideal spiritual pe care îl reprezintã divinitatea.” (Irina Odãgescu Tutuianu). Imaginea sonorã, cu culoarea variabilã, liricã sau dramaticã, restituia apoi piesa Voronet de Vasile Timis, urmatã de „tineretea fãrã bãtrânete” a celor douã Colinde laice de Radu Paladi si impunãtoarea incantatie, rugãciunea Domneascã Tatãl nostru de Felicia Donceanu. Cei doi compozitori care încheiau derularea programului pânã la mijlocul sãu au fost Adrian Pop, realizatorului unui ecou de madrigal, Strade, stradele si Cornelia Tãutu cu vivacitatea melodico-ritmico-intonationalã a Divertismentului rustic (participanti solistul vocal Nicolae Simonov, pianista Carmen Sãndulescu, percutionistul prof. univ. Alexandru Matei).
„Oglindirile” continuau apoi în sens invers cu Tripticul coral religios, imagine alternativã a componisticii Corneliei Tãutu, muzicã întregitã spiritual de contrastul distinct al celor Douã colinde laice de Adrian Pop (între care ‚Vine hulpe di la munte” se bucurã de o recunoscutã celebritate). Lumea culorilor, sugeratã la început de Vasile Timis, intrã în dialog cu feeria coralã Culori, flori, fructe, versuri si muzicã de Felicia Donceanu. Spre finalul recurentei oglindirilor, lumina versului eminescian aducea aura romanticã dragã interpretilor si publicului, subtil tãlmãcitã în sonetul Atât de fragedã de Radu Paladi, elegant evocatã în Trei valsuri de Vasile Timis (la pian Carmen Sãndulescu).Momentul final al acestui minunat program, deci si ultima „oglindire”, a rãsunat plin de emotie prin vocile corului, intonând Tatãl nostru de Irina Odãgescu Tutuianu, model de simtire în rugãciunile poporului nostru.

Ar trebui sã încheiem aici impresiile de ascultãtor si comentator al Concertului aniversar, desfãsurat sub gestul inspirat al dirijorului Dan Mihai Goia, în anul care se încheie cariera de dirijor al Corului Academic Radio cu o demonstratie la altitudine de maximã mãiestrie. Un supliment însã, Suita scurtã de Alexandru Pascanu, ne-a atras atentia cã astfel de concerte pot fi mai multe, dacã deschidem „lada de zestre” a muzicii corale românesti.



.








Grigore Constantinescu    5/4/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian