Super puteri economice : China
China se prezinta ca o putere economica mondiala cu o crestere economica anuala de 10% in ultimele decenii, un niveel de trai imbunatatit, cu 6ooo $/an pe cap de locuitor (fata de 200 $ in anii ’80), o infrastructura in plina dezvoltare si o crestere spectaculoasa a investitiilor si exporturilor.
Noul presedinte Hi Jimping, de profesie inginer, fiu al unui veteran al Partidului Comunist Chinez, s-a angajat s-ac ontinue procesul de dezvoltare si modernizare a tarii. In 2010 China a devenit a doua putere economica a lumii dupa SUA, luind locul Japoniei. China a reusit sa ocupe primul loc pe glob la productia de cereale, energie, automobile si combine agricole fiind si un mare exportator de confectii, metale pretioase, carne, orez si bumbac.
In politica interna, guvernul de la Beijing va acorda prioritate, in 2015, imbunatatirii calitatii produselor, accelerarii procesului de urbanizare, democratizarii vietii social-politice, reducerii poluarii si combaterii coruptiei care a devenit un fenomen alarmant.
In privinta urbanizarii a fost lansat in 2010 un proiect care prevede construirea a 36 de milioane de apartamente in blocuri in zonele urbane sarace. In 1990 in centrele urbane locuia 26% din populatia tarii; in 2014 s-a ajuns la 55% populatie urbana.
In ciuda faptului ca in 2014 cresterea economica a scazut la 7%, statul va continua sa subventioneze agricultura cu 200 miliarde $ annual.
Pe plan extern, China s-a angajat intr-o actiune de mare anvergura, lansand la inceputul acestui an proiectul de creare a Bancii de Investitii si Infrastructura a Asiei ( ATTB), similara cu Banca Mondiala. ATTB ar urma sa-si inceapa activitatea in 2016 dupa ce va ajunge la un capital de 100 miliarde $. Au aderat deja Germania, Franta, Marea Britanie, Brazilia si Argentina.
China va acorda prioritate in continuare relatiilor de cooperare cu tarile din Asia de Sud-Est : Japonia, India, Coreea de Sud si Australia. America Latina este pe prim plan. Aici investitiile directe au crescut enorm, cu 86% in perioada 2000-2011, in timp ce schimburile economice au ajuns la 289 miliarde$, fata de numai 12 miliarde in 2000. Principalul partener este Brazilia cu care China a lansat 60 de proiecte pentru o perioada de 5 ani, in suma de 69 miliarde $. La inceputul acestui an China a deschis o fabrica de autoturisme in SaoPaolo.
Canada a devenit al 2 lea partener economic al Chinei dupa SUA. Investitiile intre cele doua tari au crescut spectaculos la 21,5 miliarde $ (2005-2013); exporturile Canadei s-au triplat in ultimii 10 ani ajungand la 78 miliarde $. Romania si-a continuat bunele relatii cu China. Cu prilejul vizitei la Bucuresti a premierului chinez, in urma cu doi ani, s-au incheiat contracte in valoare de 5 miliarde de euro, contracte cere prevad (intre altele) exportul a 3 milioane bovine si 3 milioane porcine.
Un alt proiect ambitios al Chinei este in domeniul turismului unde China se vrea lider mondial, alaturi de Franta, Spania, SUA si Italia. Prima investitie o reprezinta realizarea in 2015, de catre compania americana Walt Disney, a unui gigant parc de distractii in valoare de 5 miliarde$.
Toronto ON
|
Th.Flamanzeanu 4/29/2015 |
Contact: |
|
|