Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Drapele Canadiene si culorile lor (1)

Drapelele provinciei Newfounland & Labrador si teritoriului Nunavut

Canada este organizată asemenea unui stat federal, în zece provincii si trei teritorii, fiind al doilea stat ca suprafată din lume; este un stat independent, care functionează ca o democratie parlamentară si monarhie constitutională, sef al statului fiind regina Elisabeta a II-a având ca reprezentant local pe Dl. David Lloyd Johnston, Guvernator General al Canadei. Seful guvernului este primul ministru al Canadei, actualmente Dl. Stephen Harper. Provinciile au un grad crescut de autonomie fată de guvernul federal, în timp ce teritoriile sunt controlate mai îndeaproape de acesta. Fiecare unitate administrativa are câte un drapel reprezentativ.

Drapelul este un semn distinctiv al unui stat, având un anumit model si formă geometrică, el fiind în fapt o bucată de pânză sau de mătase, într-una sau în mai multe culori, cu o stemă sau o emblemă, prinsă de o lance de lemn. Studiul drapelelor este cunoscut sub numele de vexilologie, acest cuvânt fiind derivat din latinescul vexillum, ce desemna în timpul Romei antice un drapel militar folosit de legiunile române.
În această perioadă, provncia Newfounland & Labrador si teritoriul Nunavut si-au aniversat intrarea în Confederatia Canadiană.

La 31 martie s-au împlinit 66 ani de când provincia Newfounland & Labrador a intrat în 1949 în Confederatia Canadiană; este provincia cea mai de est a Canadei, compusă din peninsula Labrador si insula Newfoundland (cunoscută si sub numele portughez Terra Nova) de pe coasta Oceanului Atlantic, având o suprafată totală de 405,212 kilometri pătrati si o populatie în 2013 de 526,702 locuitori. Majoritatea locuitorilor vorbesc limba engleză, dar se folosesc si limbile franceză si irlandeză precum si dialectele locale Innu-aimun si inuktitut. Capitala este la St. John's.

Drapelul provinciei a fost adoptat oficial în 28 mai 1980 si arborat pentru prima dată la 24 iunie 1980. Are un fond alb pe care sunt asezate 6 triunghiuri din care 4 albastre si 2 albe cu contur rosu si o săgeată aurie cu contur rosu îndreptată spre dreapta. Designul a fost ales datorită simbolismului lui variat. Culoarea albastră reprezintă marea, culoarea albă zăpada si gheata iernii, culoarea rosie reprezintă efortul si zbaterile celor din Newfoundland si Labrador, iar auriul simbolozeaza încrederea în sine si în viitor a locuitorilor. Triunghiul albastru este un tribut către Union Jack, drapelul Marii Britanii, si subliniază rădăcinile britanice ale Newfounland si Labrador. Cele două triunghiuri rosii reprezintă zonele geografice ale provincei – partea continentală si insula. Săgeata aurie, conform renumitului artist Christopher Pratt originar din Newfoundland, tinteste către un viitor luminos. Săgeata devine o spadă pentru a onora sacrificiile celor din serviciul militar când drapelul este afisat vertical. Triunghiurile rosii si săgeata aurie formează un trident simbolizând dependenta provinciei de pescuit si resursele oceanice. Întreaga compozitie are asemănare cu drapelul Marii Britanii prin pozitionarea celor două diagonale si crucea. Istoria ne arată că în 1840 provincia avea un steag neoficial în dungi verzi, albe si roz si în timp a avut mai multe însemne similare cu cele utilizate în colonii briatnice.

La 1 aprilie s-au împlinit 16 ani de când teritoriul Nunavut a intrat în 1999 în Confederatia Canadiană, si când în aceiasi zi si-a ridicat si drapelul. Nunavut, aflat la 817 km de Polul Nord, este patria traditională a populatiei inuite, care timp de decenii au căutat să-si realizeze în Canada o autoguvernare; are o suprafată de peste 2 milioane Km pătrati împărtită în trei regiuni, fiind cel mai mare teritoriu dintre unitătile administartive canadiene, si o populatie de circa 32.000 locuitori, majoritatea eschimosi inuiti; capitala este la Iqualit.

Drapelul Nunavut are 2 culori, alb si galben, separate de un simbol distinctiv negru-rosu, un inuksuk format din 5 roci suprapuse; pe culoarea albă în coltul din dreapta sus se află o stea albastră reprezentând Steaua Nordului - un far pentru călătorii din regiunea arctică. Cele două culori, alb si galben, cunoscute în heraldică sub numele de „metale”, reprezintă în acest drapel zăpada si răsăritul soarelui. Inuksuk-ul este un simbol traditional vizibil de la distante mari în teritoriu. Meeka Kilabuk si Robert Watt sunt autorii simbolului Inuit în concordantă cu principiile de heraldică, aprobat la acea vreme de Regina Elisabeta a ÎI-a a Marii Britanii.








arh. Ion Constantinescu    4/15/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian