O amenintare pentru întreaga lume - Noul califat
Ottawa - Parlamentarii federali au votat recent cu 142 la 129 de voturi pentru extinerea misiunii militare împotriva SIIL (n.r. - ISIS) - Statul Islamic din Irak si Levant (Siria). În ciuda criticilor opozitiei, guvernul Harper va sustine operatiuni militare aeriene până în martie 2016. Noua agendă nu include trimiterea de forte noi în zona si nici extindera misiunii la actiuni terestre, ci doar continuarea bombardamentelor aeriene în colaborare cu eforturile aliate. În toamna anului 2014, Canada a trimis în misiunea împortiva SIIL un număr de 69 forte speciale, 600 cadre personal militar auxiliar, CF-18 si avioane militare de supraveghere. Primul ministru Harper a justificat imediat după votul Parmlamentului, că datoria Canadei de a proteja cetătenii proprii, atât în tară si peste hotare, împotriva oricărui atac terorist impune o actiune militară internatională fermă. El a insitat că rolul Candei trebuie să fie activ. Răspunsul guvernului federal este contestat însă atât de liderul opozitiei, Thomas Mulcair, cât si de liderul liberailor federali, Justin Trudeau, ambii considerând că ajutorul umanitar este singurul justificat în actualul context din Irak si oriental Mijlociu.
Pe scena morbidă a atacurilor teroriste, Statul Islamic a devenit actor politic international activ relativ recent. În vara anului 2014, la scurt timp după ocuparea orasului irakian Mosoul de către SIIL - care ocupase deja teritorii seminficative în Irak si Siria – această grupare a anunatat crearea unui mare Califat Islamic care va urma să ocupe teritorii extinse la nivel mondial. Liderul miscării Abu Bakr Al-Baghdadi s-a autoproclamat calif, declamând ditirambic că “datoria oricărui musulman este să sustină acest proiect care nu poate să fie decât visul oricărui credincios în Islam”. Născut în 1971 într-o localitate din nordul Irakului, radicalul Al-Baghdadi a participat ca insurgent rebel în război - în aripa Al-Qaida din Irak – chiar la începutul interventiei americane din 2003. Ulterior, a fost detinut prizonier într-o tabără de detentie americana si, în mod destul de misterios, i s-a pierdut urma fiind socotit mort timp de peste cinci ani. A reapărut însă pe firmamentul politic în 2010 că strateg politic si militat al SIIL cerând supunere neconditionată tuturor musulmanilor din întreaga lume. Diferenta fundamentală propusă de Al-Baghdadi fată de Al-Qaida vine din faptul că miscarea obligă si recrutează musulmanii din întreaga lume să sustină califatul. Acest califat va elimina conducerile politice ale statelor musulmane si va guverna o largă masă de credinciosi la nivel mondial unită în nume religios. Al-Baghdadi îsi propune asadar să relanseze califatul istoric - interzis prin lege de Ataturk în 1923 - si să instaleze Califatului istoric din 632. Pericolul SIIL a fost evident în ultimele luni prin intensificarea atacurilor teroriste la nivel mondial – Australia, Franta, Belgia, Danemarka si în largi zone din Africa aflate sub teroarea BoKo Haram (n.r. – această grupare teroristă a jurat supunere lui Al-Baghdadi). Grupul American de monitorizare a grupărilor teroriste – IntelCentre – a relevat că există peste 31 de grupări care s-au declarat sustinătoare ale SIIL si au jurat credintă califulul Al-Baghdadi.
SIIL prezintă un pericol real si serios în regiunea pe care o are sub control si în întreaga lume. În zonă, SIIL a initiat si condus un război religios de purificare în care a omorât, decapitat si toruturat sute de crestini, kurzi precum si numerosi musulmani care i se opun. În campania lor de distrugere, teroristii au dărâmat si distrus zeci de monumente istorice si muzee de mare valoare din nordul Irakului. Actiunea de prozelitism propusă de SIIL a generat miscarea unui val de radicali islamici din întreaga lume să migreze în zona controlată de Al-Baghdadi.
În consecintă, împotiva acestui pericol s-au aliat nu numai puterile occidentale dar si numeroase state din zone cu populatie majoritar musulmană. În prezent, peste 62 de natiuni au declarat suport neconditionat în lupta împotriva SIIL. Între acestea se afla SUA, Canada, Irak, Iordania, Arabia Saudită, Emiratele Arabe, Bahrain, Franta, Germania, Marea Britanie, Australia – care sunt cele care au pus în actiune resurse masive militare si umane. De asemenea, două grupări non-statale importante Liga Arabă si Uniunea Europeană au declarat suportul total pentru stoparea “retelei mortii” cum a fost supranumit SIIL. Decizia guvernului federal nu poate să surprindă prea mult opinia publică. În context international, Canada – aliat traditional ale vecinului de la sud – a jucat un rol fără echivoc împotriva oricărei forme de agresiune de tip terorist. Devine din ce in ce mai evident că lupta impotrica SIIL nu se va putea face doar prin declaratii diplomatice.
|
Luiza Mureseanu 4/15/2015 |
Contact: |
|
|