Troparul întoarcerii acasă
SĂMÂNTA ESOTERICĂ
Din mâna de Semănător nu poate ca să cadă bob vrăjmas. Greu, fiecare-si cară tâlcul lui, cu meandra-i ocolită, pe care numai tu o stii si nu ne-o spui.
Privirea Ta, care grăuntul însetat de ape din lacrima-Ti, luminilor izvor, ofrandă ni-l aduci, cum ar putea ca din aceleasi pleoape să ne cheme c-otetul si cu fierea lor?
Vecin cu mine, tot mâna Ta a sămănat si mărăcinul, dar dacă eu m-as fi-ntrecut cu ghimpele si spinul, abia atunci îmi meritam dojana si durutul... Fire perversă, Ti-as fi dat sărutul, mintind cu bobul plin prin spinii de coroană.
TROPARUL ÎNTOARCERII ACASĂ
Ora Lui eu n-o pot s-o frâng sau s-o beau dintr-o duscă... Auzi cum bate un clopot? De ce te sperie clopotul? Câinele ce latră nu muscă. O, ce bucuros se zbate, în lant, când mă întorn acasă!
Prin care tară mi-a curs drumul? Viata, fără de nor, în ropot...
Din pânea pribeagului,amară, ar trebui să frâng, până la cântărirea ei de comând, să dau săracului câine flămând, flămândului meu clopot, dar nu pot, dar nu pot, dar nu pot...
- ''Prin care tară si-a cui viată?'', sărmanul meu clopot mă-ntreabă, zbătându-se-n lant de bucurie. - ''Nimeni nu stie, nimeni nu stie, vânătorule de vânt si păzitor de umbră si ceată... Si totusi, ia si tu din vocala-mi amară, amândoi la fel de flămânzi si fără de tară...
CÂNTEC VIOLET
Prin violetul sălciilor de pe mal - tristetile apei cu înserarea lor până departe...!
A trecut iarăsi cocostârcul albastru...
Lin, dincolo de moarte, ca stinsul sperantei pe lacrima de pin.
Aripile lui acum sunt de aur lămurit din acelasi dor.
Ne zboară marginile, tărmuri fără de ape. Distantele Lui au crescut si ne dor ca inima ce-n inimă s-a frânt pră- bu- si-n- du- se...
Numai ceata răsuflă deasupra apelor ca-ntru-nceput de lumi Duhul Sfânt.
Se face tot mai violet, pentru că violetă e sfâsierea de linisti a noapte spre văzutul luminii. Sălbatici crinii deja au devenit soapte, străine...
Spre Tine dacă n-ar fi nici cerul acesta plin de greieri împărtind între ei licuricii, oare cum s-ar ruga lotusul singurătătii mele? Cum as putea spre Tu să fiu eu, dar fără de mine?
POEMUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI
Ca-n Nazaret se auzeau cocosii, dar nu putuse s-adoarmă. Avea ochii rosii de plâns, cum în bratele mării se prăbuseste vântul, cu disperarea de a-si vedea valurile ei ultima oară.
Era dis-de-dimineată. Încă se mai auzeau cocosii, ca-n Nazaret, când a-nceput frământul, frământarea după bătăile inimii, cu ochii plânsi, după bătăile inimii frământarea, cu pumnii până la sânge strânsi ca atunci când te rogi cu lacrimi, dospind ultima Lui pâine, cu disperare, cum în bratele mării se prăbuseste vântul, până când strânsul te doare, cu dinti înclestati oprind în gâtlej tipătul si plânsul.
Apoi aluatul a fost lăsat să crească în voie.
''Cât de mult seamănă cu fata Lui!'' - zice Maica plecându-se lin spre Fecioară. Dar Fecioara nu răspunse gândind la copilăria Pâinii... Cât de mult dor amintirile mâinii!
''Va fi Ultima Cină diseară'', din nou Maica-ndrăzneste să rupă tăcerea ce-o strânge ca-n cleste, dar Fecioara tace si plânge.
De-atâta suflet de dus a obosit. Si-a răzimat capul pe umărul Maicii, adormind cum fac în apus trandafirii îngreunati de primul înflorit.
Îngeru-a strigat agrăind de puntea Adormirii cum trupul ei în fir de vis s-a tors si nu s-a mai întors, urcând încet precum culorile în curcubeu îsi cântă stră-fumul.
I se făcuse dor lui Dumnezeu de-un gust ce-I rămăsese de la Cină si ca o grijulie mamă îi aducea din Nazaretul de copil si drumul, dar si miresma ei de pâine caldă scoasă din cuptor, îmbrătisându-si lumina ei născută din Lumină.
ACATISTUL DE VINERI
A zis strugurul lacrimei: ''Nu plânge, am aflat drumul spre vin.''
Lacrima nu i-a răspuns amin, dar i-a sărutat apusul împlinit sub pleoapă.
...si îndată au curs amândoi - sânge si apă prin numele Mirelui.
ACATISTUL COROANEI
Numai lacrima Ei poate fi ochiul ascuns al icoanei.
Fiecare spin vede numai pentru Ea.
De unde tristetile tale din foi de rubin, trandafirule - acatist al Coroanei?
ARĂTAREA SÂNGELUI
''Acesta este sângele Meu'', dar urechile noastre nu întelegeau: Cum poate cineva să-si arate sângele?
Mirosea a pâine si vin, de asta nu era clar pentru noi, dar Iuda adulmecase mirosul de sânge proaspăt de miel. Numai lui îi salivase tâlcul bucăturii muiate în blid. El stia că semnul dat sfâsierii nu poate fi decât sărutul Celui care multumind Tatălui Său ne arătase sângele Lui când ne-a zis: ''Acesta este sângele Meu!''
*** De ce n-am alergat după Iuda să-i cumpăr semnul recunoasterii - sărutul? Cum i-as fi dat agoniseala-ntreagă adunată, nu numai sufletul si lutul, că oare cine dintre muritori, vreodată, pe Dumnezeu L-a sărutat?
PÂINEA CARE S-A POGORÎT DIN CER
- Dacă Tu esti, cum zic scripturile bătrâne, dar tâlc de care nu-s prea sigur, cum îndoiala-mi stiu-l, poti agrăi acestor pietre, de bună seamă, să se preschimbe-n pâne.
- Unde-ai văzut tu, piatra să nască altă piatră? Poate să fie înger ca si tine, dar niciodată mamă, răspunse Fiul nenăscutului.
ACATISTUL VINERII MARI
Inima privighetorii nu e toarsă cu fusul de mână omenească, precum nici cerul nu cunoaste degetelor spusul.
Ca flacăra, înalta, este inima privighetorii, fără cusut al bucătilor una cu alta, ci numai ardere.
Ca mistuitoarea flacără, înalta, inima privighetorii adâncă-i precum ochiul de copil învesnicind tăriilor inul.
Din vârful ei se vede până-n cealaltă, a Maicii Fecioare.
Inima de privighetoare îi tălmăceste suspinul, înaltul amarurilor, apoi tace. La picioarele Lui - ochii holbati ai zarurilor...
Două inimi si-o singură Vinere Mare de la un capăt la altul.
RUGĂCIUNE
Doamne, ajută-mă să scot mâhnirea acestui spin din degetul arătător. Amin.
HAINA MIRELUI
De veti avea credintă cât ochiul mustarului din bob, vă vor asculta muntii după rânduială de rob, dar de veti avea dragoste cât foaia macului, subtire, sau stropul rodit de curcubeu, inimile voastre îsi vor nunti tăriile în haina luminii pe care a purtat-o Dumnezeu ca Mire.
LEGĂNUS DIN ACATISTUL ADORMIRII
În ziua Adormirii (ce ar fi trebuit să fie Vohodul Plângerii) l-am auzit pe Gavriil torcând cântec din muntele cu umbră deasă pe unde nu ajunseseră nici oamenii, nici îngerii noima din fără de noimă să o culeagă.
Gavriil striga cu bucurie zicând: ''Cerul e tată numai prin răsăritul de soare, luminătorul său. Prea Sfântă Născătoare a Cerului tău, dezvârtosează-mi cugetul meu, dă-i cheag măcar apusul ei să-l înteleagă, urcus să-si agate, văzut din nevăzutul privirii, cum poate Dumnezeu, să-si fie fiu si Fiul, născându-si lumina din nou, cel Nenăscut să-si tină-n brate Născătoarea la ceasul Adormirii? Dă candelii mele ulei dumiririi!
....................................................
Dormi, dormi, nani nanei, crinul odrăzlit al Anei, nani, dui, nani dui... Maică-Pruncă, dormi ca murmurul de apă prin miresmele din luncă revărsate-n alelui, ale Lui, ale Lui, dormi ca soapta de gutui, somn usor la pieptul Lui... Fum albastru...Stea pe ghem... Acum El te tine-n brate, propriul luisi Betleem. Nani, nani si dui, dui fiica Anei si a Lui, dormi ca ochiul de copil soptirii de ametist....''
Si-acestea cântând Adormirii Gavriil ca un abur usor se făcu acatist.
Kitchener, Ontario
|
Dumitru Ichim 4/15/2015 |
Contact: |
|
|