A căzut o stea
Zilele trecute mai toată mass-media de la noi a anuntat cu litere mari trecerea în nefiinta la vârsta de 90 de ani a unei mari personalitătăti ai culturii, denumită la propriu si la figurat; “prima doamnă a cinematografiei israiliene”. Sincer să fiu nu am cunoscut-o si nici nu auzisem de ea. Este vorba despre LIA VAN LEER, fosta Greenberg, căsătorită cu olandezul Wim van Leer, inginer, pilot, dramaturg si chiar producător de film, de origină olandeză.
Născută în Bălti-Basarabia-România. Mirajele vietii o aduce în Palestina Mandatară să-si viziteze sora. Dar, datorită celui de al doilea război mondial nu s-a mai putut întoarce, fapt trist pentru ea că nu si-a mai revăzut părintii, aflând mai târziu că au avut soarta întregii colectivităti evreiesti trimisi în lagărele de exterminare…
Căsătorită, reuseste să studieze la Universitatea Ebraică din Ierusalim, dar fapt nostim că, concomitant folosindu-si propria colectie de filme pe 16 milimetrii, înfiintează la Haifa unde s-a stabilit o adevărată Cinematecă, realizând cu timpul chiar prima Arhivă de Film din tară. Dârză si cu principii bine definite creiază rând pe rând si Cinematecile de la Tel Aviv si Ierusalim, având astfel un rol primordial în înscrierea cinematografiei autohtone în circuitul filmului international, reamintindu-ne că pe lângă fondarea Arhivei Israiliene de filme, ea fost pionul principal la creearea cunoscutului Festival International de Filme de la Ierusalim.
Ajunsă cineastă de prestatie mondială a făcut parte printre altele si din diferitele jurii a festivalurilor internationale, cum ar fi: cel de la Cannes si Berlin. Mai toată activitatea ei a fost presărată prin numeroasele premii, diplome sau medalii, fiind chiar recompesată si cu Premiul Israel pentru întreaga ei activitate.
A fost o mare gazdă si în special o mare animatoare a cunoscutului Cerc Cultural Român de la Ierusalim, unde printre altele ca fapt divers a fost de acord să găzduiască activitatea cercului chiar în primitoarea ei bibliotecă.
A-si aminti în aceste momente triste si de mari regrete, că această veste funebră a fost presărată cu mari titluri ca: “ Plecarea Doamnei in mov”, titlul făcând aluzie că mereu era învăluită în rochii si saluri în mov, “ Disparitia unei stele”, “Celebritatea unei mari doamne” sau “ A murit prima Doamnă a cinematografiei israeliene”, etc.
………………………………..
|
de Iosef-Ioju Haimovici 3/27/2015 |
Contact: |
|
|