Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Enescu - Lipatti ( I )

Suntem în luna martie, perioada când s-a născut Dinu Lipatti unul dintre cei mai mari pianisti ai lumii care, alături de nasul său George Enescu, au adus o deosebită strălucire culturii muzicale românesti. Despre G. Enescu scria Pablo Casals: ”Enescu mi-a inspirat întotdeauna o dragoste sinceră si-l consider, fără sovăire, ca pe unul dintre compozitorii de frunte ai epocii noastre. El este interpretul genial pentru care admiratia mea nu cunoaste margini “.

În cinstea marelui Enescu, în România, are loc la doi ani Festivalul International care-i poartă numele si la care participă unii dintre marii muzicieni si cele mai faimoase orchestra simfonice din lume. Toti muzicienii stiu că Enescu a fost membru al Academiei Române, al celei Franceze, Italiene, de la Praga si altele. Cu toate onorurile primite, el a fost permanent însotit de dorul plaiurilor copilăriei. ”Vreau să revin unde mi-am început viata. Faptul că cei care mi-au ghidat primii pasi au dispărut mă îndurerează, dar nu mă înstrăinează de locul meu natal unde vreau să mă întorc pentru odihnă vesnică“.

George Enescu a avut ca fin pe marele pianist Dinu Lipatti cu care a realizat de multe ori concerte care s-au bucurat de mare success. Dinu Lipatti s-a născut în 19 martie 1917, fiind primul copil într-o familie de oameni de cultură si iubitori ai muzicii. Din cauza fragilitătii sale fizice, nu a fost trimis la scoală publică si părintii s-au ocupat de pregătirea sa. Studiile muzicale le-a făcut cu profesoara Florica Musicescu si cu compozitorul Mihail Jora.

În 1929 a apărut pentru prima oară în public ca pianist, însotit de Maria Fotino, si ea elevă a prof. Florica Musicescu. În 1932 Dinu Lipatti a terminat studiile la Conservatorul bucurestean detinând premiul “Paul Ciuntu". Primul concert cu orchestră a avut loc în 1932, când a cântat Concertul în mi minor de Chopin cu orchestra dirijată de C. C. Nottara.

În 1933, D. Lipatti a participat la Viena la Concursul International, obtinând premiul II, spre revolta prof. Alfred Cortot, care era în juriu si dorea să-i ofere primul premiu lui Lipatti. Alfred Cortot a spus : ”Datoria mea este de a semnala prezenta printre noi a unei revelatii în domeniul pianisticii, care se numeste Dinu Lipatti."

În 1934 Dinu Lipatti s-a mutat definitiv la Paris împreună cu mama sa. După fiecare sezon petrecut în marele oras, Lipatti a devenit o personalitate cu autoritate în viata muzicală. În anii următori va începe lunga serie de concerte sustinute în Franta, Belgia, Italia, Olanda, Elvetia, Anglia, Suedia, Germania, unde va colabora cu marile orchestre si dirijorii: Wilhelm Mengelberg, Arturo Toscanini, Herbert von Karajan, Ernest Ansermet, Charles Munch, Ionel Perlea, G.Georgescu, G.Enescu, Alceo Galliera, Paul Sacher si altii.

În 1943 s-a stabilit în Elvetia si a devenit profesor la Conservatorul din Geneva. Din nefericire este perioada când vor apărea primele semne ale bolii incurabile care-i va distruge viata la scurtă vreme. Fiind o fire optimistă, s-a hotărît să se căsătorească cu Madeleine Cantacuzino si ea fostǎ elevă a prof. Florica Musicescu.

Stiind că Lipatti a murit la 33 de ani m-am gândit la muzicienii care l-au cunoscut, care mai sunt în viată si care ar putea să ne furnizeze informatii noi despre marele muzician. Asa am ajuns în multe tări europene, în centrele culturale unde a cântat sau unde a pregătit tineri muzicieni. Peste tot numele lui Lipatti ne-a deschis usile si am avut sansa de a-i cunoaste si de a-i asculta cu emotie pe cei care l-au cunoscut.

La Ecole Normale de Musique din Paris, directorul de-atunci (1996), prof. Pierre Petit mi-a vorbit despre cei doi muzicieni, Enescu si Lipatti, cu deosebită stimă : ”Doi mari români, pentru asta noi suntem mândri că acesti oameni erau latini ca si noi. Eu sunt critic muzical de peste 30 de ani si vă declar cu toată sinceritatea că, imediat ce Dinu Lipatti urca pe scenă, simteai că vei asista la un moment exceptional, rar întâlnit”.

(vom continuă în numărul viitor)

Toronto ON





Florica Gheorghescu    3/11/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian