Cronica poltică : Educatia sexuală stârneste pasiuni în Ontario
In spatele confortului majoritar, guvernul liberal provincial a relansat în februarie 2015 programa de educatie sexuală în Ontario, după ce guvernul McGuinty intimidat de public, oprise implementarea acesteia în 2010. Criticii de atunci comentau importiva continutului de tip sexual avansat, potrivit mai degrabă pentu adulti, predat la vârste foarte fragede, începând chiar cu clasa întâia primară. Acelasi continut este regăsit în spirit si în actuala programă. Dincolo de strigătele disperate ale premierului Kathleen Wynne care acuza părintii potrivnici programei de homofobie, există probleme serioase legate de acest program atât în continut, logistică cât si în ceea ce priveste viitoarea implementare. Mai întâi, programa nu are baza de consultare publică pe care McGuinty o anuntase antrerior. De această data, părintii nu sunt implicati ca partener de discutie. Având majoritate, liberalii pot implementa programa fără nicio opozitie formală. Sigur, s-ar grăbi cineva să spună, nu e nevoie de opinia părintilor atunci când se elaborează o programă de fizică sau de chimie, atunci de ce e nevoie de părerea lor în această privintă? Programa de educatie sexuală este o chestiune care intră direct în viată privată a individului si a familiei. Nu e nici pe departe neutră. Părintii sunt exclusi dintr-o discutie fundamentală, fără voia lor. Cei care au protestat în Queens Park la sfârsitul lunii februarie au recalmat în principal acest lucru. Protesatarii nu cer excluderea divesitǎţii sexuale din manualele de predare ci, cu priorotate, abordarea diferită a unor chestiuni de educatie sexuală la vârste la care copiii nu ar fi pregătiti să le înteleagă.
Apoi, pentru a atenua nemultumirea publică, ministerul educatiei anuntă că pentru părintii care nu doresc să aibă copii în aceste programe, există optiunea de a sta deoparte. Lucrurile nu sunt simple însă. Un capitol de predare poate dura săptămâni în sir. Scolile trebuie să aibă pregătită o altenativa pentru elevii care nu ar asista în clase. E nevoie de un profesor/administrator să aibă răspunderea axcestui grup, care ar putea fi numeros sau nu. Scolile nu s-au grăbit să ofere nicio solutie pentru această problemă. Elevii care nu ar participa s-ar putea simti natural intimidati. Am putea de asemenea să ne imaginăm ce haos ar crea scoala dacă ar cere părintilor să vina si să îsi ia copii acasă pe durată clasei de sex ed, legitim, nu?
Rămâne de remarcat încă un fapt aici. Cei atenti la stirile politice, îsi pot aduce aminte că fostul ministru adjunct al educatiei în cabinetul McGuinty, Ben Levin, este cel care a lansat împreună cu Wynne, ministul educatiei la acea vreme în 2010, programa de educatie sexuală sub ideea «respectǎrii divesitǎţii sexaule». Stragegul programei, fost profestor la OISE, Ben Levin este acuzat si cercetat pentru distribuirea de materiale pornografie cu minori. Recent în tribunal, Levin a pledat vinovat pentru acuzaţiile aduse. Chiar dacă el nu mai este în echipa guvernamentală acum, simplul fapt că este strategic si logistic fondatorul acestui program, aruncă o pată neagră de murdărie morală pe această programă. În esentă, iată care sunt problemele care stârnesc valurile nemultumirii publice. Continutul programei este inadcevat pentru o bună parte dintre categoriile de vârstă. Un sondaj de opinie efectuat în Ontario arată support de 49% pentru acest document (n.r. http://www.thestar.com/news/queenspark/2015/03/02/new-sex-ed-curriculum) dar acest sondaj nu reflectă consultarea cu părintii. De asemenea, profesorii din nivelul elementar nu sunt pedagogic echipati pentru predarea acestei programe. De pildă, OCT care reglementează criteriile de acreditare pentru profesorii din scolile elementare si secundare, cât si toate cursurile (numite AQ si ABQ) care asigură calificarea profesorilor în diverse domenii, nu are nici un fel de reglementare cu privide la Sex Ed. Traditional, acest capitol este inclus în programa de «Sănătate», care este parte din programa de educatie fizică. Dar nu este nicăieri stipulat cum va fi predatǎ această programă. Legiuitorii au grăbit materialul ca pe unul de mare importantă. Ironic este si faptul - stiut doar de foarte putini - că programa scolară de franceză în Onario, de exemplu, nu a fost elaborată/adusă la zi în Ontario de peste un deceniu. Nu pare o prioritate pentru guvern. Cum însă efortul pentru sex ed a făcut mare progrese în doar cinci ani, pare clar că interesul guvernului actual este aici mai mult politic decât educational.
(găsiti programa scolarǎ aici : ttp://www.edu.gov.on.că/eng/curriculum/elementary/health1to8.pdf)
|
Luiza Mureseanu 3/11/2015 |
Contact: |
|
|