Vizita oficialã, a delegatia parlamentare române in Canada
Romania-Canada, o prietenie fara vize pe pasaport
Inceputul acestei saptamani a fost marcat de vizita in Canada a unei delegatii conduse de catre presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, insotit fiind de catre ministrul delegat al Departamentului Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni , Angel Tilvar, de catre senatorul Petre Fratean (PSD), presedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Canada, de catre deputatul pentru America de Nord, de Sud, Australia si Noua Zeelanda, Mircea Lubanovici (PNL), adica reprezentantul nostru in Parlament si de catre Stefan Burlacu, liderul Grupului Democrat si Popular din Parlamentul Romaniei. Aceasta vizita face parte din categoria intalnirilor ce tin de diplomatia parlamentara si are drept scop atat intarirea relatiilor dintre cele dou parlamente, cat si discutarea unor chestiuni ardente de pe agenda celor doua tari si, nu in ultimul rand, intalnirea cu membrii emigratiei romanesti de aici.
Intalnirile oficiale au cuprins discutii cu Andrew Sheer, presedintele Camerei Comunelor, cu ministrul Afacerilor Externe ale Canadei, Robert Douglas Nicholson, cu ministrul Imigratei si Cetateniei, Chris Alexander, cu presedintele Senatului canadian, Pierre Claude Nolin, dar si cu parlamentari interesati de aceasta legatura.
Noul acord CETA, adica Acordului Economic și Comercial Cuprinzãtor cu Canada, are nu numai oportunitati de afaceri intre Canada si Uniunea Europeana ( implicit si Romania), dar aduce in prim-planul discutiilor si un spin, anume prezenta vizelor pentru cetatenii romani care vin in Canada. Evident, un impediment in orice posibile schimburi de afaceri, dar si in relatii care, de-altfel, sunt foarte prietenoase, dupa cum remarca domnul Zgonea, Romania fiind perceputa ca un partener serios pentru Canada, iar Tara Artarului fiind un prieten de lunga durata si un sustinator al Romaniei in diversele sale demersuri democratice (inclusiv aderarea la NATO). « Ratificarea acordului CETA in Parlamentul Romaniei nu este conditionata de eliminarea vizelor pentru noi, dar va fi foarte greu sa adoptam un vot pozitiv, in conditiile mentinerii acestora », a spus presedintele Camerei Deputatilor. « Din partea canadiana insa, avem toate semnalele pozitive care ne dau speranta ca aceste vize vor fi sterse », a mai adaugat acesta. La intalnirea cu membrii comunitatii romanesti din Ottawa, unii si-au exprimat temerea ca anumite grupuri de cetateni romani care au speriat Vestul Europei, ar putea face acelasi lucru si in Canada. Vis-a-vis de felul cum se pot preintampina astfel de situatii sau rezolva posibilele incalcari ale legii, presedintele Camerei Deputatilor a mentionat acordurile dintre Ministerul Imigratiei si Cetateniei din Canada si Ministerul de Interne din Romania. De fapt, la Ambasada Romaniei de la Ottawa, alaturi de corpul diplomatic, este si un atasat al Ministerului Roman de Interne, responsabil cu mentinerea unei bune colaborari cu autoritatile canadiene din acelasi domeniu.
Sirul intalnirilor de la Ottawa (care a curprins si o vizita la National Research Council si discutii cu cercetatorii romani angajati acolo) a avut ca punct culminant semnarea Declarației comune cu privire la dezvoltarea relatiilor bilaterale dintre forurile legislative ale celor doua tari. Declaratia a fost semnata de catre presedintii celor doua grupuri parlamentare de prietenie. Ca un fapt inedit, documentul are semnatura a doi parlamentari cu sange romanesc, amandoi ardeleni, fiind vorba de senatorul Petre Fratean , de la Tg-Mures si deputatul Corneliu Chisu, reprezentand circumscriptia Pickering-Scarborough East, Ontario. Acest important act, pregatit cu migala, din timp, cu ajutorul corpului diplomatic romanesc de la Ottawa, stipuleaza subiecte importante pentru legatura dintre cele doua tari, anume cele legate de securitatea nationala, euroatlantica si internationala, promovarea statului de drept si combaterea terorismului in regiunea Europei Centrale si de Est, promovarea reciproca in structurile unde cele doua tari sunt membre (de exemplu : NATO, OSCE, Uniunea Interparlamentara, Francofonia). « Romania este un stat realmente democratic», remarca Petre Fratean » si, alaturi de Polonia, cel mai important stalp al stabilitatii in regiunea aceasta a Europei, avand in vedere criza din Ucraina ».
Prezenta ministrului nostru, al romanilor rasfirati prin lume, domnul Angel Tilvar, a fost un bun prilej de cunoastere a ofertelor departamentul care ne are in vedere interesele. Dumnealui ne-a readus pe tapet faptul ca pentru toamna acestui an se pregateste Congresul Romanilor de Pretutindeni (o actiune stipulata prin legea romaneasca), prin care se doreste realizarea unui Consiliu Consultativ al Romanilor de Pretutindeni, la care putem contribui si noi, cei din Canada, prin desemnarea delegatilor la acest congres.
Vizita delegatiei parlamentare romanesti, menita sa aduca o imagine unitara, de sustinere a intereselor Romaniei in Canada (dupa cum remarcau deputatii Mircea Lubanovici si Stefan Burlacu, din opozitie), continua la Toronto, cu un program ce cuprinde intalniri cu membri ai puternicii comunitati romanesti .
Mai multe amanunte in interviul realizat cu Angel Tilvar, ministrul delegat al Departamentului Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni.
|
Cristina Mihai 3/10/2015 |
Contact: |
|
|