Mai stai lângă mine...
CÂNTEC REGINEI NINLIL DIN SUMER
''Ninlil: E adevărat, Enlil este regele tău, dar eu sunt Regina ta!'' ( Tăblita de lut 9205, din colectia Nippur)
Iar în seara a saptea, din luna Apelor, când îi pândea Ninhursag, după stele, ca ochii flămânzi ai jderului, el îi cânta lui Ninlil din lăută:
''Regină a bratelor mele si a Sumerului, sărută-mă cum flăcări pe trup de ulcior se sărută până ce visul si-l sting tot în foc, ca noaptea-n cenusile ei de cocor.
Îngăduie, cu numele tău să mă joc, ca tăria adâncă prin ochi de copil: Ninlil, Ninlil, Ninlil... Toate tristetile Eufratului, în jurul gâtului tău, lasă-mă să ti le-nsir colier cu fiecare sărut...''
Asa-i cânta lui Ninlil, la Eufrat, îndrăgostitul din Sumer.
''Crede buzelor mele că a rodie stiu s-aducă rodirea de cântec si a focului crud buzelor tale. Nespuselor ape până-n străfund mă aud, ca albul sânului tău, aproape...
Regină Ninlil, e luna Apelor si a iubirilor. În albastrul glasului tău de april mă scufund până la frica dintâi a trandafirilor, ajunsi ca si noi un singur trup si mireasmă lăutei cu umăr rotund.
Ziua-ntreagă am întrebat soarele unde-a ascuns Eufratului stelele noastre din cer si nu a stiut. În noaptea aceasta cu mir de nard părul tău îl voi unge si îti voi fi colier pe gât, cu fiecare sărut. Ne-ngăduită Regină, două cuie-or rămâne tăblitei de lut despre focul ce-a ars pentru noi.''
Când soarele s-a-mbrăcat în apus îndrăgostitul din Sumer Reginei Ninlil i-a-nflorit trupu-n livadă sărut după sărut. Noaptea s-a prefăcut în lumină, si din lăută chiar până azi li s-aude cântând până la noi Eufratul din tăblita tăciunelui de lut.
CÂNTEC SUMERIAN
Pâlpâia ultima floare de cer în unda Eufratului amar. Îndrăgostitul din Sumer în luna Apelor de la primul sărut, spin cuneiform cu foc îl scria pe tăblita de lut:
''Mai stai lângă mine...
Numai la ora aceasta de noapte migdalul înfloreste. Numai la ora aceasta din noapte migdalul înflorind lumina ne-o cântă din fără de strune.
Numai la ora aceasta din noapte...
Acoperă buzele mele, albul opririi-n minune să nu ni-l scuture. Nu cumva...
Mai stai lângă mine. Numai la ora aceasta, când părul tău întreaga noapte si-a despletit, privighetoarea îsi sfâsie ghiersul singurătătilor. Ascultă-o prin mireasme de tei.
Acoperă buzele mele, nu cumva, nu cumva să rostească, la ora aceasta de noapte nimic din tristetile ei. Mai stai lângă mine ca luna sorbind din scorusă. Dimineată o să ne prindă Olarul, cum stelele ne-au ars prin sărut, pân-au tăcut, cântecul lor în cenusă, pe tăblita aceasta de lut.
Mai stai lângă mine până la ultima floare din cer. Numai la ora aceasta din noapte si doar pentru tine voi înflori precum migdalul din Sumer.''
CE-O FI VISÂND CAISUL?
Pe sub rădăcina acestui cais, cândva o să m-ascund să-i caut ita spre vis si să-i gust din ecoul somnului mare.
Puntea va fi stropită cu vin din apusul de toacă si soare.
Asteaptă-mă!
Va fi doar numai o joacă. Nu cumva din vreun sâmbur amar lacrimei umbra să-i bei.
Tărâmul nici chiar de luceafăr ajuns, pe unde genunea-si doarmea, încă-n mugur, scânteia de-aprins începutul din somn către vis, când veacul era nepermis, tărâmul acela nevrâstat cu târziu numai în bratele tale îl stiu.
Îmbrătisează-mă!
Până-n duhul visat de cais flacără luisi - părutul, ca-n începuturi de lumi, când nu era decât fiat lux adică sărutul.
RADIERĂ
Am fost han drumului ducând spre nicăieri; la răscruci - acelasi castan la cersit si-o multime de ieri. Cămilarii pustiul din mine-au băut si s-au ascuns după oala de lut.
Chiar si umbra lor a murit.
Într-o seară le-am strâns chiuiturile, dar si geamătul greu, si am deschis o gară ca să-L astept pe Dumnezeu.
...parcă-L si văd cum coboară pe scara ultimului vers. Mă voi topi în bratele Lui ca luna plină în alb de salcâm: - Doamne, desi nu mi-ai promis, pentru nasterea mea, nu cumva ai uitat să-mi aduci tot ce-o moarte întreagă-am cerut?
O gumă de sters. Nimic altceva...
OARE DE CE-AM VORBI DESPRE POVESTI?
Toate povestile încep cu aceeasi tristete, cum apele prin cetini foc din luceafăr sorbind devin cântec.
- Asa cum în brate te tin, orice poveste cucutei geloasă i-ar bea din venin! Ce-ar fi să spunem basmul si altfel? Un sărut pentru o dată, de două ori... - Vezi că ai scris gresit! - Ce contează? Acel ''odată'' nu-i pentru noi, ci pentru ''niciodată''.
Si cum ''niciodată'' demult a trecut spre codrul lui, cu ''a fost''-ul, o fac pe prostul si-ti mai fur un sărut, asa, precum ape prin cetini focul sorbindu-l din stele devin cântec, ca trupul tău de lumină în bratele mele...
Kitchener, Ontario
|
Dumitru Ichim 3/4/2015 |
Contact: |
|
|