Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Gândim, vorbim si citim româneste

Si încă cum!?. Exact “ca la mama acasă”. Exemplific momentan doar despre: “Săptămâna în care Ierusalimul cu adevărat a citit româneste” sau “Infiintarea primei gradinite în limba română din istoria Israelului”…
In scrierile mele amintesc mereu de rodnica activitate cultural-literară din Tara Sfântă si iată că zilele trecute în cadrul Târgului International de Carte ce se desfăsoară anual la Ierusalim, România a fost prezentată prin aproape 30 de edituri si librării, ( ca: “Cartea Românească”, “Humanitas”, “Tracus Arte”, “Edidura Institutului Român Bucuresti”,“Editura Institutul pentru studierea Holocaustului Elie Wiesel”etc) însemnând o participare cu adevărat record, iar prezenta unor scriitori si poeti de frunte din tara noastră de bastină ca: Bogdan Hrib, Ioan T. Morar, Horia Gârbea, Andrei Oisteanu, Sorina Chiper, Alexandru Marinescu, Silviu Vexler, Cătălin Mihuleac, Alexandru Florian, Adrian Cioflanca, Bogdan Popescu, Carmen Gavrilă care alături de colegii lor israilieni ca: Moshe Idel, G. Mosari, Zoltan Terner, Tesu Solomovici, Raphael Vago, Mada Davidsohn, Bianca Marcovici, Costel Safirman, Riri Manor si o mare multime de vizitatori si cititori de carte românească, care înfruntând zilele mohorate si ne prielnice de adevărată “iarnă” israileană ne-au satisfacut din plin.
Ministerul Român al Culturii si Institutul Cultural Român au dat dovadă de o organizare de zile mari si mentionez, că după informatiile primate, pentru prima oară scriitorii de limba română din Israel au fost învitati pe sponsorizare românească să deschidă un stand de cărti în cadrul târgului. Totul a fost frumos iar avalansa mare de vizitatori, iubitori de carte românească, vorbeste de la sine. Remarc contributia celor de la editura israileană “Familia” care merita mult apreciată pentru participare si aportul lor din toate punctele de vedere…

Spre bucuria tinerilor părinti si a bunicilor în special, încă de la primul său număr publicatia de succes; “Gazeta Românească” s-a remarcat si făcut cunoscută printre altele si prin rubrica ei permanentă, intitulată sugestiv “Generatia următoare- Să învătăm limba română”. Iată că zilele trecute m-am trezit cu o surpriză plăcută. Din initiativa Ambasadei României, conducerea pe tară a Comunitătii Originarilor din România a infiintat chiar în orasul care locuiesc – Rehovot – prima grădinită pe tară în limba română din istoria Israelului.
Ca fapt divers, orasul în sine, socotit ca; “Oras al Stiintei si Culturii” iar datorită marelui Institut de Stiinte de faimă mondială “Haim Weisman”, mă face să amintesc si să relatez, totul din auzite, că, cu toate relatiile bune si normale ale timpului între România si Israel, acest institut care a dat multi laureati ai Premiului “Nobel”, ar fi fost singura institutie de top din lume care nu i-a acordat Elenei Ceausescu înaltul titlu de “Doctor Honoris Causa”…
“Vă multumesc că ati venit în număr atât de mare la această grădinită, unde veti învăta câte ceva despre România, despre ce reprezintă această tara pentru bunicii si părintii vostrii, care s-au născut acolo” sunt cuvintele E.S. Ambasadoarea României în Israel, Andreea Păstârnac care împreună cu consiliera ambasadei doamna Lavinia Ochea si a Conducerii pe tară a Comunitătii Originarilor din România în frunte cu presedintele Zeev Schwartz au înaugurat prima grădinită în limba română din istoria Israelului. Bucurându-se, cei prezenti părinti si multi bunici împreună cu cei peste 20 de copii între vârstele de 4-7 ani din orasul Rehovot au primit din partea ambasadei prin doamna consilieră Lavinia Ochea abecedarele românesti, restul desfăsurându-se într-o adevărată ambiantă de mare sărbătoare. In timp ce copiii răsfoiau cu mare interes aceste adevărate daruri sufletesti, întreaga asistentă a fost învitată la un adevărat bufet bine asortat cu delicatesele mâncăruri traditionale românesti cu adevărat “ca la mama acasa”…
…”Chiar dacă nu vor vorbi perfect româneste, vor sti că Bucuresti este capitala României, vor sti câte ceva despre Iasi, Galati, Dorohoi sau Botosani…” sunt tot din cuvintele ambasadoarei care a încheiat această adevărată “gală” al culturii românesti din Israel, iar promisiunea organizatorilor că această initiativă va cuprinde cu sigurantă si celelalte filiale din tară, ne-a făcut să ne simtim mândrii că suntem din…România.


pentru Observatorul, din Ierusalim ……………………………….





de Iosef-Ioju Haimovici    3/1/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian