Cuvântul bine temperat ; Tainele balcoanelor
Balcoanele! În câte ipostaze ni se prezintă si cât de rar ne gândim la prezenta lor permanentă în viata noastră! Prelungiri în exterior ale clădirilor, ele sunt locuri în care oamenii pot fi recunoscuti, conform statutului social, în toate ipostazele. Balcoanele regale sunt cele mai nobile si, ceva mai jos în rang, sunt balcoanele politice. Iesitul pe un balcon regal sau politic sunt traditii care capătă, în anumite tări, semnificatii deosebite. Balconul regal al Palatului Buchingam declansează anumite amintiri, cel al sediului Comitetului Central al PCR, de unde Ceausescu si-a tinut ultima cuvântare, cu totul altele.
O semnificatie în sens opus, as spune, o au balcoanele sălilor de spectacol, care nu mai sunt prelungiri exterioare, ci interioare ale unei săli de teatru sau operă. Cei care au bilete cu loc "la balcon" sunt considerati, din punct de vedere social, ca apartinând unei clase inferioare celor care au bilete cu loc "la parter"! Aici balconul, spre deosebire de celelalte, coboară rangul social, nu îl ridică!
Dar câte alte balcoane mai există! Balcoane amoroase, gospodăresti, balcoane de hotel la mare sau la munte, balcoane de privit peisaje, balcoane pentru flori sau verdetzuri, balcoane de uscat rufe vara, balcoane pentru visinată si murături toamna, balcoanele frigider iarna, balcoanele pentru cătei, balcoane pentru copii mici sau mari, balcoane -izvor de tragedii- si câte altele!
Balcoanele amoroase au, ca si cele regale, rolul de a "ridica în rang" persoana iubita. Cei care făceau serenade sub balcoane aspirau la cucerirea inimii celei plasate "sus", pe balcon. Si câte povesti celebre cu asemenea balcoane s-au scris!
În schimb, balcoanele obisnuite, gospodăresti ale blocurilor de locuit, cele pe care se desfăsoară activitatea cotidiană a locatarilor, mi se par, datorită practicalitǎtii lor, un fel de "buzunare" aplicate pe fatada clădirilor. Sunt utilizate, în functie de anotimp, ca o extinere a vietii din interior. Din felul în care e mobilat un balcon, se poate deduce cu destulă exactitate modul de viată al celui care-l locuieste. În blocul meu, balcoanele au panouri transparente spre exterior si pot vedea de la etajul 16 tot ce tin pe balcon vecinii. De Crăciun unii îsi împodobesc balcoanele cu brăduti si lumini exterioare, iar vara cu flori.
Balcoanele noastre sunt uriase, ele întinzându-se pe toată lungimea apartamentelor. La o adică, pe balcon mi-ar încăpea chiar si un cort de dormit! Iar blocul, având formă de Y, oferă o bună vizibilitate a balcoanelor vecine, pe care sunt biciclete, BBQ-uri, frigidere, balansoare, custi de cătei si multe altele. Unii locatari, vara, îsi plantează verdeturi ca mărar, basilc, pătrunjel, iar altii îsi plasează chiar mobilă de vară -masă, scaune, sezlonguri, umbrele de soare- si îsi duc viata afară. Există în Canada expresia destul de des folosită "I take a balcony vacation" ca răspuns la întrebarea "ce faceti în concediu anul ăsta?" Mi-a plăcut întotdeauna să urmăresc rutina vecinilor si am văzut tot felul de activităti interesante pe balcoane; un singur lucru însă n-am văzut niciodată în Canada: asternut pus la aerisit. Nici la geam, nici pe balcon. Nu-i vorba că geamurile nici n-ar permite acest lucru, sunt construite altfel decât în Europa si au si o sită protectoare împotriva mustelor. Pur si simplu obiceiul de aerisire a asternutului nu există.
În schimb, pe balustradele balcoanele hotelelor din localitătile de vacantă, la ocean, flutură nestânjenite prosoapele de plajă ale turistilor. As spune că balcoanele hotelurilor de vacantă la mare sau la munte, ca si în cazul celor din sălile de spectacol, sunt un fel de "oglindă socială": camerele cu balcoanele spre plajă sau spre peisajul montan sunt considerabil mai scumpe decât cele cu balcoanele spre stradă; e evident că cei care le locuiesc au posibilităti materiale adecvate.
Din păcate, balcoanele sunt uneori legate de povesti foarte triste, fie că e vorba de căderea accidentală a unui copil mic, nesupravegheat, prin fantele prea largi ale unor balustrade construite gresit, fie că e vorba de acte voite ale unor tineri deprimati, care se aruncă de la balcoane situate la etaje superioare si al căror gest -irecuperabil- rămâne o traumă pe viată a părintilor respectivi. Din fericire, însă, aceste tragedii sunt rare si nu umbresc dragostea omului pentru balcon, de orice naturǎ ar fi el.
Închei acest "serios" eseu despre balcoane pe o nota umoristicǎ: termenul "balcoane" se mai foloseste, în "jargon", la denumirea pieptului ceva mai somptuos al "genului frumos". O Julietǎ modernǎ, cu implanturi de silicon, ar putea eventual beneficia de ultilizarea ambelor feluri de balcoane: si de cel clasic, al serenadei amoroase, dar si de cel "cosmetic", foarte la modǎ acuma!
Toronto ON
|
Veronica Pavel Lerner 2/14/2015 |
Contact: |
|
|