Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Lumea Culorilor; Culorile Dragostei

În 14 februarie este sărbătoarea Valentine’s Day, cunoscută si sub numele de Ziua Sfântului Valentin, când se celebrează dragostea si afectiunea între îndrăgostiti; această dată a fost stabilită de Papa Gelasius I în anul 496 î.H., dar a fost scoasă din calendar în anul 1969 de Papa Paul al VI-lea, însă traditia s-a păstrat până în zilele noastre, îndrăgostitii continuînd să-si exprime sentimentele prin dăruirea de flori, felicitări si cadouri, si folosind simboluri moderne sub formă de inimă, porumbei sau imaginea lui Cupidon. Legenda spune că în vremea Împăratului roman Claudius al II-lea, Valentin fusese persecutat si condamnat la moarte datorită credintei lui - crestinismul; se spune că împăratul interzicea căsătoriile tinerilor bărbati, fiind de părere că cei însurati nu pot fi si soldati buni, însă Sfântul Valentin este preotul care s-a împotrivit împăratului, căsătorindu-i în secret pe tinerii îndrăgostiti!
Culorile consacrate pentru Valentine’s Day sunt rozul, rosul si albul. Culoare roz este delicată, este o nuantă inocenta de rosu. Rosul este simbolul căldurii si al sentimentelor puternice, este culoarea inimii. Albul reprezintă puritatea si fidelitatea dintre doi oameni care se iubesc.
În România, sărbătoarea românească a iubirii este Dragobetele, pe 24 februarie, considerată echivalentul românesc al sărbătorii Valentine’s Day. Etnologii au propus variate explicatii asupra originii sale, cu o traditie în jurul a 170-180 de ani de la pătrunderea ei în teritoriile românesti, în special în sudul si sud-vestul României. Dragobete este un tânăr-mire, un bărbat frumos, arătos, cu un temperament năvalnic, împodobit cu o mantie de raze tesută din străfulgerarea bucuriei divine si se traduce prin „chip frumos’’ din „Casa lui Dumnezeu” care prevesteste primăvară vietii. Dragobete este format din 2 cuvinte dacice: Drag care înseamnă „chip frumos”, „chip de lumină” si Betel care înseamnă „casa lui Dumnezeu”, „omul lui Dumnezeu”. După legendă, el este fiul Babei Dochia, fiind purtătorul dragostei, al bunei dispozitii, păstrând unele atributii ale lui Cupidon. În mitologia dacilor, Dragobete era zeul care oficia în cer, la începutul fiecărei primăveri, nunta tuturor animalelor; cu timpul, traditia a fost preluată si de oameni, Dragobete ajungând să fie considerat zeitatea ce ocroteste iubirea si poartă noroc îndrăgostitilor. De aceea, de Dragobete, fetele si băietii se îmbracă în haine de sărbătoare si se întâlnesc întotdeauna în această zi, pentru ca iubirea lor să dureze tot anul. De ziua lui, petrecerile se tin lant, prilejuind înfiriparea unor noi iubiri, logodne simbolice si căsnicii. După 1989, datorită caracterului puternic comercial, românii si-au însusit si sărbătoarea de Sf. Valentin.
Ziua Îndrăgostitilor oferă ocazia scoaterii la lumină a culorilor mai vesele si a tinutelor mai îndrăznete din garderoba. Sărbătoarea iubirii impune o tinută specială, care să nu fie uitată prea usor de persoana iubita. Pe la sate, băietii si fetele se îmbracă în costumele populare specifice zonelor lor, în culorile traditionale. La orase tinerii se îmbracă în tinute orăsenesti, la fete predominând de fapt rozul si rosul - culori traditionale asociate cu dragostea.
Valentine’s Day este o ocazie minunată pentru a oferi florile preferate; se zice că cei care au reusit să citească în stele (!) au ghicit ce flori îsi doresc să primească doamnele si domnisoarele în functie de zodie, astfel: cele din Berbec sunt încântate de un buchet de flori nonconformist, din combinatii surprinzătoare de soiuri si culori; pentru femeile Taur, un buchet diafan cu flori delicate dar deosebite, de trandafiri cu orhidee vanda mov, este un cadou splendid; pentru Gemeni este bine venită o inimă din trandafiri rosii si roz ; pentru femeile născute în Leu, cele mai indicate sunt buchetele de cale cu tije lungi si diverse culori; pentru Rac o inimă din mini-rose este ideală; pentru Fecioara este binevenit un buchet cu trandafiri albi; pentru cele din zodia Balantei este excelent un buchet discret, bicromatic, din trandafiri albi si rosii; pentru Scorpion un buchet de trandafiri este minunat; femeile născute în Săgetător se multumesc cu un aranjament din flori diverse; pentru Capricorn este primit cu bucurie un buchet simplu, clasic si foarte elegant de lalele rosii; pentru cele născute în Vărsător se recomandă un buchet sofisticat si modern, cu trandafiri si amarilis rosu, si în sfârsit pentru femeile născute în zodia Pesti ideal este un buchet de flori iubitoare de apă precum gerbera, amarilis si trandafiri rosii.

Toronto ON






arh. Ion Constantinescu    2/14/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian