Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002


Semnale luminoase ale culturii noastre nationale

Pentru începutul anului 2015, primul moment sărbătoresc important al întregii tări a fost, fără nicio îndoială, Ziua Culturii Nationale.
Prilej de diverse manifestări culturale, această întâlnire a oamenilor tării noastre, sub razele Luceafărului poeziei românesti, Mihai Eminescu, are semnificatiile dorite de către toti cei care au înteles coincidenta simbolurilor aniversare.

Suntem convinsi, culminatia a fost atinsă prin concertul extraordinar desfăsurat joia trecută sub cupola Ateneului Român, manifestare organizată sub tutela Ministerului Culturii, reunind în asistentă personalităti de seamă ale vietii spirituale nationale, academicieni, diplomati, politicieni, oameni de cultură.
În deschiderea concertului extraordinar, ministrul Culturii, Ionut Vulpescu, a prezentat publicului principalele căi de afirmare a culturii nationale în secolul XXI: "Afirmarea prin cultură este solutia pentru prezent si viitor".
În încheierea alocutiunii sale, ministrul a adăugat că locul culturii se află pe scena Ateneului, invitând reprezentantii Tinerimii Române să sutină concertul prin cele mai de seamă ansambluri ale sale, în tară si pe plan international – Corul “Preludiu” dirijat de maestrul Voicu Enăchescu si Orchestra română de tineret, formată si condusă de Maestrul Crtistian Mandeal.
Ca repertoriu, începând cu “Rapsodia a doua” de George Enescu si încheind programul cu “Hora staccato” de Dinicu-Vladigherov, Orchestra tinerilor muzicieni este actualmente o valoare de patrimoniu national, capabilă să abordeze cu succes orice capodoperă. În cadrul concertului extraordinar a însotit în fata publicului două tinere talente care încep să păsească pe drumul consacrării – Soprana Valentina Nafornita, actualmente solistă la Opera din Viena, si violonista Ioana Goicea, încă studentă a Marianei Sârbu, la clasa de măiestrie violonistică a Universitătii din Leipzig. Cortina de început a concertului a fost evolutia de excelentă a corului de cameră “Preludiu” devenit un instrument vocal măiestrit sub îndrumarea lui Voicu Enăchescu.

Versurile eminesciene au răsunat pline de farmec romantic în versiunea muzicală a cântecului coral “Sara pe deal” - versuri de Mihai Eminescu, muzica Vasile Popovici. În aplauzele entuziaste ale publicului, reunit la Ateneul Român, “Tinerimea română,” s-a impus valoric, pentru 2015, prin corala “Preludiu”, “Orchestra română de tineret”, repere care, cu reverberatii impresionante, au revelat actualitătii nestematele Zilei Culturii Nationale.




Grigore Constantinescu    1/17/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian