Negustorul de oale
Călăreti în platosă de-aramă trec pe ulite, zurgălăii cailor se-aud si-n casele închise. Cine-a căzut peste prag pe prag a rămas cu sunetul asurzitor în urechi.
De la-nceput ai venit într-un vas si cioburi se va face la sfârsit. Ajunge o măciucă la un car de oale – s-a spus, fără să se vadă ce-i scris pe zurgălăii cailor.
Oale după oale, în mijlocul bisericii, oamenii au asezat pentru smirna aprinsă, ca fumul si mirosul iesind din ele să le întoarcă fiecare la casele lor.
Cei ce le-au dat pe arginti, negustori de oale în curtea olarului, s-au găsit căzuti peste prag, cu oala spartă lângă stâlp;
numai cine a ajuns s-o aseze pe vatră a văzut focul ridicându-se din ea si, pe zurgălăii cailor de sub călăreti, literele: „Sfintenie Domnului!”
Pe vârful muntelui
Înainte de a privi muntele si să vezi stânca, făcându-se pulbere, dacă ai fi închis ochii, L-ai fi văzut pe Cel ce pentru o clipă a stat pe ea si L-ai fi auzit, spunându-ti: Nu muntele contează, ci piatra în care talpa mea s-a înscris!
Acum, strânge fărâmele de piatră să vezi ce ti s-a scris cu dalta pe fată.
Steagul de pe munte
Omul a obosit. Este mai bătrân ca muntele; mâna abia o mai ridică pentru a decide soarta celor din vale –
unii asteaptă să-i vadă lumina răsfrântă din palmă, altii se înfioară de umbra-i întinsă rece pe frunti.
Omul se sprijină în toiagul mai bătrân decât el; picioarele îi tremură. Cei doi însotitori îl asează pe-o piatră –
ei îi ridică mâinile spre soarele ce se trage sub pleoapa noptii, dar cine, Doamne, i le coboară ca semn pentru ceilalti?
Nu se mai stie de-i om. Cu bratele întinse de cei doi, ca si cum ar fi pe-o cruce, l-a prins asfintitul soarelui –
unii îi simt răsufletul cum îi umple ca o ploaie de foc, ceilalti se zbat sub umbra mâinii, până li se întunecă ochii si îi cuprinde frigul.
Vlăstarul
Cel ce scoate cu mâna tăciunele aprins din foc, într-o clipă, îti schimbă hainele murdare de pe tine si te îmbracă în altele curate –
Tu dor îl vezi într-o vâlcea, călare pe-un cal rosu, oprit între mirtii cu flori albe, mirositoare, în mâna dreaptă cu o funie de măsurat.
Cel ce măsoară îti sapă numele în piatră cu dalta aprinsă, într-o clipă, te împrejmuieste cu zid de foc si-n mijlocul locuintei îti dă o vită de vie –
Tu invită-l la struguri pe cel ce îl vezi lângă tine, lasă-l să stea la umbră, când soarele-i la amiază, si-n frigul noptii, să se-ncălzească la zid.
Însemnati cu degetul
Animalul însemnat nu poate fi adus jertfa, în templu, dăruit focului, doar omul însemnat cu sigiliul înrosit poate să ajungă pe tronul de foc.
Cel ce umblă pe ulite, ziua, îi înseamnă cu degetul pe cei din care sabia Domnului muscă, până la amurg nu mai rămâne niciunul din care focul să se întretină.
Noaptea, cel cu sigiliul înrosit în mână aleargă pe ulite ca o pală de foc, el trebuie să îl găsească pe noul născut să-l însemne cu fierul pe umărul drept.
|
Dumitru Velea 1/16/2015 |
Contact: |
|
|