Despre frumos” la Noaptea de decemvrie, a douăsprezecea Noapte macedonskiană
În pragul Sărbătorilor, la „Noaptea de decemvrie” publicul va fi invitat să-si acorde timp pentru frumos, pentru contemplare si reflectare asupra întelesului său ce transcende granitele literaturii şi se manifestă în viata reală.
Actorul Adrian Ciglenenean (laboratorul de teatru senzorial Citit În) s-a alăturat pe lista celor care vor vorbi în această seară despre frumos. Programul actualizat al serii îl puteti găsi mai jos.
De asemenea, la această adresă puteti citi fragmente ale conferintelor sustinute de Alexandru Macedonski la Ateneul Român în anul 1911: "Despre frumos", "Sufletul si viata viitoare".
Marti, 23 decemvrie, începând cu ora 18:30, la Seneca Anticafe (Str. Ion Mincu nr. 1) va avea loc „Noaptea de decemvrie”, a douăsprezecea Noapte macedonskiană si, totodată, ultima întâlnire a seriei itinerante de evenimente dedicate împlinirii celor 160 de ani de la naşterea lui Alexandru Macedonski.
„Noaptea de decemvrie” va avea ca temă de pornire filosofia literară si stiintifică a scriitorului Alexandru Macedonski reflectată în titlurile conferintelor sustinute de acesta la Ateneul Român în anul 1901: „Despre frumos” , „Sufletul şi viata viitoare”.
Evenimentul, găzduit de Seneca Anticafe în amfiteatrul său, se va desfăsura sub forma unei sesiuni de mini-conferinte în cadrul cărora invitatii îsi vor expune ideile pe marginea celor două teme, într-un interval limită de 12 minute. Programul „Noptii de decemvrie”: 18:30 Check in
19:00 Adrian Ciglenean - actor, laboratorul de teatru senzorial Citit În "Frumosul care este" - despre frumos la momentul prezent.
19:15 Mihai Ionut Florea – fotograf, student în anul VI la Facultatea de Medicină „Chipul real. Despre estetica realitătii.”
19:30 Irina Macedonski – scriitor de marketing – „Dubla intentie a frumosului"
19:45 Adriana Petrescu - psiholog, realizator radio – „În căutarea fericirii”
20:00 Mihai-Daniel Gheorghe - istoric, cercetător literar – „Despre frumusetea vietii viitoare”
20:15 Sesiune de întrebări
20:30 Concluzii ale proiectului „Alexandru Macedonski - 160 de ani de istorie si literatură, deschideri, continuitate.
Amfiteatrul găzduit de Seneca Anticafe
Proiectul Noptilor macedonskiene a însemnat, pe scurt: • 12 evenimente culturale organizate lună de lună • peste 70 de persoane implicate în organizare • un proiect desfăsurat în 21 de spatii (în Bucuresti si la malul mării) plus un eveniment organizat pe Facebook • cu un public total de peste 800 de persoane si 3500 de persoane care au urmărit online • 12 creatii literare noi, inspirate de opera lui Alexandru Macedonski • au fost citite peste 70 de titluri din opera lui Alexandru Macedonski în timpul spectacolelor de lectură (aproximativ 60% din totalul titlurilor sale) • au apărut peste 100 de materiale în media centrală si culturală
Noaptea de aprilie - Stilul în artă si literatură. Noaptea de iulie - Un rendez-vous literar cu marea
Irina Macedonski: „Emotia si provocarea enormă de a gestiona imaginea lui Alexandru Macedonski au fost coplesitoare cu fiecare eveniment, atât pentru mine, cât si pentru Mihai-Daniel Gheorghe. Fără buget, consultând mereu textele originale, am reusit să aducem în atentia publicului un scriitor care poate spune ceva interesant si la aproape două secole distantă. Pentru mine a fost o experientă revelatoare. Am înteles că orice om este dator să-si respecte numele, fie un nume cu istorie, fie un nume «sonor» sau nu. Pentru că orice om poate fi un deschizător de drumuri pentru generatiile următoare.
Ne-am făcut mai multi prieteni decât am avut o viată întreagă. S-au solidarizat, au empatizat şi s-au implicat atâtia oameni, nesperat de multi, poate într-un număr de peste 70. Ne-au ajutat din convingere, pro bono, pentru simplul fapt că merită să îti dedici timpul unui demers de restaurare şi revitalizare a unui autor precum a fost Macedonski. Port toată admiratia si recunostinta mea profundă fată de acesti oameni care m-au făcut să cred cu cea mai mare convingere în solidaritate. Nimic din ce e nobil în constiinta umană nu a dispărut. Proiectul «Noptilor...» a fost o reusită si rămâne o reusită la care ne vom raporta cu sigurantă multi ani de aici înainte.”
La Seneca Anticafe, timpul este cel pretuit: în schimbul sumei de 8 lei pe oră, publicul se va putea bucura de un număr nelimitat de ceaiuri, snak-uri, jocuri de masă, cărti, acces la proiector, scanner, imprimantă, internet wireless, altfel spus, se va bucura de însăşi experienta de a trăi valoarea propriului timp.
Locurile în amfiteatru sunt, însă, limitate: participantii sunt rugati să îşi rezerve locul la numărul 0726.813.074 şi, bineînteles, să respecte punctualitatea.
Informatii suplimentare
Despre Seneca Anticafe
AM CREAT UN SPATIU PENTRU TIMP DE VALOARE
SENECA ANTICAFE este un spatiu gândit pentru lucru si relaxare. Te simti ca acasă. Aici poti să lucrezi la proiectul tău sau să înveti pentru examene, să stai cu prietenii de vorbă sau să citeşti, să participi la un workshop sau să-l organizezi. Avem spatii speciale pentru fiecare din aceste activităti.
Platesti timpul si te poti folosi de spatiu în care găsesti: ceai si snackuri la dispozitie, jocuri de masă, cărti, reviste de specialitate, acces la bibliotecile universitare, mese de lucru, proiector, scaner, împrimantă si Wi-Fi.
Pentru că dorim să vă simtiti ca acasă, puteti aduce mâncare si băutură non-alcoolică.
Facebook Seneca Anticafe
Despre proiectul Noptilor macedonskiene Proiectul „Nopti macedonskiene” s-a desfăşurat lună de lună în 2014, de fiecare dată altfel, cu intentia de a pune în legătură scriitori tineri sau consacrati, artisti si personalităti creative care îsi doresc să contribuie la dezvoltarea unui context favorabil schimbului de idei. În cadrul „Noptilor macedonskiene” au fost organizate spectacole de lectură, concerte jazz si serate literare, dezbateri pe teme vaste întâlnite si în preocupările scriitorului Alexandru Macedonski: înnoirea poeziei, literatură SF, proză, cercetare stiintifică, estetică, scenariu de film, dramaturgie, teoria literaturii si creative writing. Seria de evenimente „Nopti macedonskiene” face parte din proiectul manifestărilor culturale initiate de Irina Macedonski si Mihai-Daniel Gheorghe pentru a marca împlinirea a 160 de ani de la nasterea scriitorului Alexandru Macedonski (1854 – 1920).
|
Irina Macedonski 12/23/2014 |
Contact: |
|
|