Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


O seară de neuitat – Joy of the Season!

„Am putea spune, în aceste zile, că acolo unde nu este muzică, frumusetea este moartă.”
- Benjamin Disraeli

În statul Carolina de Nord 9 decembrie a acestui an a fost o zi încă plină de culori fermecătoare ale naturii, zi oarecum pregătită de schimbare, de venirea frigului si a iernii. Întunericul serii apăruse gratios si melancolic. Nevoia de muzică, în special în aceste zile premergătoare sărbătoririi Nasterii Domnului, se simtea ca o certitudine a vietii noastre spirituale. Posibilitatea de a asimila o fărâmă din marile valori sonore ale culturii universale ne-a determinat să căutăm programe si să ne procurăm bilete pentru astfel de concerte.
La orele 19:30 ne îndreptam spre Duke Energy Ceter for the Performing Art (Centrul artelor performante) din orasul Raleigh, statul Carolina de Nord, pentru concertul „Joy of the Season” (Bucuria sezonului), obisnuit a se tine anual în preajma Sărbătorilor Crăciunului.
Programul a fost extrem de bogat, sustinut de câteva coruri unite: Master Chorale, prescurtat NCMC (North Carolina Master Corale) alcătuită din 200 de voci – 65 soprane, 56 altiste, 33 tenori si 46 basi 46, Chamber Choir (Corul de Cameră) alcătuit din 20 tipuri de voci diferite, East Garner Magnet Middle School Chorus (Corul scolii medii de coruri), Orchestra Camerei formată din instrumente de suflat si de percutie care a inclus viori, violine, violoncel, contrabas, flaut, oboi, clarinet, fagot, corn francez, trompetă, harfă si pian. La pian a cântat renumita pianistă Susan Mc Claskey Lohr. Au fost interpretate colinde, piese clasice si multe aranjamente, cu piese noi ale compozitorilor contemporani.
Concertul a fost dirijat de Directorul muzical Alfred E. Sturgis, la care am remarcat, ca si în anii trecuti, aceeasi energie, talent si bună dispozitie, reusind, ca de fiecare dată, să ne emotioneze si să ne aducă bucuria în suflete.
Concertul a cuprins multe piese interpretate cu virtuozitate. Din prima parte mentionez impresionanta piesă Ave Maria a lui Franz Schubert, piesă de cult catolică, devenită piesă muzicală de sine stătătoare, interpretată de Corala si Corul de Cameră. Versiunea latină: „Ave Maria, gratia plena, Dominus tecum;/ benedicta tu in mulieribus,/ et benedictus fructus ventris tui, Jesus./ Sancta Maria, Mater Dei,/ ora pro nobis peccatoribus,/ nunc et in hora mortis nostrae. Amen.”(Bucură-te Maria, cea plină de har, Domnul este cu tine,/ binecuvântată esti tu între femei,/ si binecuvântat este rodul pântecelui tău, Iisus. / Sfântă Maria, Maica lui Dumnezeu,/ roagă-te pentru noi păcătosii,/ acum si în ceasul mortii noastre. Amin.) Este unul dintre liedurile lui scrise (compozitii muzicale cu caracter liric), în engleză numit „Ellen's Third Song”, (Al treilea cântec al Elenei - Imn Fecioarei), devenit una din cele mai populare lucrări ale lui Schubert, reprodusă de un număr foarte mare de cântăreti sub titlul „ Ave Maria”.
Cea de a doua piesă a lui Franz Schubert Magnificat in C major, D.486 - muzică sacră - a fost interpretată de Corală, cu cele trei părti ale sale – Allegro maestoso, Andante si Allegro vivace. Deosebit de impresionantă fiind Andantele, pe care solistii Erica Jackson, Megan Gray, Dominic Go si James Goodnight l-au interpretat superb, emotionându-ne cu vocile lor, piesa terminându-se cu acel Allegro vivace: „Gloria Patri, et Filio, et Spiritui Sancto:/ Sicut erat in principio, et nunc, et semper, et in saecula saeculorum./Amen.”(Slavă Tatălui si Fiului si a Duhului Sfânt:/ Asa cum a fost la început, este acum, si cum va fi mereu, lumea fără de sfârsit./ Amin".)
Acest compozitor austriac Franz Schubert (1797-1828), numit si poetul muzicii, în scurta sa viată a fost un exemplu de fortă creatoare. Versurile care l-au inspirat pe muzician, au apartinut în general poetilor romantici, el beneficiind de o sensibilitate de factură romantică. A scris peste 700 de lieduri, pe versuri de Müller, Goethe, Schiller, Heine si alti poeti, cvartele, piese religioase, piese corale, opere, simfonii. Superbe sunt Ave Maria si Serenada. Romanticul Franz Schubert a dorit să-si doarmă somnul de veci alături de mormântul lui Ludwig van Beethoven, pe care l-a venerat si în umbra căruia a trăit scurta sa viată. Poate de aceea a si scris cugetarea: ,,Omul seamănă cu o minge cu care se joacă sansa si pasiunea“. De abia după moartea sa au realizat cei rămasi, adevăratul său geniu.
Înainte de pauză au cântat eleve ale scolii de muzică, printre care s-a auzit si vocea superbă a unei eleve, cu un ambitus - întinderea muzicală pusă la dispozitie de voce în respectivul context muzical - iesit din comun. Tot în cadrul programului, una dintre piese interpretată de cor, a fost dirijată de un elev talentat al scolii. Impresionantă aceasta atentie si dragoste acordată tinerilor, viitorilor artisti, despre a căror viată si succes, probabil multi dintre noi, nu vom mai putea sti!
În partea a doua a Concertului au fost executate alte piese cu diferite aranjamente, din care nu a lipsit Jingle Bells si în final Joy to the World executat de ansamblurile combinate. Concertul s-a bucurat de un real succes, primind binemeritatele aplauze îndelungi.
La plecarea din sala de Concerte, ne-a întâmpinat frigul noptii. Pe alei se plimba în tihnă vântul iernatic, tatonând spatiul prielnic pentru instalare. Păseam fredonând în gând rugăciunea Ave Maria, executată maiestuos de Corală în limbajul universal al omenirii, cel al muzicii.


Carolina de Nord







Vavila Popovici    12/22/2014


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian