Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Florica Gheorghescu - realizator TV - redactor muzical

A urmat cursurile Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucuresti, sectia Muzicologie si, un an, pe cele ale Institutului de Cinematografie din Moscova.
Dupăo perioada în care activeazăca redactor la Directia Muzicală Radio (1950 – 57), intrăîn TVR, devenind astfel primul redactor muzical al acestei institutii, realizând primele emisiuni si transmisii directe ale unor spectacole ale Operei Române.

În calitate de redactor de emisiuni si filme muzicale pentru TVR (1957– 1985, 1990 – 2000), a realizat numeroase emisiuni pe te-me culturale precum si medalioa-ne ale unor mari personalităti românesti (George Enescu, Dinu Lipatti, Constantin Brăiloiu, Sergiu Celibidache, Ileana Cotrubas, Zenaida Pally, Ion Dacian, Elena Cernei, Floria Capsali, Vir-ginia Zeani, Nicolae Herlea, Constantin Bobescu si Jean Bo-bescu, balerinele Magdalena Popa si Valentina Massini, dirijorul Paul Kletzki, tenorul Giuseppe Di Stefano, basul Niccola Rossi-Lemeni).

Ciclurile Literatura si muzica, sau Capodopere... prin capodopere, abordau marile teme culturale ale diferitelor epoci istorice, iar în ciclul Laureatii, erau prezentati tinerii români distinsi în concursuri internationale.

Împreunăcu Carmen Dobrescu a realizat coproductiile: Bătrânul fotograf, si Bucuresti - Amsterdam... strada Beethoven (cu televiziunea olandeză NCRV).
Singură, a realizat productiile TV ale operelor Boema de Puccini si Trubadurul de Verdi (cu televiziunea din Budapesta).

Din 1970 a fost membrăa Uniunii Cineastilor si a realizat eseurile cinematografice Manole – Mesterul valah si Omagiu lui Brâncusi (împreună cu Carmen Dobrescu) primind „Mentiunea special`" a Juriului la Festivalul International „Praga de Aur”.

A urmat poemul cinematografic „Săteasca”, după Suita simfonică cu acelasi nume de George Enescu, realizat împreună cu Viorel Sergovici, film distins cu „Marele premiu la Concursul International „Praga de aur” si Marele premiu al Uniunii cineastilor din România.



Documentarul artistic "Enescu în inima mea” realizat în colabora-re cu Lordul Yehudi Menuhin si alti muzicieni străini si români este câstigător a nouăpremii, printre care Premiul special al Uniunii Interpretilor, Coregrafilor si Criticilor muzicali din România (1995) si Mentiunea specialăa Juriului de la Monte Carlo (1996).
A urmat mini-serialul dedicat marelui pianist Dinu Lipatti :
1.Dinu Lipatti-Interpret de geniu,
2.Dinu Lipatti si elevii săi,
3.Dinu Lipatti– Compozitorul. Acest film a fost realizat prin culegerea de mărturii de la cei care l-au cunoscut în Franta, Elvetia, Italia, Belgia, Austria si Româ-nia.

A publicat lucrarea "Constantin Bobescu – O viatăun destin" (1999). A colaborat cu Dr. Ion Gherman la cartea ”Românii din jurul României” (2003) pentru capitolul muzicieni. A scris îm-preunăcu Olga Grigorescu cartea „Dinu Lipatti născut pentru a fi nemuritor” editatăîn 2008.

Pentru îndelungata sa activitate, în care a promovat cultura de calitate, Florica Gheorghescu a fost distinsă cu o serie de premii si distinctii, printre care: Ordinul Muncii, clasa III, Premiile ACIN (1978 si 1981), Marele Premiu al Festivalului International „Praga de Aur” (1982), Premiul „Alex-andru Boc`net”, pentru activita-tea în TVR (1993), Premiul Special al Juriului APTR (1995), Pre-miul Fundatiei „Mihail Jora (1996), Medalia Jubiliar`– „Centenarul Cinematografiei nationale”, 1896 – 1996, acordată de UCIN (1996).

Din 2008, de când este în Canada, Florica Gheorghescu colaborează la „Observatorul” cu articole dedicate marilor muzicieni români si str`ini care au manifestat interes pentru cultura românească.







Observator    12/3/2014


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian