Vizita Ambasadorului român în Saskatchewan
Ambasadorul României în Canada, Maria Ligor, a vizitat provincia Saskatchewan în perioada 19-23 octombrie 2014, la invitația guvernului regional, a guvernului federal si a presedintelui Camerei Comunelor a Parlamentului canadian. Vizita a avut ca obiectiv principal promovarea oportunitătilor de cooperare economică între Saskatchewan si principalii săi parteneri economici si comerciali.
Misiunea economică, la care au participat mai multi ambasadori si membri ai corpului diplomatic, a inclus contacte cu principalele oficialităti ale provinciei: locotenent-guvernatorul Vaughn Solomon Schofield, premierul Brad Wall, presedintele Adunării Legislative Dan D'Autremont, miniștri si parlamentari regionali, precum și reprezentanți ai mediului academic si de afaceri.
Ambasadorii au fost invitati de onoare la deschiderea sesiunii de toamnă a legislativului provinciei si la discursul tronului.
Vizita a permis o mai bună cunoastere reciprocă, în contextul finalizării negocierilor UE-Canada privind Acordul global economic si commercial UE-Canada (CETA) si al importantei acordate securitătii energetice la nivel mondial. Pentru economia provinciei Saskatchewan, axată pe export, mai ales de resurse naturale, întărirea relațiilor cu state de pe toate continentele reprezintă o garantie a continuării dezvoltării sale economice.
În cadrul acestei vizite, ambasadorul României în Canada s-a întâlnit cu un grup români din Regina. Maria Ligor s-a bucurat de ospitalitatea a două parohii ortodoxe, Sf. Nicolae, cea mai veche biserică românească din America de Nord, construită în 1902, si Sf. Gheorghe, o ctitorie emblematică pentru capitala provinciei Saskatchewan, precum si de o primire călduroasă din partea grupului Miorita, cu o continuitate de decenii.
Întâlnirile cu preotii Lucian Constantin și Cosmin Sicoe, cu membrii celor două parohii, au prilejuit cunoasterea bogatei istorii a comunității românesti din Regina si Saskatchewan, precum si a intereselor actuale ale acesteia. Conservarea patrimoniului religios si a memoriei istorice a acestei comunităti reprezintă un obiectiv comun care va beneficia de un interes sporit în perioada care urmează.
Adresăm si pe această cale mulțumiri pentru căldura si prietenia arătate de membrii comunitătii românesti cu ocazia prezenței la Regina si reiterăm profundul nostru respect pentru generațiile succesive de români care, fiind parte integrantă si notabilă a societătii locale din Saskatchewan, au păstrat în același timp tradițiile si legătura cu România. Contribuția comunității românesti la dezvoltarea provinciei, de la începuturile acesteia si până în prezent, a fost subliniată si de toate oficialitătile canadiene ale provinciei.
Nota: Saskatchewan are o suprafată aproape dublă față de cea a României si o populatie de 1 122 588 persoane. Conform datelor recensământului , românii si descendentii românilor din Saskatchewan sunt în număr de 10 000 (alte estimări dublează și triplează acest număr). Produsul Interior Brut este de circa 58 miliarde dolari canadieni, aproximativ 70% provenind din exporturi. Provincia este bogată în resurse naturale (al doilea producător canadian de petrol, după Alberta; 25% din producția mondială de potasă - substantă folosită pentru fertilizarea suprafețelor agricole; rezerve importante de uraniu) și agricole (cereale - 10% din exporturile mondiale de grâu; linte; bovine etc.).
Parohia Sf. Nicolae, cea mai veche parohie românească din America de Nord, si-a construit prima biserică în 1902 si a beneficiat neîntrerupt de serviciu religios în limba română. Parohia-soră Sf. Gheorghe a aniversat în acest an 100 de ani de existentă și 54 de ani de la construirea actualei catedrale.
|
Silvana Bolocan 10/28/2014 |
Contact: |
|
|