Un scriitor al românilor din toată lumea: George Băjenaru
Pe oamenii deosebiti nu trebuie neapărat să-i întâlnesti fizic. Întâmplarea ti-i scoate în cale, fără să vrei. Atractia spirituală are la bază cu totul alte criterii si nu necesită o comuniune de natură materială.
Cu ani in urmă, am avut sansa de a citi scrieri de George Băjenaru si imediat mi-am dat seama că având acelasi destin, ne leagă niste fire greu de definit, dar reale.
Scriitorul George Băjenaru a sosit pe “pămantul făgăduintei”, asemenea altor români, care nu au putut suporta viata sub opresiunea unui regim dictatorial si au preferat să ia totul de la început, într-o altă tară. Năzuinta spre libertate, care animă orice fiintă, l-a îndemnat să se arunce in valurile involburate ale necunoscutului, decis să învingă vicisitudinile ce i-au stat în cale. Ca orice “strămutat”, a avut de înfruntat greutăti inerente oricărui început, deoarece nicăieri în lume nu-ti pune nimeni în farfurie. Pe lângă strădania de a-si asigura existenta, George Băjenaru si-a continuat preocuparile scriitoricesti, valorificandu-si vocatia de om al literelor.
Pe lista publicatiilor sale, figurează cărti ce au fost apreciate de iubitorii de frumos: “În umbra nimănui (Poezii, fabule, proză), New York,1988, “Restless Planet – Tulburătoare lume”, Poems/Poezii - USA - 1993), “Între sublim si tragic”, Eseuri, convorbiri, consemnări, Bucuresti,1998), “O lumină - Poezii de la Dumnezeu”, Bucuresti,1999), “Cititor în exilul creator”, Danubius, Buc., 2001), “Evaziuni creatoare”, Eseuri literare, Memoria, 2004, “These Passing Joys - Aceste bucurii trecătoare”, Universe, 2009), “Frigul înstrăinării”, Dacia, Cluj, 2012, Maple Red, Toronto, 2013), “Floarea graiului sau întoarcerea la părinti”, (Maple Red, Toronto, 2013.
Din cărtile lui George Băjenaru, rezultă o constanta a preocuparilor sale, el urmarindu-si cu perseverentă chemarea spre scris. Debutul său literar ca poet, a avut loc în anul 1975, la revista “Luceafarul”, a Uniunii Scriitorilor din România.
Debutul american se va produce produce mai târziu, în anul 1989, în pagina literară a prestigiosului ziar, “The Christian Science Monitor”, cu un grupaj de poezii din exil, traduse de fiica sa, Cătălina. Colaborează la diverse ziare si reviste românesti si de limbă engleză. Scrisul său, abordând diferite genuri si specii literare, este prezent în paginile publicatiilor ”Românul liber”(Londra), ”Literatură si Artă” (Chisinău,) “21 Century“, “96 Inc.”(Boston) “Jurnalul Academiei Româno-Americane”, “Lumea Liberă Românească“, (New York), “Cuvântul românesc”(Hamilton, Canada), “Origini”, “Clipa”, “Meridianul românesc”, “Lumină lină“, “Dreptatea”, “România literară”, “Dacia literară”, “Bucovina Literară“, “Observatorul” (Toronto) etc.
Cartea “Frigul înstrăinării” este relevantă pentru scrisul lui George Băjenaru, fiind un roman cu amintiri din viata sa. O carte cu descrieri si povestiri pline de culoare si învătăminte, relevând un talent de povestitor. Episoadele dramatice sunt prezentate cu lux de amănunte. Imaginile percepute la vremea fragedă a copilăriei, sunt interpretate în viziunea omului matur, străbătând gânditor treptele întunecate ale trecutului până la contopirea lor cu lumina din suflet. Prin modul cum descrie atmosfera diferitelor întâmplări din viata sa, autorul reuseste să capteziveze cititorul pe tot parcursul lecturii. Descrierile evenimentelor prin care a trecut, el si familia sa, de-a lungul peregrinărilor in timp si spatiu, fac ca cititorul să devină părtas la trăirile sale.
In încheiere, as dori să-mi exprim admiratia sinceră fată de acest autentic reprezentant al scrisului românesc din contemporaneitatea mea. Îi urez viată lungă si condei spornic.
Phoenix, Arizona, U.S.A.
|
Dr. Emil G. Onet 8/24/2014 |
Contact: |
|
|