Sorel Etrog ( 29 august 1933 – 26 februarie 2014)
Artist canadian, născut în România, scriitor si filozof care a fost cunoscut mai ales datorită sculpturilor sale.
Născut în orasul Iasi din România în 1933, Sorel Etrog începe educatia artistică în 1945. În 1950, familia sa emigrează în Israel unde, începând din 1953, studiază la Institutul de Pictură si Sculptură din Tel Aviv. La prima sa expozitie individuală din anul 1958, câstigă o bursă la Muzeul de Arta Brooklyn din New York City.
În 1959, se întâlneste cu un colectionar de artă din Toronto, Samuel Zacks si acestuia îi datorează Sorel Etrog prima expozitie individuală din Canada, la Gallery Moos din Toronto. Se mută din New York în Toronto în anul 1963 si devine cetă\ean canadian.
La sfârsitul decadei 1950, opera lui Sorel Etrog fusese ex-pusă în expozi\ii individuale si de grup în Canada si interna\ional.
Lucrările lui Sorel Etrog sunt prezente în marile capitale si orase ale lumii. El primeste oferte de lucru ca de exmplu aceea pentru Expo 67 din Montreal; în fa\a clădirii SunLife Centre din Toronto; pentru Windsor Sculpture Garden din orasul Win-dsor, Ontario ;pentru Los Angeles County Museum si parcul olimpic din Seoul, Corea de Sud.
În 1966, lucrările lui Etrog împreună cu ale lui Alex Col-ville si Yves Gaucher reprezintă Canada la bienala din Ve-ne\ia.
În 1968, lui Etrog i se cere să conceapă o statuetă pentru premiul Canadian Film Award (Premiul de Film Candian), care la inceput s-a numit "Etrog" dar mai apoi a fost redenumită "Genie". Etrog este artistul care a realizat statuetele premiilor Génie, echivalentul canadian al Oscarurilor.
Etrog a scris piesele de teatru, poezie si lucrări de non-fic\iune. Printre colaborările sale celebre se număra ilustra\iile la căr\ile lui Eugčne Ionesco si ale lui Samuel Beckett din anii 1960.
Etrog si Marshall McLuhan (despre care cititorii “Observatorului” au aflat cu un număr înainte) au colaborat la revista Spiral, care si-a luat denumirea după un film al lui Etrog care avea acelasi titlu si care a fost difuzat pe postul CBC (Televiziunea Canadiană).
Numeroase articole au fost scrise, monografii, comentarii în cataloage de artă despre Sorel Etrog, iar unul dintre ele este manualul lui Pierre Restany publicat de editura Prestel 2001.
O expozitie foarte importantă a picturilor si desenelor lui Etrog in anii 1960 a fost găzduită in luna martie 2008 la Buschlen Mowatt Gallery, în Vancouver.
La Mount Sinai Hospital din Toronto intr-o arie de relaxare, au fost prezentate peste 100 de piese de artă ale sculptorului canadian de origine română Sorel Etrog. Potrivit Toronto Star, acesta a donat o parte din lucrări.
Lucrările lui Sorel Etrogn se află in colectiile muzeelor din toată lumea, incluzând Art Gallery of Ontario, the National Gallery of Canada, the Museum of Modern Art, New York, the Solomon R. Guggenheim Museum, New York, the Hirschorn Museum, Washington, DC, the Tate Gallery, London si altele.
A murit in anul 2014 în vârsta de 80 de ani.
|
A consemnat Dana Mateescu 8/20/2014 |
Contact: |
|
|