Impactul stiintei asupra umanitătii
Impactul stiintei asupra umanitătii este atât de mare încât, la un moment dat, omul a devenit sclavul propriilor sale descoperiri. Începi să te întrebi dacă aceste descoperiri se fac pentru om sau se fac din orgoliul unor savanti, poate în numele unui progres virtual.
Acum, când am început să diriguim solul altor planete, când am inventat cele mai sofisticate bombe, când savantii elaborează virusi mortali si testează pe ascuns, ba pe ici, ba pe colea, eficienta lor, poate ar trebui să ne oprim si să ne punem întrebarea: oare aceasta este esenta progresului, oare la aceasta au visat generatiile de savanti, atunci când, aruncati pe rug, afirmau că pământul este rotund si to-tusi se învârteste?
Fiinta umană, umanismul în general, întotdeauna a avut un handicap în fata brutei, fiindcă bruta este impertinentă, ea nu are frâne si îsi urmăreste scopul cu ferocitatea unei fiare.
Uneori se pare că stiinta a încetat să mai fie umanistă. Oameni de stiintă, cei care au făcut mari descoperiri au început să fie bântuiti si de bănuială : au făcut bine sau nu, au procedat corect împingând mai departe cunoasterea lumii, descoperirea misterului stiintific, dar totodată punând în mâinile unor pragmatici descoperiri care au devenit arme si care pun în pericol întreaga omenire ?
Acest joc periculos îl putem încheia numai aducând în prim plan morala omului de stiintă. Cu ceva timp în urmă, citisem într-un ziar o informatie foarte curioasă: un om foarte bogat, murind de cancer, a lăsat prin testament bogătia lui si rugămintea ca savantului care va descoperi remediul împotriva cancerului să i se toarne o sculptură din aur în mărime naturală. Testamentul rămâne neîndeplinit, fiindcă nu s-a desco-perit nici un remediu împotriva acestei boli demonice.
Dacă am fi stiut bine legendele antichitătii, dacă am fi tinut cont de morala lor, poate omenirea ar fi avut astăzi o altă soartă.
Omul este o structură complexă, intruchipată intr-o fiintă individuală, dar existenta lui pe pămant se desfăsoară in mod armonios cu celelalte fiinte umane, cu semenii săi. Omul trebuie să-si realizeze un standard mai inalt de viată si o intelegere mai adâncă a realitătii atât la nivel individual cât si la nivel social, cu o cultura enciclopedică. Omul trebuie să fie un bun cetătean, să indeplineasca interesele comunitătii in care trăieste, ca si când ar fi interesele sale. Astfel, preocupările omului sunt diverse, el fiind interesat de tot ceea ce inseamnă cunoastere, de activitatea spiritului, de tolerantă fată de semenii săi, de libertatea civică si spirituală.
Prima lectie pentru tineri, viitorii cercetători, acolo, în saloanele bolnavilor, ar trebui începută cu povestea despre cutia Pandorei si terminată cu o singură rugăminte : ca ei, în viata lor stiintifică, să facă totul fiind ghidati numai de constiinta lor, iar scopul lor suprem să fie nu progresul tehnic în sine, ci disparitia spitalelor.
Dezvoltarea armelor sophisticate cere eforturi tehnologice si materiale deosebite. Proliferarea lor, din păcate, cu intentia, chipurile ca mijloc de apărare, este un drum care duce la teamă si suferintă. Ne dorim ca umanitatea să ajungă la convingerea unanimă ca orice diferend se poate solutiona eficient numai prin evitarea războaielor, masacrelor si distrugerilor, a folosirii fortei si amenintărilor cu forta.
Scriind aceasta, ne gândim direct si la mitul despre cutia Pandorei. A fost foarte usor să fie deschisă, să se dea drumul din ea tuturor relelor, dar nimeni nu mai are puterea să le adune si să le încuie înapoi.
De la marile adevăruri de care omenirea avea nevoie, de la marea dorintă de a avea o viată mai bună, mai interesantă, stiinta a fost împinsă treptat spre un ungher întunecos, de unde suflă răceala mortii.
Motivul este la suprafată. Motivul este acelasi de sute de ani. Marele conflict interior care se produce în om - de a rămâne o fiintă umană sau de a da prioritate fiarei care zace în noi.
Probabil că secolul al XXI-lea îsi va schimba orientarea. Trebuie să fie învins egoismul generatiilor pragmatice, spiritul curentelor care declară că nu importă consecintele, că, dacă se investesc bani seriosi savantii sunt obligati să dea rezultatele promise.
Să ne rugăm ca binele să invinga răul iar copii si nepotii nostri să trăiască intr-o lume fără dezămăgiri si suferinte.
|
Puiu Popescu 7/27/2014 |
Contact: |
|
|