Poezii - (Din volumul în manuscris „Între Esentă si Nimic”)
Între Esentă si Nimic
În logica divină si-absolută, perpetuăm între Esentă si Nimic; si-ntergul Tot, - ireversibil circumscris în stereotipiile aceluiasi tipic.
De-ar fi să fim o „pârgă”* pentr-u Lui făpturi, cum scrie-n Cartea ce o credem sfântă, de ce nu stim în ce Program suntem si-n ce temei Cuvântul nu cuvântă.
În stereotipiile aceluiasi tipic, e-ntregul Tot, ireversibil circumscris; perpetuăm între Esentă si Nimic, - un dat în datumul de neprescris.
*Epistolă sobornicească a lui Iacov, 1: 18 din Noul Testament : ,, El, de bună voia Lui, ne-a născut prin Cuvântul adevărului, ca să fim un fel de pârgă a făpturilor Lui. ’’ ( Biblia / editia 1928, pag. 1187 ).
Si totusi…
Si totusi…puncte terminus ar trebui să fie în capete de infinituri de la plus la minus; mai sunt atâtea despre care multe nu s-au spus, să dea răspuns la ce e dincolo de vesnicie.
În orice logică a lucrurilor firii, orice-nceput ajunge-n puncte terminus; un jos nu este dacă nu există sus, cum orice moarte e-nceputul primenirii.
Ordine-n Cuvânt
De ce nu pui Tu, Doamne, ordine-n Cuvânt, să-i iei povara ireversibilitătii, s-abrogi articolul din legile Cetătii, să nu mai curg’-apocalipsă pe pământ?!
Făcutului îi pune puncte Terminus si nu-l mai duce-n infinituri plus ori minus.
Să rămânem daci
Hai române, hai la bătălie, că dusmanul nostru e în noi; noi pe noi ne tinem în sclavie, că si-n timp de pace e război.
Nu dormiti ne-ntorsi pe constiintă, viata-i scurtă, dacă somnu-i lung; ne abreviem propria fiintă ca un cântec estompat de nibelung.
Gena demnitătii s-o purtăn mereu, să murim cu zâmbet frânt, senini, ca pe vremea lui Zamolxis-zeu; să rămânem daci, ci nu latini!
Ca un Narcis
Ca un Narcis ce se-oglindea pe fund de ape, mă contemplam cu stăruintă în abisul tău; mi se părea, rostogolindu-mă-ntr-un hău din care nimeni nu putea să mă mai scape.
Si nu strigam, salvând, o dulce nebunie, si m-am lăsat tot înspre funduri de abis, că-n apa-n care, contemplându-se Narcis, erau metamorfozele cuprinse-n poezie.
Chemarea trecutului
Mi-e dor de Iasi, de strada Lăpusneanu, de banca de la universitate, de firava boboacă de la mate; de dragul ei am repetat si anu’.
Mă cheamă clopotul trudit din catedrale la liturghia-rugă către Deus Pater* si plecăciune pentru fiii Almei Mater; mă cheamă burgul cu peceti voievodale.
*Dumnezeu Tatăl
(Din volumul în manuscris „Între Esentă si Nimic”)
|
Vasile Popovici 7/24/2014 |
Contact: |
|
|