Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


MagiaCulorilor (105) – Simbolurile nationale ale Canadei si culorile lor

Simbolurile identitătii canadiene le constituie drapelul, castorul si frunza de artar; ele oferă oricărui cetătean din această tară sentimentul bucuriei de a fi canadian.

Drapelul Canadei este un steag bicolor, alb si rosu, cu o proporție de 1:2 între lățime si lungime, având în mijloc un pătrat alb în care este desenată stilizat o frunză de rosie de arțar, având forma unui poligon cu o axă verticală de simetrie cu 11 vârfuri si 22 de laturi. Pătratul alb este flancat de două dreptunghiuri rosii, care împreună ar forma un al doilea pătrat, având aceeasi culoare rosie ca si modelul frunzei. Canada, mai ales după primul război mondial, a utilizat diferite variante ale steagului cunoscut sub numele de Canadian Red Ensign, împreună cu Union Jack, desi nu a fost niciodată aprobat de Parlamentul țării. Combinatia de alb si rosu a apărut pentru prima dată pe medalia General Service Medal, lansată de Regina Victoria. Rosu si alb au fost ulterior proclamate culorile nationale ale Canadei, fiind aprobate prin Proclamatia din 1921 a Regelui George al V-lea. Istoricii ne spun ca în prima cruciadă, Bohemund I - un lord normand, a tăiat cruci rosii din mantalele sale si le-a distribuit celor 12.000 de cruciati care le-au purtat ca semn distinctiv. În cruciadele ulterioare, fiecare natiune era distinsă printr-o cruce de culoare diferită, Franta avea o cruce rosie, iar Anglia una albă. În 1957, culoarea frunzei de artar de pe scutul "Royal Arms of Canada" a fost schimbata din verde pe fond alb în rosu pe fond alb, ca recunoastere a culorilor nationale ale Canadei. Drapelul Canadei, frunza de artar pe fundal alb si rosu, este simbolul identitătii canadiene. Frunza de artar, pe care o găsim pe drapelul national, este o conceptie artistică deosebită.

Arțarul a fost proclamat în mod oficial arbore emblematic național al Canadei la data de 25 aprilie 1996, fiind publicat în Monitorul Oficial al Canadei la data de 15 mai 1996. În lume se cunosc circa 150 specii de arțar, dar numai 13 sunt indigene Americii de Nord, iar zece dintre acestea cresc în Canada: arțarul negru, arțarul de zahăr, arțarul cu frunze mari, arțarul rosu, arțarul de munte, arțarul dungat, arțarul Douglas, Vine si Manitoba, majoritatea fiind copaci mari. Provinciile Canadei au adoptat câte un arbore emblematic ce constituie un element important în familia simbolurilor naționale. Lemnul de arțar, cu proprietăți variabile în ce priveste duritatea, rezistența si altele, este foarte căutat pentru podele, mobilă, decorațiuni înterioare din lemn, mici articole de lemn, furnir.

Frunza de artar a început să servească drept simbol canadian la începutul anilor 1700 când, potrivit istoricilor, băstinasii descoperiseră proprietătile culinare ale siropului de artar. De pe atunci, frunza de artar a fost adoptată ca emblemă natională a Canadei, fiind folosită în pregătirile pentru diferite ocazii festive, precum vizita în 1836 a Printului Tării Galilor; în primul si în al doilea razboi mondial, soldatii canadieni au purtat frunza de artar pe uniformele militare ca emblemă distinctivă si a fost simbolul dominant folosit de regimentele canadiene si echipamentele armatei si marinei canadiene. Din 1965, frunza de arțar se află în centrul drapelului național al Canadei si mai apare pe stema tării si pe moneda de un cent, acum scoaăa din circulatie.

Canada este cunoscută pentru păduri vaste si lanțuri de munți întinse si pentru fauna bogată, cu elani, castori, caribu, ursi polari, ursi grizli si numeroase rațe si gâste canadiene. Castorul -micul animal cu dînți iesiți în afară, a constituit pentru primii exploratori europeni englezi si francezi din secolul XVII, o atractie comercială profitabilă. Statutul emblematic al castorului în heraldică este legat de faptul că istoria economică a Canadei era bazată pe comerțul cu blănuri. În 1678 el a fost înclus pe blazonul Companiei comerciale Hudson's Bay aducând astfel un omagiu micului animal si s-a creat si o monedă de valoare egală cu valoare unei blăni de castor. Guvernatorul Noii Franțe la vremea respectivă a inclus castorul pe simbolurile heraldice ale orasului Quebec. În 1833, castorul a fost înclus pe semnele heraldice ale orasului Montreal, la înființarea acestuia ca oras, precum si pe primul timbru postal canadian de trei centi. Castorul a ajuns la statutul oficial de emblemă a Canadei în 24 martie 1975, în momenul în care s-a adoptat o lege care a oferit recunoasterea acestuia ca simbol al suveranității Canadei. În anul 2011, o senatoare canadiană a propus înlocuirea simbolului tării - castorul, cu maiestuosul urs polar. Cu prilejul vizitei efectuate în Canada, celebrul cuplu britanic William si Kate, au primit cadou un set de bijuterii din platină si diamante, purtând în centru simbolul incontestabil al gheturilor: ursul polar.

Alt simbol național al Canadei este Coroana Regala, prezentă pe Stema regală a Canadei, pe steagul Guvernatorului General, pe stemele majoritătii provinciilor si teritoriilor, pe ecusoanele Fortelor Armate Canadiene, a multor regimente si forte politienesti, precum si pe multe clădiri si semne rutiere. De asemenea, imaginea reginei apare în clădiri guvernamentale, baze militare si scoli, pe timbre, pe bancnotele de 20 de dolari si pe reversul tututor monedelor. Pe lângă aceste simboluri, fiecare provincie canadiană îsi are propriile sale simboluri, motto-uri si steaguri proprii, demonstrând încă o dată multiculturalitatea acestei țări. Politia Regală Canadiană Călare si hocheiul - sportul cel mai popular al țării, sunt deasemeni simboluri ale Canadei.

LA MULTI ANI, CANADA !







arh. Ion Constantînescu    6/19/2014


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian