Eveniment literar la Windsor - Prezentarea cărtii poetului Adrian Erbiceanu, Tinerete fără bătrânete,
În sala de festivităti a Catedralei Ortodoxe „Sfântul Gheorghe” din Windsor a avut loc prezentarea cărtii poetului Adrian Erbiceanu, Tinerete fără bătrânete, Povestire în versuri după un basm de Petre Ispirescu, apărută la Editura Anamarol, Bucureşti, 2013, cu o prefată scrisă de Ion Rosioru. La invitatia domnului Herman Victorov, poetul Adrian Erbiceanu, împreună cu sotia, doamna Adela Erbiceanu, au petrecut o seară frumoasă în mijlocul românilor din orasul de pe malul râului Detroit. A fost un privilegiu, apreciat cum se cuvine, de cei prezenti la eveniment, de a-l asculta pe poet vorbind despre procesul rescrierii acestui basm, unic în literatura română și europeană, si recitând, în paralel cu prezentarea basmului, minunatele versuri ale poemului. Au vorbit despre poet si opera lui doamna Mihaela Ignat, doamna Doina Popa, domnul Herman Victorov. Vorbitorii au evidentiat activitatea literară a poetului Adrian Erbiceanu, bogătia tematică a basmului popular, frumusetea rescrierii în versuri a basmului, importanta aparitiei acestui volum în literatura română.
După o carieră militară si filologică în tară, în 1979 Adrian Erbiceanu, emigrează în Canada, împreună cu familia. Prins în iuresul vietii, în munca de zi cu zi pentru câstigarea existentei, păstrează în stare latentă vocatia si talentul poetic si plăteste prinosul de muncă necesar împlinirii personale - copiii sunt fiecare la casele lor si lucrurile sunt asezate în ordinea lor bună. În acel moment, scoate la iveală pasiunea pentru literatură, si mai ales poezie, care au fost o constantă în viata Domniei Sale.
Debutează în 2003 cu volumul de poezie Confesiuni pentru doua generatii, urmat de Divina Tragedie, Editura Tribuna, Sibiu, 2004, De la Anna la Caiafa, Editura Ardealul, Sibiu, 2007, La fontaine de ce sičcle, Editura ASLRQ, Montréal, 2009, poezii în limba franceză traduse de Constantin Frosin, Printre silabe, Editura Singur, 2011. Aflat la vârsta când mintea omenească este preocupată să reflecteze la marile probleme ale existentei, Adrian Erbiceanu îsi îndreaptă atentia asupra basmului, care l-a urmărit încă din copilărie, Tinerete fără bătrânete si viată fără de moarte, publicat în 1862 de Petre Ispirescu, pe care-l rescrie în versuri. Apreciat de Constantin Noica drept un « dar nesperat al culturii noastre folclorice adus umanitătii » si considerat de Lazăr Săineanu unic în literatura folclorică europeană prin subiectul abordat si prin viziune, basmul Tinerete fără bătrânete si viată fără de moarte reprezintă o profundă meditatie asupra temelor fundamentale ale vietii : conditia umană (Ce este omul? Care este rostul omului in lume?) destinul ( această constrângere supranaturală pe care omul, în ciuda încercărilor sale disperate, nu o poate eluda, motiv filosofic în cultura greco-romană, mai ales in tragediile lui Eschil, Sofocle si Euripide - mitul lui Oedip), căutarea fericirii si a nemuririi (Ce altceva este călătoria lui Făt-Frumos spre tara tineretii fără bătrânete; poate omul fi fericit? Este fericirea tineretea vesnică si nemurirea?), scurgerea implacabilă a timpului, moartea ca lege a firii.
Dând măsura talentului său, Adrian Erbiceanu rescrie basmul popular în versuri de o rară frumusete si măiestrie, în care motivele epico-filosofice dobândesc o si mai mare profunzime. Desi păstrează firul basmului, poetul îl personalizează, dându-i o puternică încărcătură emotională, care-i sporeste tragismul. Este impresionant dramatismul creat de poet în descrierea drumului de întoarcere « acasă » si regăsirea ruinelor casei părintesti. « Ostenit de căi umblate / Într-un colt de văgăună / Zări fostele palate - / surpături sub clar de lună. / Prins de tremur, în tăcere, / Dus, lăsă să-i scape frâul : / Ieri din vânt prindea putere, / Astăzi, barba-i prindea brâul.»
Pentru a reda cât mai fidel atmosfera basmului popular, poetul foloseste expresii arhaice, dar si proverbe si zicători populare: « Dar ulciorul gol nu merge / De prea multe ori la apă »; «Si, precum se-adevereste / Că tocmeala migăloasă / de la târg nu se-nrudeste / Cu aceea de acasă / »
În cuvinte emotionante doamna profesoară, poetă si publicistă, Doina Popa a evidentiat alegoria “dorului” si a întoarcerii lui Făt-Frumos pe „mosia strămosească”. Poetul emigrează căutând o viată mai bună, dar poartă în el dorul de părinti si locurile natale.
Extrapolând, noi, toti cei care-am ales calea emigrării, trăim în suflet cu acest dor. Domnul Herman Victorov a arătat că prin complexitatea motivelor epico –filosofice si a temelor tratate, dar si prin frumusetea si profunzimea versurilor, poemul Tinerete fără bătrânete poate fi comparat cu marile creatii populare si culte ale românilor: Miorita si Legenda Mesterului Manole, Nunta Zamfirei de George Cosbuc sau Călin, file din poveste de Mihai Eminescu.
În încheiere, părintele Gheorghe Săndulescu, parohul Catedralei Ortodoxe Sfântul Gheorghe a multumit domnului Erbiceanu pentru vizita la Windsor si pentru darul minunat pe care ni l-a făcut scriind acest poem, domnului Herman Victorov pentru organizarea evenimentului si celor prezenti pentru participare.
Seara s-a prelungit într-o frumoasă sezătoare literară în care domnul Erbiceanu a citit versuri din creatia proprie, iar domnul Victorov a recitat din Lermontov, Topîrceanu si Eminescu într-o atmosferă plăcută, încălzită de entuziasmul participantilor si de un pahar de vin românesc. Cei prezenti au primit autografe din partea poetului. Aparitia acestei cărti este o sărbătoare în literatura română, un moment de referintă pe care trebuie să ne socotim norocosi că-l trăim. Să o păstrăm în rafturile bibliotecilor noastre si să o transmitem mai departe copiilor nostri. Asteptăm momentul în care poemul Tinerete fără bătrânete va fi introdus în manualele scolare si studiat de cei care învată limba si literatură română, oriunde s-ar afla - în România sau în diaspora românească. Să pretuim cum se cuvine privilegiul de a lua parte la acest eveniment de exceptie în literatura si cultura română si de a fi contemporani cu poetul Adrian Erbiceanu.
Windsor, Ontario, Canada
|
Mihaela Ignat 6/14/2014 |
Contact: |
|
|