Tuesday, Apr 01, 2025
Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestinã
Note de carierã
Condeie din diasporã
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouã
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastrã
Traditii
Limba noastrã
Lumea în care trãim
Pagini despre stiintã si tehnicã
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002


Continente în limba românã

Prima impresie fãcutã de Antologia scriitorilor români, Editura Cetatea Cãrtii, 2014, primitã azi de la scriitoarea Elisabeta Iosif, a fost de o încadrare seniorialã pentru autorii cuprinsi în carte. Nume sonore cu un palmares literar bogat, scriitorii din acest volum sunt cunoscuti în mediile culturale din tarã si internationale. Nu este întru totul real pentru cã sunt antologati si tineri scriitori de talent, pe care îi citesc prima oarã.

Cartea are douã sectiuni, poezie cumulând stiluri de diversitate liricã si prozã în genuri diferite. La poezie au participat:
Adrian Botez, Adrian Erbiceanu (Montreal, Canada), Al. Florin Tene, Anca Florentina Popescu, Camelia Ionitã Mikesch (Elvetia), Cristina Stefan, Elena Anghelutã Buzatu (SUA), Elena Trifan, Elisabeta Iosif, Emil Bucuresteanu, George Ionitã, George Roca (Australia), Ioan Adrian Tufan, Lia Ruse, (Montreal, Canada), Liliana Petcu, Livia Ciupercã, Melania Cuc, Mihaela Oancea, Mihai Niculitã, Nicoleta Milea, Titina Nica Tene, Raveca Vlasin, Sebastian Golomoz, Theodor Rãpan, Victor Gh. Stan, Victorita Dutu si Virgil Ciucã (N. York, USA).

Proza este semnatã de: Berthold Aberman, (Nazaret, Israel), Cornelia Pãun, Dumitru K. Negoitã, Elena Buicã, (Toronto, Canada), Elena Adriana Rãducan, Elisabeta Iosif, Eliza Roha, Emil Bucuresteanu, Gabriela Cãlutiu Sonnenberg (Spania), George Roca (Australia), Ion Adrian Trifan, Madeleine Davidsohn (Haifa, Israel), Magdalena Albu, Muguras Maria Petrescu, Petru Ilie Birãu, Tudor Petcu si Veronica Balaj.

Semnificativ subtitlul acestei antologii, “de pe toate continentele”, scriitori din America si Canada, din Australia, din Europa vesticã si, fireste, din România reusind sã releveze împreunã diversitatea literaturii în limba românã, la un moment dat, în spetã anul 2013, atât ca stilisticã dar si ca vârstã, pregãtire, volume publicate sau implicare culturalã româneascã.
Spun cã o antologie de versuri si prozã oglindeste mai concret un timp literar decât oricare alt volum single, manual, curs didactic sau dictionar. O astfel de antologie redã momentul caleidoscopic al literaturii si al limbii literare într-un parcurs istoric. Sustin publicarea de acestã manierã dincolo de criticile nefondate care privesc mixajul de la final însã tocmai acest exponat este dedus din realitatea variatã a literaturii practicate într-o perioadã de timp.
De ce îmi place acest volum? E simplu: pentru cã pot citi un doctor în filologie, notoriu pentru scrisul sãu multipremiat, Adrian Botez, dar pot citi prima oarã o tânãrã absolventã de Litere care, iatã, scrie ca pentru poezia ardentului fior creativ si avatar de vers:

“Pânzele albe ale yolelor noastre
Deveniserã pãsãri
Fiecare- reflexia celeilalte,
În jocul vesniciei
Pe care-l construim…”Mihaela Oancea- Bucuresti

Meritul acestei reflectãri îi revine selectorului autorilor si textelor antologate, munca este necuantificabilã prin certe cerinte de triere, ordonare, evidentiere, la care se adaugã munca în sine de editare si nu sunt multi autori cu altruismul pe tavã pentru a duce la bun sfârsit aceastã trudã. Muncitorul altruist al acestei cãrti se numeste Elisabeta Iosif care prin realizarea impecabilã a volumului Antologia scriitorilor români de pe toate continentele aduce Bibliotecii Nationale a României o mostrã de calitate asumatã a literaturii contemporane.
Doresc succes antologiei în recunoastere ca folosintã si distinctie, ca realizare oportunã în arhivarea scriitorimii si scriiturilor actuale românesti.


Cristina Stefan,

N.O.
Mai jos si o prezentre a cartii facuta de domnul Victor Stan .


Floare cu parfum de meridiane

O antologie este o carte. O carte muncitã. Meritul prim, dupã ce apare o antologie, este al antologului. Autorii sunt prinsi la mijlocul cercului dintre antolog si editor. Dupã cum antologul acestei cãrti este cunoscutul om de culturã, doamna Elisabeta Iosif, rezultã cã meritul i se cuvine pe mãsurã. Aceastã antologie este ca o pasãre cu aripile de luminã. O aripã este din gânduri de vers, cea de-a doua din drumul lung al frazelor. Pasãrea aceasta, în zborul sãu lin, duce de pe un meridian pe altul legãtura cuvântului de luminã al Limbii Române între ziditorii de literaturã.
În Cãlãtor în visare, prefata volumului de versuri Spiralele Adolescentei, spuneam:,,Bun scormonitor în carnea visului/gândului, poeta Elisabeta Iosif a strâns într-un fagure de miere pentru buzele de luminã ale cititorului”...
Iatã, acum, as putea spune cã: Doamna Elisabeta Iosif a parcurs globul pãmântesc imaginar si acolo unde a gãsit un poet sau prozator de stirpe româneascã, a pus ca semn, o petalã. Adunând toate petalele a realizat o floare cu parfum de meridiane si pentru cã trebuia sã aibã un nume, i-a dat un titlu gravat în Timp: Antologia scriitorilor români contemporani de pe toate continentele.
Din aceastã lucrare densã si bogatã în continut, reiese cã aproape toti antologatii de pretutindeni, care îsi au volume proprii sunt editati în România, ceea ce concluzioneazã cã oriunde ne-am afla în aceastã lume, cordonul ombilical ne tine binelegat de rãdãcina Limbii Române.
Selectia lucrãrilor introduse în antologie, atât a celor de pe ochiul genului liric, cât si a celor de sub sprânceana genului epic s-a fãcut riguros de cãtre antolog.
O carte de valoare si mai voluminoasã, fiind vorba de 270 de pagini, format mare, cum este cea de fatã, implicã si trecerea în revistã a numelor celor antologati, zeci de poeti si prozatori, cu totii cunoscuti de cititorul român si nu numai.
Conform structurii antologiei, sã începem cu poetii: Adrian Botez, Adrian Erbiceanu (Montreal, Canada), Al. Florin Tene, Anca Florentina Popescu, Camelia Ionitã Mikesch (Elvetia), Cristina Stefan, Elena Anghelutã Buzatu (SUA), Elena Trifan, Elisabeta Iosif, Emil Bucuresteanu, George Ionitã, George Roca (Australia), Ioan Adrian Tufan, Lia Ruse, (Montreal, Canada), Liliana Petcu, Livia Ciupercã, Melania Cuc, Mihaela Oancea, Mihai Niculitã, Nicoleta Milea, Titina Nica, Raveca Vlasin, Sebastian Golomoz, Theodor Rãpan, Victor Gh. Stan, Victorita Dutu si Virgil Ciucã (N. Zork, USA).
Partea de proza e semnatã de: Berthold Aberman, (Nazaret, Israel), Cornelia Pãun, Dumitru K. Negoitã, Elena Buicã, (Toronto, Canada), Elena Adriana Rãducan, Elisabeta Iosif, Eliza Roha, Emil Bucuresteanu, Gabriela Cãlutiu Sonnenberg (Spania), George Roca (Australia), Ion Adrian Trifan, Madeleine Davidsohn (Haifa, Israel), Magdalena Albu, Muguras Maria Petrescu, Petru Ilie Birãu, Tudor Petcu si Veronica Balaj.
Am avut onoarea si plãcerea ca unora dintre acesti poeti si prozatori, în diverse locuri si momente, sã le vorbesc sau sã scriu despre volumele domniilor lor.
Dacã în poezie gãsim structuri de formã fixã:sonet, haiku, ritm si rimã sau vers liber, proza are în continut de la nararea amintirilor la povestiri si pânã la compozitia eseului filozofic. Toate acestea sunt îmbrãcate în haina creatorului matur, a profesionistului în modelarea cuvântului liric sau epic pentru lectorul de azi si de mâine.
Totdeauna o antologie colectivã este liantul care uneste timpul, spatiul si creatorul printr-o muncã de migalã pentru trãinicie. Din aceastã ecuatie de succes nu lipsesc: editorul Constantin Vlaicu si graficianul, cel ce a gândit coperta, scriitorul George Roca.
Prin aceastã lucrare cu parfum de meridiane ANTOLOGIA SCRIITORILOR ROMÂNI DE PE TOATE CONTINENTELE, doamna Elisabeta Iosif reliefeazã încã o datã cã limba noastrã româneascã ajutã la pãstrarea identitãtii nationale, fapt ce mã determinã în a-i multumi si a o felicita pentru ce a strâns în lada de zestre pentru cei care vin în urma noastrã.

Victor Gh. STAN
Presedinte, Filiala Copii –Tineret, Bucuresti a Uniunii Scriitorilor





Cristina Stefan    6/1/2014


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian