În Craiova Culturală reînvie vechile traditii sub o formă nouă, mai modernă.
Doar craiovenii foarte în vârstă îsi mai amintesc faptul că pe străzile adiacente fostului târg de săptămână, acum „Parcul Puschin”, înfloreau mestesugurile traditionale legate de necesitătile zilnice ale populatiei de la sate dar si a celei din oras. Actuala stradă Nanterre, care odinioară grănituia partea de nord a „Târgului de-afară”, găzduia mesterii dăogari, făuritori de butoaie si putini, care aveau ca reclamă o ciutură de fântână agătată în poartă. Au trecut anii, târgul s-a mutat la Romanesti, mesterii dăogari au închis portile, vechiul perimetru al târgului a fost înconjurat de blocuri si „case tip”. Cu toate astea, unii nu au renuntat, dimpotrivă, încearcă să readucă arta populară pe vechiul făgas îmbinând-o cu arta modernă, cultă.
Ideea apartine unor tinere absolvente ale Liceului de Artă din Craiova, la Sectia Pictură Monumentală, Anca Dărac (Untaru) si Oana Drăghici, prima continuându-si studiile si absolvind celebra „University of Art” din Londra, iar cealaltă absolventă a Facultătii de Litere a Universitătii din Craiova. Pe lângă atelierul de ceramică ce functionează în gospodăria familiei Dărac de pe strada Nanterre la numărul 12, activitatea artistică a celor două colege si prietene se concretizează în spatiul modern de la stradă, nou construit, luminos, care adăposteste expozitie cu vânzare a produselor artistice ce ies din mâna celor două talentate plasticiene.
Este vorba despre o serie de obiecte traditionale apartinând gospodăriei tărănesti si de ceramică făurită în propriul atelier ornamentate cu mozaic, cromatica aleasă de creatoare fiind în nuante vii, designul îmbinând traditionalul cu modernul. Sunt obiecte cunoscute începând cu scaunul cu trei picioare din lemn de esentă moale, vase de diverse mărimi, ulcioare, farfurii, tăvi, rame de oglindă, linguri de lemn, căni, dar si diverse figurine. O parte dintre acestea sunt acoperite cu mozaicuri în cromatică vie, aprinsă, iar altele sunt pictate, cu motive populare ori geometrice, mergând până la pictura abstractă în adevăratul sens al cuvântului. Nu lipsesc nici micile platouri care ne prezintă o sereie de cunoscute personaje din filmele de desene animate îndrăgite de generatii întregi. Iar ca să nu existe dubii, într-un colt al spatiului a fost asezată o masă cu roata olarului de la care pornesc o parte din aceste minunătii.
Până în prezent autoarele au scos pe piată, la vremea respectivă, mărtisoare de lut acoperite de desene cu culori acrilice care au avut un real succes în târgul de specialitate. Deschiderea salonului a fost făcută pe data de 24 aprilie cu multă discretie, vizitatorii fiind doar cei care, trecând întâmplător pe stradă, realizează dintr-o privire despre ce e vorba si se sustrag de la gândurile si preocupările de moment. Căci locul ales este situat într-o zonă mai putin circulată străbătută de oamenii din cartier mânati de treburi dintr-o parte în alta. Însă realizările celor două artiste plastice nu se vor opri aici deoarece au în perspectivă foarte apropiată prelungirea activitătilor prin deschiderea unui atelier de creatie artistică pentru copii, ce implică mai multe activităti de gen între care olăritul, mozaicul, desenul si pictura, dar si limba engleză aplicativă prin folosirea formelor, culorilor si obiectelor înconjurătoare. Munca migăloasă, laborioasă, a celor două talentate creatoare este concretizată în produse de dimensiuni mici până la medii ce pot constitui cadouri ideale pentru orice ocazie, mai ales că preturile stabilite de acestea nu sunt deloc exagerate.
Cum autorul rândurilor de fată a observat că artistele plastice s-au repezit să pună căruta înainte îsi ia permisiunea să comunice cititorilor si saitul pe care pot fi găsite: http://showtime.arts.ac.uk/AncaUntaru.
Pentru Observatorul. Constantin Savu
|
Costinel Savu 5/1/2014 |
Contact: |
|
|