Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Minodora Ursachi: Identităti artistice la Roman

Dictionarul „Identităti artistice la Roman” a apărut ca o necesitate, dar si ca o datorie morală a unui om care a cercetat de-a lungul anilor fenomenul artistic local, drumul parcurs în timp al creatorilor legati într-un fel sau altul de aceste locuri, care si-au adus contributia ori o aduc la cresterea si diversificarea artei noastre românesti, la conturarea si particularizarea miscării artistice locale. Sunt prezentati artistii, romascani prin nastere, fiii adoptivi, cei care au studiat la diferite scoli, au fost profesori, au desfăsurat activitate expozitională sau au poposit deseori la rude si prieteni, unii stabiliti aici, altii în alte orase ale tării sau peste hotare. Nu i-am uitat nici pe cei din împrejurimile Romanului sau pe adevăratii artisti ai cuvintelor – criticii de artă, prezenti la numeroase vernisaje si lansări de cărti. Formati în tară sau în străinătate, prin a căror operă de o mare varietate de forme, a expresiei plastice, a viziunii estetice si conceptiei filozofice, ei s-au făcut resimtiti si în evolutia artelor plastice din Roman.

Odată cu înfiintarea Scolii de Muzică si Artă la Roman, au plecat de aici absolventi talentati care au primit o instructie artistică de calitate din partea unor profesori deosebiti – Dumitru Avram, Grigore Andreescu, Gh. Iliescu, Gh. Tonita, Gh. A. M. Ciobanu si Iosif Haidu, confirmati mai târziu drept valori în arta natională.

Este un dictionar bogat, care reuneste fisele a 142 artisti, de la marele ierarh, remarcabil caligraf si miniaturist, fost episcop la Roman, Anastasie Crimca(aprox.1550 -1629, Suceava), la Maria Ciurdea Steurer (1878, Roman -1967, Bucuresti), „cel mai desăvârsit talent feminin” din vremea aceea, si de aici până la cei mai tineri artisti, Naiana Vătavu (1985, Roman) si Mihaela Gherghel (1988, Roman), a căror prezentă este deja remarcată în viata artistică.
Informatiile sunt consistente si concise, atent structurate despre activitatea si personalitatea fiecărui artist – Saloanele Oficiale anuale de specialitate, expozitiile personale, de grup si colective, nationale si internationale, taberele de creatie, participările la simpozioane si festivaluri, premiile, albumele de artisti etc. Mărimile fiselor de artist au depins de amploarea activitătii desfăsurate si de datele de care am dispus, fără a avea la bază o ierarhie de valori.

Dincolo de reperele biografiei artistice, s-a inclus si o secventă de evidentiere si interpretare a trăsăturilor plastice menite a releva punctele esentiale ale creatiei artistilor respectivi. Cele 335 ilustratii, excelent executate tipografic care reproduc cu fidelitate aspectul lucrărilor originale, completează imaginea creatoare a acestor importante identităti artistice la Roman.
Este un dictionar complet care constituie o importantă sursă de informatii, un instrument de lucru nu numai pentru specialisti ci în general pentru cei care urmăresc si sunt pasionati de fenomenul artelor vizuale. În viitor, cu sigurantă, odată cu aparitia altor artisti, la început de carieră sau în orice etapă a activitătii s-ar afla si vor da fortă si noi semnificatii creatiei lor la altă dimensiune si altă calitate, această aparitie editorială poate fi îmbogătită.

Având amprenta unei edituri de prestigiu, Editura Musatinia, cartea a câstigat în valoare si tinută. Colaborarea foarte bună cu sufletul editurii, director Emilia Tutuianu Dospinescu si cu coordonatorul ing. Dorin Dospinescu, care lucrează cu un înalt profesionalism, cu pasiune, meticulozitate si exigentă, pentru ca totul să fie unitar si armonios, modul elegant de prezentare, au imprimat dictionarului aspectul unei adevărate opere de artă.

„O carte de vizită exceptională, album-dictionar de artă, CARTE a unei vieti (să dea Domnul să fie urmată si de altele) care a impresionat prin calitatea scrisului, tehnoredactării, reproducerilor si acuratete. Gestul de a oferi o asemenea lucrare a uimit prin Generozitatea dumneavoastră”, apreciază prof. Dan Bliderisanu.

Climatul artistico-plastic la Roman cunoaste acum o intensă efervescentă creatoare datorată atât artistilor profesionisti Carp D. Monica, Haidu Iosif, Prisacaru Ionel Cristi, Stefan Lucian Remus, Florin Mircea Zaharescu,mentionati în Dictionar, care joacă un rol important în viata orasului si a tării, prin talentul si calitătile lor plastice deosebite, cât si tinerilor absolventi ai Academiilor de Artă, studentilor, entuziasti, interesati direct în promovarea optiunilor conceptuale si stilistice, a bogătiei universului tematic în îndrăznete formule plastice care respiră prospetime si tinerete..









Boris David    4/11/2014


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian