Ne-a părăsit profesorul universitar dr.Gheorghe Oprea
Asemenea furtunilor de primăvară, asupra noastră s-a prăbusit ca un trăznet vestea năpraznică a pierderii profesorului dr. Gheorghe Oprea. Prieten pentru multi, dascăl pentru mult mai multi, cercetător, răspânditor al valorilor folclorului national, personalitate care si-a meritat deplin faima în cultura românească, Gheorghe Oprea era pretuit pretutindeni.
Încă din anii optzeci ai secolului trecut a cules fără odihnă mii de materiale folclorice sonore, din întreaga Românie - Arad, Arges, Bihor, Năsăud, Brasov, Buzău Cluj, Dolj, Giurgiu, Ialomita, Maramures. Mehedinti, Mures, Olt, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Vrancea - dar si Republica Moldova, un autentic tezaur pe care la transcris fără odihnă, tălmăcindu-l drept material de studiu în instruirea studentilor Universitătii Nationale de Muzică, unde a activat decenii de-a rândul în calitate de. profesor universitar si, pentru un timp, conducător al Catedrei de muzicologie din Institutul bucurestean.
În munca sa de folclorist si etnomuzicolog se cuprinde si meritul de a fi unul dintre primii cercetători ai folclorului muzical al meglenoromânilor. Sunt numeroase lucrările scrise, care tratează probleme cu grad diferit de aprofundare, din domeniul de interes al folcloristicii. Meritele omului de stiintă, i-au adus conferirea, în 1993, a înaltului titlu academic de Doctor în muzică, Premiul Academiei Române, în 1998 si, mai apoi, răspunderea stiintifică de Îndrumător de Teze, în cadrul Scolii Doctorale a UNMB.
A fundamentat cel mai important, modern si actual Curs de Folclor Muzical Românesc ( suportul cursului ţinut la UNMB). Pentru activitatea sa, profesorul şi etnomuzicologul Gheorghe Oprea a fost distins cu premii internaţionale, în Germania, Polonia, Grecia sau Spania.
La începutul carierei sale artistice, ca dirijor a fost fondatorul si dirijorul Corului “Gaudeamus” al Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din Bucuresti (1970 – 1999), împreună cu tinerii corişti a realizând turnee în Germania (1971), Polonia(1975,1999), Spania, (1979), Anglia (1981), Grecia (1999), Statele Unite ale Americii (1974,1975).
Memoria discurilor înregistrate în tară si peste hotare păstrează vie iubirea sa pentru arta poporului nostru si pentru capodoperele muzicii corale. Mult îndrăgit de colegii de generatie, cu care a petrecut o mare parte din viata profesorală la Universitatea Muzicală bucuresteană, Gheorghe Oprea i-a învătat de absolventii Institutului pretul si însemnătatea dragostei pentru plaiul muzical al tării.
Fără prejudecata ierarhizărilor, s-a dovedit întotdeauna un om, dascăl, artist bun si frumos după cum era chipul său de român. Va stărui astfel în amintirea noastră, alungând durerea acestei prea grăbite despărtiri de cei dragi.
|
Grigore Constantinescu 3/24/2014 |
Contact: |
|
|